Mε αγωνία και προβληματισμό παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, καθώς όλες οι μετρήσεις καταγράφουν μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Λεπέν για τον πρώτο γύρο και οριακό προβάδισμα του νυν προέδρου έναντι της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ακόμα κι αν ο Εμμανουέλ Μακρόν κατορθώσει να κόψει το νήμα, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς – αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – ο μεγάλος νικητής θα είναι η ακροδεξιά. Και θα είναι το δεύτερο ηχηρό μήνυμα, μετά τη θριαμβευτική εκλογή Όρμπαν στην Ουγγαρία για την άνοδο της ακροδεξιάς στη γηραιά Ήπειρο.

1

Για την κυβέρνηση τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι δύο. Πρώτα απ’ όλα, έχει ποντάρει «τα ρέστα της» στη συμμαχία της χώρας μας με την Γαλλία και προσωπικά στον Μακρόν και τις επιδιώξεις του σε σχέση με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία συμμαχία, η οποία επισφραγίστηκε με ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά και κοινές δράσεις στο ενεργειακό και στρατιωτικό πεδίο. Που σημαίνει ότι σε περίπτωση εκλογικής του ήττας, η Ελλάδα θα έχει χάσει τον βασικότερο ίσως σύμμαχό της, ενώ θα είναι δεσμευμένη με ένα πολύ δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει εξ αρχής τις σχέσεις της με την Γαλλική Προεδρία, η οποία θα έχει στην κεφαλή μία πολιτικό, η οποία άλλαξε εκ βάθρων την προεκλογική ατζέντα του 2017, βάζοντας στο περιθώριο το μεταναστευτικό και προκρίνοντας ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους Γάλλους, τη μείωση του κόστους ζωής. Ταυτοχρόνως, αφαίρεσε από τις ομιλίες της το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ, χωρίς ταυτόχρονα να το αντικαταστήσει με ένα δείγμα γραφής για το πως οραματίζεται τη σχέση της Γαλλίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε περίπτωση, λοιπόν, που εκλεγεί, η άσκηση θα είναι πολύ δύσκολη τόσο για την ελληνική κυβέρνηση, όσο και γενικότερα για τις χώρες μέλη της ΕΕ, στη δυσκολότερη συγκυρία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεύτερον, είτε ο κ. Μακρόν κερδίσει τις εκλογές, είτε πολύ περισσότερο αν τις χάσει, θα δοθεί ένα σήμα και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στα δεξιά της οποίας, καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα από πρόσωπα που επιχειρούν να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια και το κλίμα πίεσης που προκαλεί η ακρίβεια και μεταφέρεται καθημερινά στους  βουλευτές της ΝΔ.

Για όσους γνωρίζουν, άλλωστε, το ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, είναι σαφές ότι η τακτική αναφορά του πρωθυπουργού στον κίνδυνο ενδυνάμωσης του λαϊκισμού δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις δυνάμεις που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ. Από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία εμφανίζει διείσδυση στο φιλορωσικό ακροατήριο, ως το κόμμα Μπογδάνου, Τζήμερου, Κρανιδιώτη που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις αρχές Μαίου.

Διαβάστε επίσης

Γαλλικές εκλογές: Θρίλερ για την πρωτιά δίνει exit poll – Στο 24% Μακρόν και Λεπέν στον Ά γύρο- Ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση