Την ιδέα να βοηθούν οι εθελοντές τους Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) τους πολίτες που περιμένουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΕΕΣ στην 88η ΔΕΘ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΕΕΣ και σημείωσε: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κάνει τη δουλειά του, αποδεικνύει τη δύναμη του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Αυτή είναι μία επιτυχία που ανήκει σε όλες και όλους εσάς και φυσικά στην ηγεσία σας».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Έχω μία ιδέα που θέλω να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε. Σας λέω την ιδέα, δεν θα γίνει αύριο και γράφουν τα κανάλια θα γίνει αυτό.

Θέλω να αξιοποιήσω, μέσα από κάποιο πρόγραμμα που θα βγάλουμε από το υπουργείο Υγείας, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι θα είναι στα Επείγοντα των νοσοκομείων και θα βοηθούν τον κόσμο στα απλά, πού να κάτσει, αν έχει νερό, αν χρειάζεται κάτι. Θέλω να προσπαθήσουμε μαζί να δώσουμε περισσότερη αξιοπρέπεια στους ανθρώπους που δυστυχώς περιμένουν πολλές ώρες.

Δεν θέλω αυτό να το κάνει το προσωπικό του νοσοκομείου που είναι ήδη λίγο. Και θέλω αυτό να το δώσω με ένταση για να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής, που είναι μεγάλος μας στόχος. Ψάχνω να βρω τον τρόπο κι εσείς να μας βοηθήσετε να κάνουμε την παραμονή ενός ανθρώπου στα Επείγοντα πιο αξιοπρεπή κι ευχάριστη.

Κι επειδή εσείς στον Ερυθρό Σταυρό έχετε την τεχνογνωσία πώς να διαχειρίζεται τους ανθρώπους σε μία δύσκολη στιγμή, γιατί αυτό που κάνετε σε όλη σας τη ζωή είναι να βοηθάτε τους ανθρώπους στις δύσκολες στιγμές τους εθελοντικά. Θέλω να δούμε, αν αυτό μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο, αν αυτό μπορούμε να το υλοποιήσουμε για να δούμε μια άλλη εικόνα στα Επείγοντα των Νοσοκομείων».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης παρακολούθησε επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και επίδειξη χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο περίπτερο του ΕΚΑΒ στην 88η ΔΕΘ. «Οι βασικές γνώσεις για κάποιον που παθαίνει ανακοπή και οι απλές γνώσεις για τη χρήση του αυτόματου απινιδωτή είναι πράγματα που πρέπει να μάθει ο γενικός πληθυσμός στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, διότι όσο καλά οργανωμένο και να είναι το ΕΚΑΒ δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι πανταχού “παρών”.

Άρα, μέχρι να φτάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, ο περαστικός, ο γείτονας να έχει μπορέσει να διασώσει τον ασθενή τα πρώτα λεπτά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας σε αυτό. Γι’ αυτό κάνουμε την επίδειξη εδώ στη ΔΕΘ και σκοπεύω, μέσα από το ΕΣΠΑ, να βάλουμε ειδικά προγράμματα για να έχουμε περισσότερους απινιδωτές σε δημόσιους χώρους έτσι ώστε να είναι η πρώτη μας αντίδραση πιο άμεση».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, σημείωσε ότι τα στελέχη του ΕΚΑΒ μπορούν να πιστοποιήσουν τους απλούς πολίτες τόσο στην ΚΑΡΠΑ όσο και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή ώστε να δώσουν σωτήριες πρώτες βοήθειες και να κερδηθεί χρόνος μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθούν οι πρώτες βοήθειες τα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Αν δεν δοθούν οι πρώτες βοήθειες τα πρώτα κρίσιμα λεπτά όσο εξειδικευμένο προσωπικό και να έρθει, ό,τι μηχανήματα και να υπάρχουν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή.

Άρα προτρέπουμε τον απλό πληθυσμό, όπως ακριβώς γίνεται και με τα στελέχη των διαφόρων υπηρεσιών που έχουν εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ και τη χρήση απινιδωτή, να παρακολουθήσουν τα αντίστοιχα σεμινάρια. Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να γίνουν βοηθοί μας, να κερδίσουμε χρόνο για μας και πάνω απ’ όλα να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, έχοντας αυτές τις πολύτιμες γνώσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ – Παπαστεργίου- «Σημαντική η πλατφόρμα που κατασκευάζουμε με τη ΡΑΑΕΥ για τα δημοτικά τέλη»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο mononews για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα θα ξεπεραστούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Μητσοτάκης: Επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – Τι είχε γράψει το mononews