ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέμα για αυξήσεις στα μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας δηλαδή σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό άνοιξε στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ.
Μόλις την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες κυβερνητικά στελέχη να ζητούν αυξήσεις και για τα σώματα ασφαλείας παρά τον συνολικό σχεδιασμό που υπήρχε στην κυβέρνηση.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της αστυνομίας Τάσος Δημοσχάκη ετοιμάζεται να καταθέσει ερώτηση για τους μισθούς στα σώματα ασφαλείας με συναδέλφους μάλιστα να θέλουν να συνυπογράψουν. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Τάσος Δημοσχάκης ήταν ανάμεσα στους 11 βουλευτές που με ερώτηση τους την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν το θέμα με την εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές.
Πέρα από αυτό όμως στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να υπήρξε δυσαρέσκεια για το μπαράζ των δηλώσεων από 2 υπουργούς και 14 βουλευτές της ΝΔ αφού όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη τις ανακοινώσεις τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο.
Μεταξύ άλλων παρεμβάσεις έγιναν από τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Θάνο Πλεύρη και Νότη Μηταράκη, τους βουλευτές Δημητρη Αβραμόπουλο, Στέλιο Πετσα, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημητρη Μαρκοπουλο, Φωτεινη Αραμπατζή, Τάσο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Ζέττα Μακρή, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Θόδωρο Καράογλου και Φώντα Μπαραλιάκο.
Παντως το μεσημέρι της Δευτέρας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να επιβεβαιώνει πως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι αυξήσεις και για τα σώματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ανακοινώσεις μπορούν να γίνουν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού πρώτα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και στο ενδιάμεσο κάνουν περικοπές και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Αλλωστε οι αυξήσεις στο πεντάγωνο είχαν συζητηθεί εδώ και καιρό με το Μεγαρο Μαξίμου ενώ όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει σχεδιασμό περικοπών.
Σώματα ασφαλείας
Πάντως τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι έχουν ήδη νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ηδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Οικονομική πολιτική
Παράλληλα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει δώσει αυξήσεις στο δημόσιο συνολικά ύψους 2,1 δις ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια προσθέτουν από την κυβέρνηση.
Ένοπλες Δυνάμεις
Τώρα στο ερώτημα γιατί υπήρξαν ανακοινώσεις τώρα και μονο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την κυβέρνηση λένε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:
- Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
- Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (για παράδειγμα αποστρατεύσεις στελεχών που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
- Τρίτον, γιατί υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων από το στράτευμα ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Τελος από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπενθυμίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγγελία που αφορά μόνο μια ομάδα του δημοσίου τομέα. Το προηγούμενο διάστημα για παράδειγμα προωθήθηκαν τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
