• Πολιτική

    Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ προς την Αλβανία για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας

    Δένδιας: Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι διδάγματα από την Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Προειδοποίηση απευθύνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Αλβανία, αναφέροντας πως η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και περιουσία για τη μειονότητα στην Αλβανία θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της απόφασης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του πρόσφατου νόμου για το περιουσιακό ζήτημα, το οποίο στρέφεται κατά των Ελλήνων της μειονότητας, «αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠουργείου Εξωτερικών αναφέρει: 

    «Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

    Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

    Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε.

    Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».



    ΣΧΟΛΙΑ