Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Αυτοί είναι οι νέοι γενικοί γραμματείς – Οι καραμπόλες και οι εκπλήξεις

Νίκη Δανδόλου - Τάσος Γαϊτάνης - Δημήτρης Κάρναβος - Άννα Στρατινάκη - Κώστας Μπαγινέτας - Σπύρος Καρανικόλας

Νίκη Δανδόλου - Τάσος Γαϊτάνης - Δημήτρης Κάρναβος - Άννα Στρατινάκη - Κώστας Μπαγινέτας - Σπύρος Καρανικόλας

Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα μπορεί να ανακοινωθούν οι νέοι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης αφού στόχος είναι οι αλλαγές να έχουν ολοκληρωθούν το πολύ μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Είναι άλλωστε κάτι που έχει προαναγγέλλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα τέλη Ιουνίου μετά και τις καταγγελίες βουλευτών ότι αρκετοί γενικοί γραμματείες δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αρκετό καιρό πριν τις ευρωεκλογές, είχαν πλήρη εικόνα της πορείας των γενικών γραμματέων, ποιοι δηλαδή είναι συνεργάσιμοι και υλοποιούν τον σχεδιασμό και ποιοι όχι. Έτσι σε συνεργασία με τους υπουργούς έχει ήδη καταρτιστεί η λίστα με νέα πρόσωπα αλλά και το ποιοι θα μετακινηθούν σε αλλά υπουργεία και αναμένεται πλέον το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό.

Η προεργασία έχει γίνει από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη με κεντρική βούληση να είναι πλέον και η αξιοποίηση γαλάζιων στελεχών ενώ ανακατατάξεις θα υπάρξουν και σε γραμματείες που οι επικεφαλής τους έχουν κλείσει ακόμα και πενταετία με στόχο την ανανέωση.

Το mononews από τις 29 Ιουνίου έγραψε πρώτο για τον ανασχηματισμό στην κρατική μηχανή και τις αλλαγές προσώπων οι όποιες πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς να αποκλείονται φυσικά και οι αλλαγές ή οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών η γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου θα αποχωρήσει αλλά υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Όπως για παράδειγμα στο Παιδείας και συγκεκριμένα στη γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που σήμερα επικεφαλής είναι ο Γιώργος Βούτσινος. Μάλιστα στο Παιδείας στους υπό αποχώρηση μπορεί να είναι και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών στο μικροσκόπιο είναι τουλάχιστον ακόμα ενας γραμματέας με βαρύ χαρτοφυλάκιο.

Στο Ανάπτυξης φαίνεται πως θα αποχωρήσει ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής και στην θέση του προωθείται ο πρώην γαλάζιος βουλευτής Τάσος Γαϊτάνης ενώ συζητιέται μια ακόμα αλλαγή στο οργανόγραμμα του υπουργείου.

Αλλαγές στο Εσωτερικών

Στο Εσωτερικών αλλαγή αναμένεται να υπάρξει στη γραμματεία Ιθαγένειας όπου σήμερα επικεφαλής είναι ο Άγγελος Δημοσθένους ενώ κενή παραμένει και η θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τις αρμοδιότητες να έχουν περάσει στον γενικο γραμματέα Εσωτερικών Νάσο Μπαλέρμπα.

Για την θέση του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης ακούγεται ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Πάντως στη συγκεκριμένη θέση στο τέλος μπορεί να υπάρξει έκπληξη με πρόσωπο από άλλο υπουργείο.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόσο ο γενικος γραμματέας ο Μάνος Λογοθέτης όσο και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα μπορεί να ανασχηματιστούν χωρίς όμως να αποκλείεται και η μετακίνηση τους σε άλλα υπουργεία.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωτεινή Καλύβα με τον Γιώργο Παπαδημητρίου να είναι φαβορί να μετακινηθεί εκεί από τον ΕΦΚΑ που είναι υποδιοικητής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προωθείται αλλαγή σε μια ακόμη γραμματεία που δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Αν και κάποιοι βάζουν στο τραπέζι και την περίπτωση της Λίλιαν Βιλδιρίδη, γενική γραμματέα των υπηρεσιών Υγείας, η ίδια όχι μόνο έχει αφήσει θετικό στίγμα στο υπουργείο αλλά είναι και στην τριμελή επιτροπή αξιολόγησης των επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών ( ΥΠΕ ) που αξιολογούνται μάλιστα αυτή την εβδομάδα. Σε αυτή την επιτροπή είναι ακόμα η γραμματέας Συντονισμού Εύα Δραμαλιώτη και ο γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Κιρμικίρογλου.

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα ακούγεται έντονα ότι μπορεί να αποχωρήσει ενώ στην ίδια κατάσταση είναι και η έτερη γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής

Στο Εργασίας επίσης στο μικροσκόπιο είναι τόσο η γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη όσο και ο γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μυλαπίδης.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να συγχωνευθούν η γραμματεία Ενωσιακών Πόρων με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη και η γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μπαγινέτα με το ερώτημα να είναι αν θα παραμείνει κάποιος εκ των δυο με τις περισσότερες πιθανότητες να έχει ο Μπαγινέτας ή στο τέλος θα έρθει νέο πρόσωπο.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο μικροσκόπιο είναι ο γραμματέας Υποδομών Κώστας Μαγουλάς ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για τον γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας στους υπό αποχώρηση είναι ο γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουσουλάκης αν και κάποιοι στο παιχνίδι βάζουν και τον έτερο γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων Βαγγέλη Κυριαζοπούλου.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης ακούγεται έντονα ότι μπορεί να αποχωρήσει ο γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών Ηρακλής Μοσκώφ ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Επίσης στο Πολιτισμού και στο Τουρισμού σκέψεις υπάρχουν και για τους γενικούς γραμματείς Γιώργο Διδασκάλου και Μύρωνα Φλουρή αντίστοιχα.

Μια αλλαγή μπορεί να υπάρξει και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήδη εκεί συζητιέται να πάει ως γενικός γραμματέας ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μελάς αν και οι μυημένοι τον τοποθετούν σε μεγάλο οργανισμό αλλά και στο Περιβάλλοντος.

Μεταξυ των προσώπων που είναι στη λίστα προς αξιοποίηση είναι και ο πρώην περιφερειάρχης Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο υποψήφιος στις πρόσφατες ευρωεκλογές με τη ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας, συζητιέται η περίπτωση ενός ακόμη πρώην γαλάζιου βουλευτή ενώ κάποιοι στην εξίσωση βάζουν και τον Συντονιστή στην προεδρία της Κυβέρνησης για θέματα καθημερινότητας Γιώργο Κατσαούνο.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι ο ανασχηματισμός αυτός να δώσει νέα ώθηση σε θέσεις κλειδιά της κρατικής μηχανής και παράλληλα να διορθώσει τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Άλλωστε μετά τις αλλαγές στους γραμματείς θα ακολουθήσει ανασχηματισμός σε φορείς και οργανισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Το παρασκήνιο της δεύτερης παράτασης για την επικύρωση της συμφωνίας – Οι επόμενες κινήσεις
Όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο: Ο προσωπικός αριθμός, το νέο κτηματολόγιο και ο ψηφιακός φάκελος
25.000 ασφαλισμένοι θα πάρουν επικουρική σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών