• Top Stories

    Αυτή είναι η κρίσιμη κίνηση του Κυριάκου πριν το Συνέδριο

    Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Νέα ήθη φέρνει στη Νέα Δημοκρατία (αλλά και γενικότερα στην ελληνική πολιτική σκηνή) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας ένα τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο αναμένεται να προωθήσει σειρά ριζοσπαστικών αλλαγών, με στόχο να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο, απόλυτα λειτουργικό και ανοιχτό κόμμα.

    Η κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο καταστατικό του κόμματος αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη: Πάνω από 15.000 μέλη της ΝΔ συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση, εκφράζοντας τη γνώμη τους για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην παράταξη για να γίνει καλύτερη.

    Οι απλοί πολίτες, λοιπόν, μίλησαν. Και να τι είπαν:

    – το 67,4% των μελών της ΝΔ πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη, ενώ μόνο το 26,4% υποστηρίζει ότι πρέπει να εκλέγεται από όλους τους πολίτες και το 6,2% από το Συνέδριο.
    – το 61,6% πιστεύει ότι η θητεία του προέδρου πρέπει να διαρκεί πέντε χρόνια, το 23,4% τέσσερα χρόνια και το 7% τρία χρόνια.
    – το 36,6% πιστεύει ότι πρέπει να διοργανώνεται Τακτικό Συνέδριο κάθε δύο χρόνια, έναντι του 28,2% που λέει ότι πρέπει να διοργανώνεται κάθε χρόνο και του 23% που λέει ότι πρέπει να διοργανώνεται κάθε χρόνο, αλλά με αρμοδιότητα εκλογής οργάνων κάθε δύο χρόνια.
    – το 45,3% πιστεύει ότι ο αριθμός των συνέδρων πρέπει να είναι από 1.000 ως 2.000, ενώ το 26,1% δεν θέλει να αλλάξει ο αριθμός των συνέδρων.
    – το 96,9% πιστεύει ότι πρέπει να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καταγράφεται η άποψη των μελών.
    – το 59,2% πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των εγγεγραμμένων στις οργανώσεις της ΝΔ σε μέλη και φίλους, με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, ενώ το 37,1% διαφωνεί.
    – το 50,2% θεωρεί πως θα πρέπει να καταργηθεί η ποσόστωση 30% για την εγγύηση της συμμετοχής γυναικών στα όργανα της ΝΔ, ενώ το 27,4% ζητά να υπάρχει η ποσόστωση, αλλά σε ποσοστό ίσο του ποσοστού των γυναικών στο σύνολο των μελών της ΝΔ. Μόνο το 19,3% πιστεύει ότι η ποσόστωση ως έχει πρέπει να μείνει.
    – το 88,5% πιστεύει ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
    – το 72,4% αποτιμά θετικά τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας κομματικού στελέχους και θέσης ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό.
    – το 98,75% πιστεύει ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης, ενώ το 93% συμφωνεί η αξιολόγηση αυτή να αφορά τόσο στα εκλεγμένα και διορισμένα στελέχη της ΝΔ, όσο και στα θεσμικά της όργανα. Η αξιολόγηση αυτή, σύμφωνα με το 67,5%, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ το 20,9% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνεται στο τέλος της θητείας.

    Αν θέλουμε να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις το μήνυμα που στέλνουν τα μέλη της ΝΔ, είναι: αξιοκρατία, διαφάνεια, ευελιξία, δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόκειται για αλλαγές τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη σκόπευε να προωθήσει, και τώρα φαίνεται ότι στις αλλαγές αυτές έχει τη στήριξη των μελών του κόμματος – αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπάρξουν «εμπόδια» εντός του κόμματος που θα επιχειρήσουν να ανακόψουν τις αλλαγές οι οποίες έρχονται, θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και τους ψηφοφόρους της.

    Με την κίνηση αυτή, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: από τη μία έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, ζητώντας τη γνώμη των πολιτών και δείχνοντας ότι στη νέα εποχή του κόμματος η άποψη των απλών ψηφοφόρων θα έχει βαρύνουσα σημασία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, και από την άλλη έβαλε στο περιθώριο τους εσωκομματικούς αντιπάλους του που ενδεχομένως θα ήθελαν να ανακόψουν με παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις τις αλλαγές που θα απαλλάξουν τη Νέα Δημοκρατία από τους «σκοτεινούς» μηχανισμούς του παρελθόντος.

    Και κάπως έτσι γίνεται πράξη το σύνθημα «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή», σε εφαρμογή και της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση εκ βάθρων στην παράταξη, η οποία οδηγείται από αύριο και μέχρι την Κυριακή σε ένα συνέδριο το οποίο μπορεί να αλλάξει δραματικά την ιστορική της πορεία.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Γ. Βρούτσης: “Σπάνε όλα τα ρεκόρ ανεργίας! Ο χειρότερος Μάρτιος όλων των ετών!”



    ΣΧΟΛΙΑ