Αρνητικές είναι οι απαντήσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis στο αίτημα που κατέθεσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να δηλώσουν την γνώμη τους για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Μετά τον Αντώνη Σαμαρά, αρνητική απάντηση έστειλε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να προχωρήσεις στην κανονική έρευνα της υπόθεσης εις βάθος.

Στην απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο δεν έχω συναντήσει πιο παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα». Όπως εξηγεί, θεωρεί ότι προκαλεί γέλωτα το να καλείται για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής.

«Στη γελοιότητα που σας παρέσυρε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να συμμετάσχω», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

«Έλαβα την επιστολή σας με ημερομηνία 21.03.2018 όπου και μου γνωστοποιείτε την απόφαση της Επιτροπής σας να εμφανιστώ ενώπιόν σας για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας σας. Λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο δεν έχω συναντήσει πιο παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα», αναφέρει ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης και εξηγεί τη θέση του λέγοντας: «Η Επιτροπή σας, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, και αυτό που μου ζητάτε είναι σαν να με καλούσε ένας εισαγγελέας για να με ρωτήσει τη γνώμη μου, εάν έχει αρμοδιότητα να με καλέσει ή όχι».

«Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, αλλά ένα παρόμοιο αίτημα θα προκαλούσε τον γέλωτα ακόμα και στον ταχυδρόμο που θα έφερνε την επιστολή. Σας παρακαλώ θερμά να μην εξευτελίζετε για πολιτικούς λόγους ούτε το Κοινοβούλιο ούτε το Σύνταγμα», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπογραμμίζει: «δεν πρόκειται να παραβώ τον όρκο μου στο Σύνταγμα των Ελλήνων εμφανιζόμενος στην Επιτροπή σας κατά αυτόν τον τρόπο».

«Εάν επιθυμείτε να κάνουμε φιλολογική συζήτηση εκτός Κοινοβουλίου στην διάθεσή σας», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζει: «Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας και να με ελέγξετε για την υπόθεση NOVARTIS, έτσι ώστε να αποκαλύψω την σκευωρία και τους σκευωρούς, πολύ ευχαρίστως να καταθέσω στην Επιτροπή σας μετά φυσικά την εξέταση μαρτύρων που με κατηγορούν. Αλλά στην γελοιότητα που σας παρέσυρε ο κύριος Τσίπρας, εγώ δεν πρόκειται να συμμετάσχω. Αρνούμαι, λοιπόν, να παραστώ στην Επιτροπή σας προς έκφραση γνώμης ως προς την αρμοδιότητά σας».

Παναγιώτης Πικραμμένος: Δεν θα έρθω για να πω τη γνώμη μου

Την απόφασή του να μην παραστεί ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, κάνει γνωστή, με επιστολή του στον πρόεδρό της, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο κ. Πικραμμένος δηλώνει ότι δεν θα παραστεί για έκφραση γνώμης αναφορικά με την αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής και ενημερώνει ότι επιφυλάσσεται για το δικαίωμά του να παραστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής επί της ουσίας της υπόθεσης. Δηλώνει, επίσης, ότι προσδοκά ότι η κρίση της Επιτροπής θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τους νόμους.

“Σε εκτέλεση της Απόφασης της Επιτροπής καλούμαι, σύμφωνα με το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής, ιδίως για “έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της Επιτροπής”. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, “σε περίπτωση που η Επιτροπή θεωρεί εαυτή ως αρμόδια, μπορεί να καλέσει εκ νέου τα δέκα (10) αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα”. Σας δηλώνω, ότι δεν θα παραστώ για “έκφραση γνώμης” για τα ως άνω διαδικαστικά θέματα και προσδοκώ, ότι η κρίση της Επιτροπής επ΄ αυτών θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, και τους νόμους. Επιφυλάσσομαι για το δικαίωμά μου να παραστώ σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής επί της ουσίας της υπόθεσης” αναφέρει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.