ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και τα τρία κόμματα, Ανεξάρτητοι Έλληνες (ιδρύθηκαν το 2012), Το Ποτάμι (ιδρύθηκε το 2014) και Ένωση Κεντρώων (ιδρύθηκε το 1992, αλλά πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015), είτε είναι δημιουργήματα των μνημονιακών χρόνων είτε κέρδισαν το εκλογικό κοινό τους στη διάρκεια των χρόνων αυτών, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλησαν να δείξουν την απογοήτευσή τους στο πολιτικό σύστημα, απαξιώνοντας παλιά κόμματα και δοκιμάζοντας νέα σχήματα.
Και τώρα τι;
Αν και οι λόγοι της απογοήτευσης δεν εξέλειψαν -η λιτότητα συνεχίζεται αμείωτη και οι φόροι εξακολουθούν να εξανεμίζουν τα εισοδήματα- τα τρία αυτά κόμματα δοκιμάζονται με ορατό τον κίνδυνο να πάψουν να υπάρχουν.
Άμεσο κίνδυνο να μην έχει πια κοινοβουλευτική ομάδα αντιμετωπίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού από σήμερα μετρά μόλις πέντε βουλευτές, βρίσκεται δηλαδή στο όριο. Ένας ακόμη να ανεξαρτητοποιηθεί –και υπάρχει υποψήφιος για τέτοια κίνηση, ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης- ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα μπορεί να εκφωνεί ομιλίες ως αρχηγός κόμματος στη Βουλή, χάνονται τα γραφεία στο Κοινοβούλιο, όπως και οι μετακλητοί υπάλληλοι, αλλά και η θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.
Αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα, ο Βασίλης Λεβέντης από χθες καταγγέλλει σχέδιο διάλυσης του κόμματός του.
Τον κίνδυνο εξαέρωσης βλέπουν και στο Ποτάμι. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, που δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, απειλείται τόσο από τα χαμηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις όσο και από τη συμφωνία των Πρεσπών, για χάρη της οποίας οι έξι βουλευτές του κόμματος έχουν χωριστεί στα δύο: υπέρ τάσσονται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης και κατά οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.
Εξάλλου, ο τελευταίος πρόσφατα δήλωνε ότι έκλεισε την αριστερή παρένθεση και καλούσε σε προγραμματική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με έντονη φημολογία του καλοκαιριού ο κ. Ψαριανός φερόταν να έχει συμφωνήσει με τη ΝΔ για μια θέση στα ψηφοδέλτια. Παρόμοιες πληροφορίες υπήρξαν και για τον Γιώργο Αμυρά.
Αν οι δύο επιλέξουν να ανεξαρτητοποιηθούν, τότε και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.
Μεγάλος κίνδυνος διάλυσης απειλεί και το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο κλυδωνίζεται λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Παρ’ όλο που είναι κόμμα που ασκεί την εξουσία, αυτό δεν λειτούργησε συγκολλητικά. Αντιθέτως, από τους επτά βουλευτές οι δύο διαχωρίζουν τη θέση τους στο βασικό θέμα του Σκοπιανού και φαίνεται να λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Έλενα Κουντουρά. Και οι δύο, ο πρώτος ανοιχτά, η δεύτερη σε στενότερο κύκλο, έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας αψηφώντας τη γραμμή Καμμένου και λοξοκοιτώντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η διαφοροποίησή μου για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εμφανής, δεν έχω κρυφτεί. Το έχω πει σε όλους τους τόνους και με τον πιο επίσημο τρόπο στην κοινοβουλευτική μου ομάδα, ότι είναι ένα θέμα, που πρέπει να λυθεί, κι αυτό είναι καλό για τη χώρα» είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Παπαχριστόπουλος και προχώρησε ακόμη παραπέρα: «Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο ‘παγωμένα’, κάπου έχω ‘παγώσει’».