Πέντε προτάσεις στα σλαβικά και τα αγγλικά για την ονομασία της ΠΓΔΜ κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και πρώην πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, κατά την χθεσινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk γράφει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πόλη την Τετάρτη, έριξε στο τραπέζι τα ακόλουθα ονόματα:

– Republika Nova Makedonija/ Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας – Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
– Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
– Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
– Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

– Nova Makedonija,
– Severna Makedonija,
– Gorna Makedonija,
– Vardarska Makedonija και
– Makedonija (Skopje)

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. «Κρατήστε επιφυλάξεις για όλα αυτά που βγαίνουν από τα Σκόπια», έλεγε συνεργάτης του Νίκου Κοτζιά. Ειδικώς για τα πέντε ονόματα επισημαίνεται ότι είναι όλα στη σλαβική γλώσσα κάτι που φαίνεται να μην είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι απορρίπτουν τα προτεινόμενα ονόματα που περιέχουν όρους όπως «Gorna» ή «Severna».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση», προκαλώντας απογοήτευση και ανησυχία για το μέλλον των συνομιλιών.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους, εκδίδοντας ανακοίνωσή στην οποία εκτιμά ότι με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μάθιου Νίμιτς: Μια λύση για το Σκοπιανό χωρίς το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάθιου Νίμιτς: «Θα καταθέσω νέα πρόταση, αλλά ο όρος Μακεδονία συνδέεται πλέον με τα Σκόπια»