ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αυτό τον τόνο κινήθηκε το τηλεφώνημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο και τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί σε πολυμερή διάσκεψη και σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Συζητάμε το εύρος των μέτρων
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν δήλωσε χθες ότι «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι» είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Επίσης, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων» και πρόσθεσε ότι «έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος» αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Πέτσας: Ψυχραιμία και ετοιμότητα
«Είναι προφανές ότι και η ρητορεία, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα- ξεφεύγουν από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Για αυτό απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευράς και ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης- ώστε όλες αυτές οι απειλές να σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας» τόνισε χθες ο Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν μας τρομάζει καμία απειλή» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε ότι η Ελλάδα μιλάει με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία, και προσέθεσε:
«Δυστυχώς, η αμυντική βιομηχανία τα πολλά τελευταία χρόνια δεν είχε τη σημασία που έπρεπε να της δίνουμε. Διαχρονικά είναι ένας πυλώνας πολύ σοβαρός και για την οικονομία και για την άμυνα και θα ενεργοποιηθεί. Θα ενισχυθεί σημαντικά το κονδύλι που έχει να κάνει με την άμυνά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα έχει μία διάρκεια κάποια έτη και θα υπάρξει συνέπεια στην στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά με σύνεση».
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η έμπρακτη αποκλιμάκωση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να αποδείξει η Τουρκία ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Δεν μπορεί να αποσύρει σήμερα, για παράδειγμα, το ερευνητικό σκάφος και μετά από μια εβδομάδα να ξαναβγάλει παράνομη NAVTEX και να περιμένουμε ότι όλα θα είναι μια χαρά. Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι, η Τουρκία, όχι μόνο να λέει προς τη Γερμανία ή προς άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλεί ότι είναι υπέρ του διαλόγου και υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, αλλά να το αποδεικνύει στην πράξη» επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τα τουρκικά δημοσιεύματα για μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων στην Αδριανούπολη, ο κ. Πέτσας τα ενέταξε στο πλαίσιο της εσωτερικής προπαγάνδας, λέγοντας ότι δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, και συμπλήρωσε ότι ο αριθμός που αναφέρεται δεν είναι τέτοιος που μπορεί να έχει μια σημαντική αλλαγή, όσον αφορά την διάταξη των δυνάμεων στον Έβρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ