ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Φρένο στην αλματώδη αύξηση της αξίας μίας αγοράς που παράγει έσοδα 3,7 δισ. αλλά έχει κατηγορηθεί για τη στεγαστική κρίση επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Ο λόγος για το πλαφόν στα Airbnb που ανακοινώθηκε επίσημα από τα πρωθυπουργικά χείλη, με εκπροσώπους ενώσεων ιδιοκτητών να ετοιμάζονται να σηκώσουν το γάντι την προσεχή εβδομάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοάκης μίλησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ για «εκρηκτική εξέλιξη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την πρόθεση της πολιτείας να θέσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς «σε καμία περίπτωση, με διάθεση να δαιμονοποιηθεί η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία, εξάλλου, αποφέρει στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα».
Το σημαντικότερο από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων από το φόρο ενοικίου για τρία χρόνια στην περίπτωση που ενοικιάσει διαμέρισμα που σήμερα είναι κλειστό, ενώ το ίδιο θα ισχύσει αν μετατρέψει μία βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.
Θυμίζουμε πως ο φόρος ενοικίου φτάνει το 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια και μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμα και στο 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν υποτεθεί ότι ο φόρος μετακυλίεται παραδοσιακά στο μίσθωμα, ένα ενοίκιο ύψους 500 ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί από τον ιδιοκτήτη στα 450 ευρώ.
Πρόκληση, βέβαια, για την κυβέρνηση θα είναι να πειστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να «γυρίσουν» το ακίνητό τους σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης, σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση ως κατάλυμα Airbnb είναι μακράν πιο προσοδοφόρο. Τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, δείχνει πως η διαφορά ανάμεσα στις τιμές μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας ενοικίασης μπορεί να φτάσει ακόμα και το 900% στις τουριστικές περιοχές. Στην Αθήνα η τιμή της μακροχρόνιας ενοικίασης είναι κατά μέσο όρο 3,2 φορές υψηλότερη.
Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ενισχύσει ένα αυξημένο τέλος, ενώ θα απαγορευτεί κάθε νέα τέτοια μίσθωση στα τρία κεντρικά δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο. «Ο χαρακτήρας των συνοικιών μας δεν πρέπει να αλλοιώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έγινε σαφής ήδη από το καλοκαίρι, όταν δημοσιεύτηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Βάσει αυτού, ο αριθμός των καταλυμάτων τύπου Airbnb θα προκύπτει ως ποσοστό των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων σε περίπου 100 δημοτικές ενότητες, τις «περιοχές ελέγχου» σε αυτές δηλαδή όπου η συγκέντρωση των τουριστικών υποδομών είναι αρκετά υψηλή και τις «αναπτυγμένες περιοχές», μεταξύ των οποίων οι δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου, Πειραιώς. Διασαφηνίζοντας τις ρυθμίσεις του νέου Χωροταξικού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «το αρμόδιο υπουργείο θα παρακολουθεί το ισοζύγιο μισθώσεων σε κάθε περιοχή όπου μπορεί να υπάρχει ανάλογο πρόβλημα».
Φόβος για αύξηση της παραοικονομίας
Πηγές της αγοράς ακινήτων εκφράζουν την αμφιβολία να πέσουν στο κενό τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς και το φόβο να περάσουν στα… βιβλία της παραοικονομίας τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων, που τώρα εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων, ενώ στην περίπτωση που ιδιώτης εκμεταλλεύεται τρία ακίνητα και άνω υπάγεται σε συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Παραλληλίζουν μάλιστα τις πιθανές επιπτώσεις με αυτές της αύξησης του ορίου για την απόκτηση Golden Visa που «ανέβασε κατακόρυφα τις τιμές και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καίγοντας και τα χλωρά μαζί με τα ξερά». Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε στον Πειραιά (το β’ τρίμηνο οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 20% έως 25%), έπειτα κι από την αύξηση του επενδυτικού ορίου για την απόκτηση της χρυσής βίζας στα 800.000 ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους.
Περαιτέρω αλλαγές ανακοινώθηκαν και για την ίδια τη Golden Visa, ώστε ο προσανατολισμός της να μεταφερθεί από τα ακίνητα στις επενδύσεις, έπειτα από τις αυξήσεις που θεσμοθετήθηκαν. Πλέον, οι επενδυτές θα μπορούν να αποκτούν τη χρυσή βίζα αν επενδύσει 250.000 ευρώ σε start up.
Το 2025 θα εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές. «Έχουμε πολλά κλειστά ακίνητα στην πατρίδα μας, τα οποία αν μπορέσουμε και τα αξιοποιήσουμε θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την προσφορά διαμερισμάτων και να μειώσουμε τις πιέσεις στα ακίνητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, την ώρα που γίνεται λόγος για 700.000 κλειστά ακίνητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση του δεύτερου προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν 15.000 νέα ζευγάρια έως 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό. Εξασφαλίστηκαν επίσης 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια 20.000 και μηδενικό επιτόκιο με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 παλαιών κατοικιών.
Μένει να φανεί αν τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, που έχει μειωθει στο 72,8%, χαμηλότερο και από το ποσοστό της εποχής των μνημονίων, σύμφωνα με τη Eurostat.
Διαβάστε επίσης
Τα 45 μέτρα Μητσοτάκη: Ενίσχυση μισθών και συντάξεων, στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων
Όλγα Κεφαλογιάννη: Πρωτοβουλία για συμμετοχή της Ελλάδας στο Hotels Stars Union
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις