ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πόλεμος» για τις εφημερίες στο ΕΣΥ ανάμεσα στους ιδιώτες γιατρούς και στον Υπουργό Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, ενέταξε και τις ρυθμίσεις για τη στελέχωση με γιατρούς 15 νοσοκομείων με «άγονες» προκηρύξεις. Η αντίδραση των γιατρών ήταν άμεση.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιώτες γιατροί, που θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών, όπου δεν «βγαίνουν» οι εφημερίες, λόγω έλλειψης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αφενός δεν θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφετέρου θα διακοπούν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, όπως πρώτο σας είχε ενημερώσει το Mononews.
Αγριεύει η κόντρα για τις εφημερίες στο ΕΣΥ
Στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε νοσοκομεία, εφόσον τους ζητηθεί. Ωστόσο, σε περίπτωση άρνησής τους, αυτόματα θα διακόπτεται η σύμβασή τους και δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.
Οι ιδιώτες γιατροί πέρασαν άμεσα στην αντεπίθεση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τους καλεί να μην συνταγογραφούν από τις 26 Ιουλίου και να μην εκτελούν παραπεμπτικά.
Ο ΠΙΣ, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνει λόγο για «επαίσχυντη» και για «επονείδιστη» απόφαση, που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας προ ημερών στο συνέδριο του Economist, αναφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω, στο οποίο παρατηρούνται ελλείψεις παθολόγων. Όπως είπε, έχουν βγει 14 προκηρύξεις, αλλά κηρύχθηκαν «άγονες», καθώς δεν υπήρξε ούτε ένας γιατρός πρόθυμος να εργαστεί στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, στο νησί εργάζονται πολλοί ιδιώτες παθολόγοι, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, κάνοντας 1-2 εφημερίες τον μήνα έναντι αμοιβής.
Και αυτή είναι μία, μόνο, από τις αρκετές περιπτώσεις, που, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, συγκεκριμένα νοσοκομεία υπολειτουργούν, μη μπορώντας να καλύψουν τις εφημερίες τους. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Ο Υπουργός Υγείας, με τη διάταξη που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο, αλλάζει τους όρους της σύμβασης, που έχουν οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, αποφεύγοντας, έτσι, να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών.
Τι λέει το επίμαχο άρθρο
Το επίμαχο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι ιδιώτες ιατροί, που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας, που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.
Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών.
Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων.
Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες, πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί, αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς, που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».
«Στα κάγκελα» οι ιδιώτες γιατροί
Οι αντιδράσεις των γιατρών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ισχυρίζεται ότι τα μέτρα δεν στρέφονται μόνο εναντίον των γιατρών, αλλά είναι και σε βάρος των ασθενών, «αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών, που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο Υπουργός», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΠΙΣ.
Επιπλέον ο ΠΙΣ:
- Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
- Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται, αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου, που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
- Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
- Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν δελτία τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις, που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.
«Καζάνι που βράζει»
Στις επανειλημμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης μόλις 12 ιδιώτες γιατροί (στην πλειοψηφία τους παθολόγοι) δέχθηκαν να συνδράμουν τα 15 υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους γιατρούς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ζήτησε να «βάλουν πλάτη» για 4-5 μήνες. Παράλληλα υπογράμμισε τα κίνητρα, που έχουν δοθεί σε όσους στελεχώσουν το ΕΣΥ, δηλαδή στο επίδομα 2.200 ευρώ πλέον του μισθού τους, αλλά και στην υψηλότερη αποζημίωση για τις εφημερίες,
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ως τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του ΠΙΣ, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα γίνει η ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων για το νομοσχέδιο.
Επιπλέον ο κ. Εξαδάκτυλος θα συγκαλέσει σήμερα διάσκεψη με τους προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε συνεργατική σχέση με τους γιατρούς, δεν θέλουμε πόλεμο μαζί τους
Εφημερίες νοσοκομείων: Το φθινόπωρο οι πρώτες αλλαγές, το σχέδιο του Ά. Γεωργιάδη