Ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που, επί 15 χρόνια, υπεξαιρούσαν εκατομμύρια ευρώ, εξαπατούσαν και ξέπλεναν μαύρο χρήμα, κατηγορούνται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΠΙ, της άλλοτε πανίσχυρης εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία που επί δεκαετίες διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα χιλιάδων δημιουργών και των κληρονόμων τους, «έριξε» αυλαία με την άσκηση μιας βαρύτατης ποινικής δίωξης. Το δια ταύτα της έρευνας, φέρεται να κατέληξε σε υπεξαίρεση που «αγγίζει» τα 30 εκατομμύρια ευρώ, από το 2003 ως το 2017.

Επτά κακουργήματα αντιμετωπίζουν πλέον οι διοικούντες την εταιρία, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου και οι υπόλοιποι όσοι είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.

Τα κακουργήματα

Ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος, αξιολογώντας πορίσματα, έγγραφα και λοιπό αποδεικτικό υλικό, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ για επτά κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα για:

● Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

● Κακουργηματική υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο.

● Κακουργηματική απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα.

● Κακουργηματική απιστία από κοινού.

● Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

● Κακουργηματική ανακριβής απόδοση ΦΠΑ.

● Κακουργηματική φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Ο ανακριτής που θα αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες σε βάρος των εμπλεκομένων.

Ήδη, οι δικαστικές αρχές έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έγγραφα και υλικό που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία είχαν κατασχεθεί σε αιφνιδιαστικές έρευνες στα γραφεία της εταιρείας.

«Αρνήθηκαν τον έλεγχο»

Με μηνυτήρια αναφορά, του τότε υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, άρχισε η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, το Σεπτέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι διοικούντες την εταιρεία αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στη διενέργεια του εκ του νόμου προβλεπόμενου διαχειριστικού ελέγχου. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η καταγραφή κινήσεων που έδειχνε ότι η ΑΕΠΙ ετοιμαζόταν να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.

Μετά την παραγγελία για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, άρχισε ο έλεγχος από τη διαχειριστική εταιρεία Ernst & Young, για την περίοδο 2011-2014. Το πόρισμα ήταν καταπέλτης για την οικογένεια Ξανθόπουλου που επί χρόνια είχε στα χέρια της τα ηνία της εταιρείας: η κακοδιαχείριση φέρεται να δημιούργησε μια «τρύπα» 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι αμοιβές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και συγγενών τους έφταναν τα 7,4 εκ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος φέρεται να εισέπραττε το 2011 μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ, δηλαδή 635.000 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια περίοδο συγγενής του, μέλος του ΔΣ, πληρώθηκε με 466.000 ευρώ!

Μόνο ο διευθύνων σύμβουλος, ο γενικός διευθυντής και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Γραμματείας φέρονται να εισέπραξαν για την περίοδο 2011-2014, πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά τα υπέρογκα ποσά δεν αφορούσαν μόνο τη μισθοδοσία των διοικούντων αλλά και άλλες παροχές, όπως την ιδιωτική τους ασφάλιση ή τα έξοδα για τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούσαν.

Σύμφωνα πάντα με τον έλεγχο, στα τέλη του 2014, η ΑΕΠΙ εμφανιζόταν να έχει αδιανέμητα δικαιώματα 42,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολούθησε νέος διαχειριστικός έλεγχος για την περίοδο 2015-2017. Παράλληλα, ο φορολογικός έλεγχος φέρεται να έδειξε παραβάσεις στην απόδοση του ΦΠΑ που με τα πρόστιμα έφτασε τα 12 εκ. ευρώ αλλά και διαφορές μεγαλύτερες των 6 εκ. ευρώ μεταξύ πραγματικών και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Οι μηνύσεις των δημιουργών

Σε βάρος της διοίκησης της ΑΕΠΙ έχουν στραφεί με την κατάθεση μηνύσεων πολλοί δημιουργοί αλλά και κληρονόμοι όσων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Υποστηρίζουν ότι τους επέβαλαν υπέρογκες προμήθειες. Αυτές οι μηνύσεις και συνολικά 8 δικογραφίες, έχουν συνενωθεί και μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων θα ερευνηθούν από τον ίδιο ανακριτή.

Οι δημιουργοί μάλιστα έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία σημαντική για αυτούς «μάχη» στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Οι δικαστές έκριναν ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια άνω του 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και 24% στη δημόσια εκτέλεση. Η εταιρεία επέβαλλε 25% και 37,5% αντίστοιχα. Αυτή τη διαφορά που ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ, η εταιρεία κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη να την επιστρέψει σε όλους τους δημιουργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το προειδοποιητικό email της γαλλικής πρεσβείας στους Γάλλους υπηκόους της Ελλάδας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσφυγή στο ΣτΕ για τα πολυτεκνικά επιδόματα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Αρτέμης Σώρρας