ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άναψαν τα αίματα στην Βουλή με αφορμή τη νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε επί της ουσίας στο ίδιο το νομοσχέδιο, θέλησε αφενός να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του για την ραγδαία αύξηση των μετακλητών επί των ημερών του, αλλά και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση που αφορά το διυπουργικό νομοσχέδιο, η οποία θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και των υπόλοιπων κομματικών στελεχών που τοποθέτησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο ΣΥΡΙΖA.
Προκειμένου να υπερασπιστεί την «κομματικοποίηση» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη και στην Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο υπουργός Επικρατείας υπηρέτησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή είχε κληθεί να υπερασπιστεί σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις ως νομικός το δημόσιο! Από την άλλη, κατηγόρησε τη ΝΔ για τη διαμαρτυρία της ως αντιπολίτευση στην άκρως φωτογραφική ρύθμιση που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία στρεφόταν αποκλειστικά κατά του συζύγου της Νίκης Κεραμέως, ο οποίος χρόνια πριν γνωριστεί με τη νυν υπουργό είχε κληθεί το 2009 να συνδράμει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όντας στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι δύο υπουργοί ζήτησαν τον λόγο επί προσωπικού, αποστομώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην δευτερολογία του επιχείρησε να υποβαθμίσει τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα, λέγοντας πως απλά ήθελε να καταδείξει τη διαφορά στις αντιδράσεις της ΝΔ.
Αναλυτικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης στην απάντησή του στον κ. Τσίπρα ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δεν αναφερθήκατε στο νομοσχέδιο. Θα ήταν χρησιμότερο να μου αποδώσετε μομφή για το κοινοβουλευτικό μου έργο. Να σας πω ότι δεν έχω ευθύνη για την διάταξη για την επιτροπή ανταγωνισμού. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει ανεξάρτητη αρχή που εκπηγάζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το Σύνταγμα ή εκείνη που δεν πηγάζει από το Σύνταγμα. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη αμεροληψία και γι αυτό απαιτείται να μην υπάρχει πολιτική σχέση πριν κατά την διάρκεια ή μετά.
Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή. Θα ήθελα να έχετε υπόψη μια βασική αντίφαση. Από την μια κατηγορείτε εκείνους που έχουν απασχοληθεί σε αυτό που χαρακτηρίζετε ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μέμφεστε έναν επαγγελματία που υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον . Αποφασίστε κύριε πρόεδρε . Κάποιος δουλεύει. Αν η δυσανεξία σας για την απασχόληση του οποιουδήποτε είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα τότε να δεχθούμε στην συνταγματική αναθεώρηση τα μέλη του κοινοβουλίου να προέρχονται αποκλειστικά από τον κομματικό σωλήνα.
Το βιογραφικό μου είναι διαυγές και καθαρό. Ασχολήθηκα ως εξωτερικός συνεργάτης με την επιτροπή ανταγωνισμού για πολύ εξειδικευμένα ζητήματα. Αυτό που συμβαίνει κύριες πρόεδρε είναι ότι ανέλαβα τις υποθέσεις πρωτίστως γιατί ήθελα να υπηρετήσω την επιτροπή Διαβάστε δημόσια και τις αμοιβές. 1.200 και 1.500 ευρώ για τις οποίες φροντίσατε το 80% να είναι φορολογία. Εχω την τιμή και υπερηφάνεια ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την επιτροπή και δεν το μετανιώνω γιατί κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπερ του ελληνικού δημοσίου κύριες πρόεδρε».
https://www.youtube.com/watch?v=-G3tnHG613g
Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως ανέφερε μεταξύ άλλων πως το 2016 έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μια διάταξη που θέσπιζε ασυμβίβαστο. «Επί της ουσίας λέγατε ο σύζυγός που ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκλήθη για να συνδράμει στην Επιτροπή έχει ασυμβίβαστο», τόνισε, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο (το 2009) δεν ήταν καν παντρεμένοι ενώ η ίδια δεν είχε σχέση με το δημόσιο βίο. «Όλα αυτά έγιναν έξι χρόνια αργότερα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Είχατε στόχο να τιμωρήσετε δύο ανθρώπους και το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Κλείνοντας η Υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε αν ένας «άνθρωπος θα έπρεπε να ξέρει ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουν βουλευτής».
https://www.youtube.com/watch?v=4b78WUM46Ic
Εκεί πάντως που η ένταση ανέβηκε ήταν όταν τον λόγο πήρε ο Μάκης Βορίδης, φέροντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του Παύλου Πολάκη, ο οποίος πετάχτηκε έξαλλος από τα έδρανα και φώναζε πως αν ο ίδιος έκανε κάτι τέτοιο όταν ήταν υπουργός θα γινόταν πρώτο θέμα. Ωστόσο, η εικόνα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας φαίνεται πως δεν άρεσε ιδιαίτερα στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ζήτησε να καθίσει κάτω.
Ο κ. Βορίδης στην παρέμβασή του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως είναι αδιανόητο να κατηγορεί αυτός τη ΝΔ τόσο για λαϊκισμό όσο και για πολιτικοποίηση του κράτους.
«Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να συσχετίσει την περίπτωση της κυρίας Θάνου με ανθρώπους οι οποίοι είχαν σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε χρόνο και με τρόπο άσχετο με τοποθέτηση πολιτική», ανέφερε ο κ. Βορίδης, τονίζοντας πως «αυτοί που είχαν καριέρα χωρίς να τους έχει διορίσει κανείς πολιτικός εκεί, συγκρίνονται με την κομματική εγκάθετο του κυρίου Τσίπρα, την κ. Θάνου!»
Ο κ. Βορίδης τόνισε πως το ένα γεγονός δεν έχει καμία σχέση με το άλλο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς δεν δικαιούσθε να ομιλείτε». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η ΝΔ είχε εγκαίρως και με σαφήνεια προειδοποιήσει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό και είχε δεσμευτεί, ότι δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι είναι μια τοποθέτηση η οποία θίγει την ακεραιότητα, την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Επιτροπής».
Επιπλέον, αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσίπρα ο κ. Βορίδης υπογράμμισε: «Ακούσαμε το καταπληκτικό. Να εγκαλεί ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό! Και επίσης να εγκαλεί τη ΝΔ για κομματικοποίηση!» για να προσθέσει: «Ποιος; Αυτός που διόρισε την κυρία Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Τη νομική του σύμβουλο! Άμισθη δε γιατί είχε γοητευτεί από τα χαρίσματα του κ. Τσίπρα και έπρεπε να προσφέρει αμίσθως!».
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται δικηγόρο για να απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «βουβό πρωθυπουργό».
«Το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να απαντήσει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν υπήρξε μομφή σε εσάς κύριε Γεραπετρίτη», ανέφερε απαντώντας ο κ. Τσίπρας. «Ανέδειξα τη μεγάλη υποκρισία της ΝΔ για την Επιτροπή ανταγωνισμού. Η μομφή που απέδωσα αφορά την πολιτική κρίση και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την επιτροπή ανταγωνισμού… », ενώ ανάλογη ήταν και η αναδίπλωσή του όσον αφορούσε την υπόθεση της Νίκης Κεραμέως, λέγοντας πως το 2016 με την τροπολογία που είχε καταθέσει τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυγματικότητας της αναδρομικής ισχύος.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα επιμείνει στην τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, υποστηρίζοντας ξανά πως δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα, ή αν θα χρειαστεί να φέρει τροπολογία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
https://www.youtube.com/watch?v=kI2WWrqYEko
Πάντως ο… βουβός πρωθυπουργός μόνο βουβός δεν αποδείχθηκε. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης, που όλη αυτή την ώρα παρατηρούσε χαμογελώντας το σόου του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε λέγοντας πως διακρίνει στον κ. Τσίπρα μια ένταση και έναν εκνευρισμό «σαν να μην έχετε βρει το σωστό σας ρόλο».
«Και μια ασυνέχεια με το κλίμα στα υπόλοιπα στελέχη της παράταξής σας. Το να κατηγορείτε την ΝΔ για λαϊκισμό προσβάλλατε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε εντολή με 40% να κυβερνήσει. Ξεφύγετε από την αντίληψη του αδικημένου ότι τα πηγαίνατε τόσο καλά και για κάποιον ανεξήγητο λόγο σας μαύρισε ο λαός. Τα πράγματα κ. τσίπρα δεν πήγαιναν καλά και γι αυτό μας έδωσε την εντολή ο κόσμος σε εμάς».
«Οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να απαντούν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Μην ανησυχείτε όταν πρέπει θα σας απαντώ και εγώ. Άλλωστε μόνο για βουβό δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε».
«Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα, δεκάδες ερωτήσεις κατέθεσε η ΝΔ για τους μετακλητούς γιατί δεν ήρθατε να τις απαντήσετε και να μας πείτε όσα είπατε σήμερα. Το θέμα των μετακλητών δεν είναι μόνο αριθμητικό. Σας ασκήθηκε κριτική και γιατί διορίζατε τους φίλους και κολλητούς σας. Σε κάθε περίπτωση μετά από όσα είπατε ελπίζω να ψηφίσετε την διάταξη ώστε ο αριθμός να είναι προκαθορισμένος και να μην μπορεί ο κάθε υπουργός με πράξεις υπουργικού συμβουλίου να τις αυξάνει».
https://www.youtube.com/watch?v=ssUdwNkREfs
«Ορίζουμε έναν ελάχιστο αριθμό μετακλητών 8 συγκεκριμένα και προσθέτουμε έναν για κάθε γενικό γραμματέα. Συμφωνείτε με αυτό το σχέδιο;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως συμφωνεί!
«Ε λοιπόν να την ψηφίσετε. Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης . Συμφωνείτε να γίνονται στα υπουργικά συμβούλια ψηφοφορίες για την λήψη αποφάσεων; Αν ναι να το ψηφίσετε».
«Συμφωνείτε με την παροχή εξουσιών στους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο η απάντηση αυτή τη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «όχι».
«Ε αν δεν συμφωνείτε τότε δείχνετε ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπαλλήλους», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στους γενικούς διευθυντές στηρίζουμε την δημόσια διοίκηση. Χάραξη πολιτικής από τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους».
«Στα ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς. Είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπλήρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς. Είχε και κάποιο παρατσούκλι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Ήταν ο ίδιος που έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Ρωτώ τον κάθε καλόπιστο. Είναι λογικό η καταπολέμηση διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα κάποιου υπουργού που θα πρέπει να ελέγξει τον εαυτό του και τους συναδέλφους υπουργούς;»
«Έρχομαι και στο ζήτημα της επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα που αφορά άλλο νομοσχέδιο Είναι ευκαιρία να δώσω κάποιες απαντήσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι άξιος αυτοδημιούργητος που εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία για να προσφέρει. Δεν είναι άνθρωπος του κομματικού σωλήνα και πρέπει να επιθυμούμε άξιοι άνθρωποι που έχουν πετύχει στο στίβο της επαγγελματικής ζωής να ασχοληθούν με την πολιτική», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ζήτημα λοιπόν είναι και τι κάνουν μετά οι δικαστικοί λειτουργοί μετά την υπηρεσία τους στο δικαστικό σώμα. Όταν αναλαμβάνουν σύμβουλοι του πρωθυπουργού και τοποθετούνται στην επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν θα αναφερθώ με την αντιπρόεδρο της επιτροπής Ανταγωνισμού που ήταν νομική σύμβουλος του κ. Παππά», συνέχισε.
Μάλιστα διάβασε ένα απόσπασμα από ομιλία της ίδιας της Βασιλικής Θάνου το 2009, όταν έλεγε ότι «οι καρέκλες του προεδρείου της ένωσης δικαστικών δεν είναι εφαλτήριο για πολιτικές θέσεις. Δεν επιτρέπεται να επιζητούν άλλες θέσεις καλά αμειβόμενες όπως η θέση του προέδρου ανεξάρτητης αρχής με απολαβές 11 χιλ ευρώ γιατί έτσι δημιουργείτε πεποίθηση συναλλαγής. Ο δικαστής επιβάλλεται να υπερασπίζεται το κύρος της δικαιοσύνης».
«Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου. Την τότε. Τόσο υποκριτές είστε. Εσείς και η κυρία Θάνου που για 30 αργύρια αναλαμβάνει θέση στην ανεξάρτητη αρχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Λοιπόν η κυβέρνησή μας ότι είπε προεκλογικά το κάνει. Για συνέπεια μπορείτε να μας κατηγορήσετε όχι για το αντίθετο».
Αναφορικά με την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Τσίπρα πως δεν σκοπεύει να αλλάξει κανένας νόμος. «Ας απαντήσετε όμως στον κ. Βαρουφάκη τον πρώην υπουργό σας που εδώ στην Βουλή είπε ότι η ΕΥΠ επι τον δικών σας ημερών παρακολουθιούσε τους υπουργούς σας. Ε λοιπόν απαντήστε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης.»
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έδειξε ενοχλημένος με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για παρακολουθήσεις υπουργών από την ΕΥΠ, ενώ δήλωσε πως στον πρωθυπουργό πως θα συνεχίσει να ελέγχει την κυβέρνηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δανός ευρωβουλευτής σε Τραμπ: «Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Κύριε Τραμπ, άντε γα….»
- Ρωσία: Απειλεί τους Ρώσους παραγωγούς με μπλόκο στις εξαγωγές γαλακτοκομικών αν δεν μειώσουν τις τιμές
- Aegean: Εκπαίδευση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για νέους Μηχανικούς Αεροσκαφών
- Ιαπωνία: Ένας νεκρός από επίθεση με μαχαίρι έξω από σιδηροδρομικό σταθμό