ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στις κοινές δηλώσεις μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια, καθώς η ξεκάθαρη θέση που έλαβε ο Νίκος Δένδιας για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την μη αποδοχή από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, την παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και των προκλήσεων της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ενόχλησε έντονα τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φανερά εκνευρισμένος από τα όσα ανέφερε ο Νίκος Δένδιας – καθώς όπως υποστήριξε δεν γίνεται μέσα στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας να αναφέρεται δημόσια σε αυτά τα θέματα την ώρα που ζητούν να υπάρξει μια θετική ατζέντα – απάντησε σε έντονο ύφος στον Έλληνα ΥΠΕΞ. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε επίθεση στον Νίκο Δένδια, υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα στην Τουρκία λέγοντας πως τους αναγνωρίζει ως «ρωμιούς ορθοδόξους», ενώ ζήτησε να αναγνωρίσει και η Ελλάδα «Τουρκική μειονότητα» στην Θράκη.
Ωστόσο ο Νίκος Δένδιας επέμενε στις θέσεις της Ελλάδας, με τον διάλογο να συνεχίζεται με ένταση. «Η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου», ανέφερε, τονίζοντας πως η Τουρκία θα πρέπει αν θέλει να συμμετέχει στην ΕΕ να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των άλλων χωρών και να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο για τη Θάλασσα.
Μάλιστα ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με τον Νίκο Δένδια να απαντά πως ο στρατός στα νησιά βρίσκεται εκεί γιατί υπάρχει σαφής απειλή από την Τουρκία, ενώ για το ζήτημα της διαφοράς του μεγέθους του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της χώρας, επισήμανε με νόημα πως για πάνω από 50 χρόνια η Τουρκία δεν είχε εκφράσει καμία διαφωνία.
Τσαβούσογλου: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο
Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση η οποία ανακοινώθηκε μετά τον 62ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών. Πιστεύουμε πως τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο, ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ενώ τόνισε πως είναι απευκταίες οι προκλητικές δηλώσεις.
Ανέφερε πως συζητήθηκαν τα προβλήματα των δύο χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως πράγματι υπάρχουν διαφορές. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη του διαλόγου, ενώ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί σύνοδος για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί όλες οι πλευρές που θα μετέχουν στην πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. «Να σκεφτόμαστε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο».
Ανέφερε πως συζητήθηκαν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χώρων, και πως θα διαπραγματευτούν για το θέμα έναν οδικό χάρτη. Μάλιστα αναφέρθηκε στην επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων και ζήτησε ανάλογη επανέναρξη και των χερσαίων διάλογων.
Αναφέρθηκε επίσης σε ανάγκη συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζήτησε συνεργασία στο ζήτημα της μετανάστευσης. Μια θετική αντίληψη στο θέμα θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, υποστηρίζοντας πως η Τουρκική κυβέρνηση έχει ενεργό διάλογο με τα μέλη της μειονότητας των ρωμιών ορθοδόξων στην Τουρκία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παρέχει κάθε στήριξη για να προστατευθούν τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα και πως είναι έτοιμη να δεχθεί τη συνεργασία της Ελλάδας για τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία.
Ζήτησε επίσης ένα διάλογο άνευ όρων και μίλησε πως μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα.
Για τις ελληνοτουρκικές διαφορές ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος.
Δένδιας: «Αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα»
Ο κ. Δένδιας, αφού αφού εξέφρασε τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Τούρκους πολίτες για την έναρξη του Ραμαζανιού, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των πολιτικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα, καθώς και μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αναβιώσουν πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ανέφερε πως οι συνομιλίες σήμερα ήταν ανοιχτές και ειλικρινής και ιδιαίτερα χρήσιμες, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας. Πρωταρχικό μέλημα να εδραιωθεί η ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του διεθνή δικαίου.
Συμφωνήσαμε πως υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αρχικά στην οικονομία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια “θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά” και “να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
Υπογράμμισε όμως ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα». «Μέχρι πριν λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα, ενώ παρακάλεσε να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και δεν βοηθούν στο θετικό κλίμα.
Όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη «όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες», ενώ τόνισε πως πρέπει να απέχει η Τουρκία από πράξεις που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, που συμπεριλαμβάνει τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ένωσης, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η απειλή πολέμου από την Τουρκία σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο, επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπενθύμισε μάλιστα πως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει εγκριθεί από την ΕΕ και κατηγόρησε την Τουρκία πως συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά, φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκολιβικό μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από την ΕΕ.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.
Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν «προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς».
«Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα», τόνισε. Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα σήμερα».
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω στον φίλο μου Μεβλούτ την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και να προετοιμάσουμε την συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας
Φανερά εκνευρισμένος με τις δηλώσεις Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε ξανά τον λόγο, ενώ είχε συμφωνηθεί να υπάρχει μία μονό τοποθέτηση από τον καθένα.
«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα. Όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι προκλητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που συζητούμε μεταξύ μας, αλλά όταν το θέτετε εν ενώπιων του Τύπου είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.
Εμείς αποδεχόμαστε ως «Ρωμιούς ορθοδόξους» τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για «πους μπακ» 80.000 προσφύγων και μεταναστών.
Νίκος Δένδιας: Εάν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ να αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας
Τον λόγο ξαναπήρε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σταθερά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελληνική θέση όσον αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι σαφής πάντοτε. Δεν νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα, παρουσιάζοντας τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Θάλασσας.»
«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος ».
«Όσον αφορά το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, αυτό το λέει η συνθήκη της Λωζάνης όχι εμείς. Και τη συνθήκη της Λωζάνης την έχει υπογράψει και η Τουρκία», υπενθύμισε. «Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η συνθήκη και θα εξακολουθήσει να ισχύει.»
«Για τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπενθύμισε πως αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας»
«Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα», ανέφερε.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγά-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι τρίτος, για την Ελλάδα, αλλά είναι μέλος της, είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους»
«Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε», κατέληξε.
Νέα κόντρα
Στη συνέχεια πήρε για τρίτη φορά το λόγο ο Τσαβούσογλου για να πει ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.
«Αναφέρεστε σ’ αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (…) Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο».
Τον λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Νίκος Δένδιας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το ιφτάρ!
«Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.
Όσον αφορά τη διαφορά των μιλίων σε αέρα και θάλασσα ανέφερε πως ισχύουν από τη δεκαετία του ’30 και η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε μετά από μισό αιώνα.
«Πρέπει να βρούμε λύσεις και να μην καλύπτουμε τη διαφωνία. Αυτό θα επιτευχθεί αν η Τουρκία αντιληφθεί και τις ευαισθησίες τις δικές μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Δένδιας, ενώ ο Τσαβούσογλου απάντησε πως αμοιβαία κατανόηση σημαίνει πως ο ένας θα πρέπει να μπορεί να μπει και στα παπούτσια του άλλου.