ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων κάλυψε η ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό. Όμως, η συνέντευξη ξεκίνησε από τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, με τον υπουργό Επικρατείας να παρατηρεί ότι «φτωχαίνει τη δημοκρατία μας το να μην έχουμε μια σοβαρή, εποικοδομητική αντιπολίτευση» επισημαίνοντας: «Γιατί η καλή αντιπολίτευση κάνει καλύτερη και την εκάστοτε κυβέρνηση. Αναγκαζόμαστε να γίνουμε εμείς αντιπολίτευση και του εαυτού μας -και αυτό ψηλώνει τον πήχη των ευθυνών μας, της αυτογνωσίας που πρέπει διαρκώς να έχουμε, της κριτικής ματιάς στο έργο που παράγεται και το οποίο είναι πυκνό, είναι πολύ, σε πολλά επίπεδα. Είναι δύσκολο, ενδεχομένως, να επικοινωνηθεί, αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που μπορεί να έχουν αρκετοί πολίτες να κατανοήσουν το μεγάλο μετασχηματισμό που συντελείται εδώ και πέντε χρόνια σε όλα τα επίπεδα».
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε παραδείγματα αλλαγών στο κράτος την τελευταία πενταετία: «Ο ΕΦΚΑ έχει αλλάξει με τρόπο που μας έχει ξεχωρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συντάξεις δίνονται πλέον σε δύο μήνες, ενώ το 2019 έπαιρναν δύο και τρία χρόνια. Ήταν μια ντροπή, αυτό έχει αλλάξει». Επίσης, η ΔΥΠΑ, ο πρώην ΟΑΕΔ, «έχει δρομολογήσει και έχει υλοποιήσει προγράμματα, τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιάσει τους δικαιούχους αυτών των δράσεων. Έχουν εντάξει στην αγορά εργασίας περισσότερους από 250.000-300.000 εργαζόμενους. Συνολικά, 0,5 εκατ. Έλληνες έχουν βρει θέση εργασίας και απασχόλησης τα τελευταία πέντε χρόνια». Παράλληλα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας «προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνει τις αδήλωτες υπερωρίες, αυξάνει τα εισοδήματα στην πράξη. Επιβάλλει κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα. 750.000 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και έχουν χάρη σε αυτήν προστασία από το κράτος».
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δημόσια τηλεόραση, που είναι «μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση από αυτήν που γνωρίζαμε το 2019». Και, βέβαια, η ψηφιοποίηση, με 1.850 ψηφιακές υπηρεσίες που «έχουν κάνει ευκολότερη τη ζωή μας».
Επίσης, «την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάσαμε μια μεγάλη θεσμική κατάκτηση, που είναι αυτονόητη, θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έγινε τώρα χάρη σε αυτήν την κυβέρνηση. Είναι η πλατφόρμα erga.gov.gr., είναι η ψηφιακή διαύγεια των έργων όπου μπορεί κάθε πολίτης από κάθε γωνιά της χώρας να δει στον δήμο του, τη γειτονιά του ποια έργα υλοποιούνται. Και να ελέγξει και την κυβέρνηση και τον δήμο και την περιφέρεια πού έχουν καθυστερήσει κάποια έργα και όλοι μαζί να διορθώσουμε ό,τι δεν πηγαίνει καλά και να επιταχύνουμε. Αυτός είναι ο στόχος».
Συμπερασματικά, «είναι πολλά τα επίπεδα στα οποία πρέπει να αλλάξει το κράτος». Από την άλλη, «υπάρχουν πάρα πολλές αστοχίες ταυτόχρονα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη δημόσια υγεία, στη δημόσια εκπαίδευση, που και εκεί σταδιακά μέρα με τη μέρα υλοποιούνται πολιτικές που βελτιώνουν κάπως την κατάσταση».
Συγχρόνως, όμως, ο Ά. Σκέρτσος ζήτησε «να έχουμε κατά νου ότι έχουμε να κάνουμε με το βαθύ κράτος και τον μεγάλο ασθενή που είναι η κρατική μηχανή εδώ και πολλές δεκαετίες. Τον επιβαρύναμε τον κρατικό μηχανισμό με μια στρεβλή νοοτροπία, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς στοχοθεσία, χωρίς λογοδοσία, χωρίς κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη». Ήταν, εν τέλει, «ένα κράτος που είχε ως στόχο περισσότερο τη δική του εξυπηρέτηση παρά την εξυπηρέτηση του πολίτη, αυτό πρέπει να αλλάξει».
Στο δια ταύτα, «για το βάθος των αλλαγών που συζητάμε -είναι αλλαγές που δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης- θεωρώ ότι η οκταετία είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μπορέσουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Είναι ένας μετασχηματισμός που έχει ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2027. Τότε θα κάνουμε ταμείο, τότε θα κριθούν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του στο αν έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, στην εντολή που πήραν και το 2019 και το 2023 για να αλλάξουμε και την κοινωνία και την οικονομία και το κράτος. Είναι ένας απολύτως εύλογος χρόνος για το βάθος των αλλαγών που ζητάμε».
Αλλάζοντας θέμα, στο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, «η ευθύνη είναι στον δήμο που είχε την απόλυτη αρμοδιότητα να δώσει άδεια, να ελέγξει και να κλείσει την επιχείρηση. Δεν μιλάμε για ένα κράτος ή για μια αυτοδιοίκηση που συλλήβδην δεν λειτουργεί. Η ίδια επιχείρηση σε άλλους δήμους δεν πήρε την άδεια. Αλλού λειτούργησε το κράτος, αλλού λειτούργησε το θεσμικό πλαίσιο». Εξάλλου, «μία από τις κακοδαιμονίες της Μεταπολίτευσης είναι αυτή η γενική διάχυση ευθυνών: όλοι φταίνε. Όχι, δεν φταίμε όλοι. Φταίει αυτός που έχει την ευθύνη με βάση τη νομοθεσία», προσέθεσε.
Για την πυρκαγιά στην Αττική, εν πρώτοις διευκρίνισε ότι, πλέον, «έχουμε να κάνουμε με το ασύμμετρο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε, επίσης «έχουμε κατοχυρώσει 2,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση του κρατικού μηχανισμού να αποτρέπει και να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά».
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τις οποίες «είχαμε 16% περισσότερες πυρκαγιές στο χειρότερο κλιματολογικά, καλοκαίρι στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα». Επιπροσθέτως, το Αστεροσκοπείο αποφάνθηκε ότι «δεδομένων των συνθηκών, ο κρατικός μηχανισμός έχει σημειώσει τεράστια βελτίωση και έχουμε λιγότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία, πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις». Ακόμη, είναι «τραγικό και δυστύχημα ότι η φωτιά μπήκε μέσα στους οικισμούς», ενώ αναφέρθηκε και στους 840.000 καθαρισμούς οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα.
Μίλησε, όμως, και για την αλλαγή δόγματος στην έγκαιρη προσβολή στα 4-5 λεπτά από τη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς. Εν προκειμένω, για την Αττική, «δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα κι όμως οι συνθήκες της ημέρας παρά την τεράστια δύναμη, σε εναέρια και επίγεια μέσα, δεν κατάφεραν να την συγκρατήσουν». Παραλλήλως είπε και για το πρόγραμμα Antinero, με καθαρισμό χιλιάδων χιλιομέτρων: «Έχουμε 1 δισ. δημόσιες επενδύσεις για καθαρισμό των δασών. Πράγματα ανήκουστα για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά γίνονται», κατέληξε.
Εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας, «αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι μια απάντηση σε κριτική που γίνεται, ότι η κυβέρνηση δεν παράγει έργο, ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίθετη. Αυτό, νομίζω, θα προσπαθήσει να τεκμηριώσει ο πρωθυπουργός και να θυμίσει σε όλους μας το πολυδιάστατο έργο που γίνεται σε πάρα πολλά επίπεδα. Και ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται για να έχουμε μια πιο δίκαιη αναδιανομή της ανάπτυξης».
Αναγνώρισε δε, πως δεν πρέπει να υπάρχει «αυτή η καθημερινή αγωνία για τα εισοδήματα», και συνέχισε: «Ο πληθωρισμός σημειώνει πτωτική τάση, ο πληθωρισμός τροφίμων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό». Εισοδηματικές αυξήσεις, σε μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και σε συνταξιούχους σε ετήσια βάση γίνονται εδώ και 2-3 χρόνια.
Η μεγάλη εικόνα, εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Ά. Σκέρτσο είναι ότι «η ελληνική οικονομία γίνεται πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, μια οικονομία της γνώσης, των ευκαιριών, των υψηλότερων εισοδημάτων. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Η Ελλάδα να φύγει από την παγίδα των χαμηλών εισοδημάτων και της εκταταμένης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Έχουμε κάνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε».
Διαβάστε επίσης:
Μπάιντεν κατά Νετανιάχου: «Δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα»
Όλαφ Σολτς για κρατιδιακές εκλογές: Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνηθίσει την AfD
Αχιλλέας Μπέος: «νεκροθάφτη» χαρακτήρισε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις