ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, για τις οποίες στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2019, η Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων με τη Σιγκαπούρη και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, καθώς και με τη Νέα Ζηλανδία αποτέλεσαν αντικείμενο εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος σημείωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με την Αυστραλία, καθώς και με τη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τη χώρα μας, η οποία έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τις δύο χώρες, λόγω και της μεγάλης ομογένειας.
Περαιτέρω, το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη μελλοντική προσέγγισή του, όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει δύο διακριτές συμφωνίες για τα εμπορικά θέματα και για την προστασία επενδύσεων, σε συνέχεα της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών της.
Ο κ. Ξανθάκος επισήμανε τη σημασία της προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες, καθώς και της αποτελεσματικής εφαρμογής τους στην πράξη, ώστε να αποφέρουν οφέλη στους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για έγκαιρη και επαρκή διαβούλευση με τα κράτη μέλη, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή τους «αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της ΕΕ». Επίσης, επισήμανε ότι «η επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας της ΕΕ» και κάλεσε να συνεχιστεί αυτή η πρακτική στο πλαίσιο τις εμπορικής πολιτικής «ακόμα και στις περιπτώσεις που η συναίνεση δεν είναι μεν απαραίτητη βάσει των Συνθηκών, αλλά διακυβεύονται ιδιαίτερα συμφέροντα των κρατών μελών».
Στη συνέχεια, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με τις Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, για τις οποίες στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2019, καθώς και για τη Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων με τη Σιγκαπούρη. Ο κ. Ξανθάκος αναγνώρισε την οικονομική και πολιτική σημασία των ανωτέρω συμφωνιών, ωστόσο επισήμανε, ειδικά ως προς τη Σιγκαπούρη, ότι «προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποτελεί η παροχή επαρκούς προστασίας στα ποιοτικά ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, χωρίς εξαιρέσεις». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχαν ολοκληρωθεί το 2012, η σύσταση του Μητρώου για την εγγραφή των Γεωγραφικών Ενδείξεων θα γίνει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και πριν από την απόφαση με την οποία τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν τη θέση σε ισχύ αυτής.
Επιπλέον, η επίτροπος Εμπορίου Μάλμστρομ έδωσε τη γενική εικόνα των εμπορικών. διαπραγματεύσεων με εταίρους, όπως το Μεξικό, η Mercosur, η Χιλή και το Βιετνάμ.
Τέλος, σε γεύμα εργασίας, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την κοινή θέση τους για ενιαία στάση της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ