ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια πραγματικά πρωτόγνωρη ιστορία έρχεται στο φως με αφορμή την εμπλοκή του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου στην πιθανή κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη και στην «ντρίπλα» που επιχειρεί ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνδρομή του ανώτατου πρώην δικαστικού λειτουργού, προκειμένου να κατέλθει στην κάλπη αρχικώς της 21ης Μαΐου, παρά το θεσμικό «στοπ» της Βουλής, το οποίο καλείται να επιβεβαιώσει ο Άρειος Πάγος.
Κι αυτό διότι, εκτός από την διαδρομή του συγκεκριμένου δικαστικού, προκύπτει μια παράλληλη πορεία προς κορυφαίες θέσεις υπηρέτησης της Θέμιδος -και όχι μόνο- και από τα δύο αδέλφια του κ. Κανελλόπουλου, τον Θεόδωρο, ο οποίος έφτασε να διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία του Αρείου Πάγου, και τον Αθανάσιο, ο οποίος διαπρέπει στη μάχιμη δικηγορία αλλά… και στο ποδόσφαιρο. Χωρίς να παραλείπει κανείς και τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.
Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος και ο Ηλίας Κασιδιάρης
Η οικογένεια Κανελλόπουλου, που αποτελείται από επτά αδέλφια (τρία κορίτσια και τέσσερα αγόρια), κατάγεται από την Κάρτεζη Αχαΐας, ένα ορεινό χωριό έξω από τα Καλάβρυτα, στους πρόποδες του Ερύμανθου, στις αρχές της κοιλάδας του Βουραϊκού, που την περίοδο του Εθνικού Διχασμού στιγματίστηκε από την επιδρομή χωροφυλάκων λόγω της ύπαρξης σε αυτό πολλών βασιλοφρόνων λιποτακτών. Γεγονός που, ίσως, εξηγεί πολλά.
Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόεδρος επίσης του κόμματος ΕΑΝ (είναι το υποθετικό «εάν», χωρίς τα τρία γράμματα να είναι αρχικά κάποιων λέξεων, με το μότο του να είναι «Η χώρα χρειάζεται έναν Εισαγγελέα»), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μυστικές, μέχρι πρότινος, διαβουλεύσεις με τον Κασιδιάρη και τη «μεθόδευση», προκειμένου να είναι ο Αχαιός ο επικεφαλής του κομματικού μορφώματος που θα επιχειρήσει να ζητήσει την ψήφο των πολιτών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ως βεβαία την είσοδο στη Βουλή, εφόσον αυτή δεν του απαγορευτεί.
Ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχοντας διατελέσει εισαγγελικός λειτουργός πάνω από σαράντα χρόνια, σε νευραλγικές θέσεις της Δικαιοσύνης, παράλληλα θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος ενώπιον του αρμόδιου Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει και το νόμιμο της διαδικασίας, στις 5 Μαΐου, όπως και για όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.
Αν και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, θα ερμηνευθεί και θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, δικαστικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Διότι, εφόσον ο κ. Κανελλόπουλος, προδήλως σε συνεννόηση με τον Κασιδιάρη, επιμείνει μέχρι τέλους, εξέλιξη η οποία θεωρείται και η πιθανότερη, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει «απέναντί» του έναν πρώην «υπηρέτη» του. Η ασφαλιστική δικλείδα της Δικαιοσύνης για την προάσπιση της Δημοκρατίας δεν θα οφείλει να μπει απέναντι σε έναν καταδικασθέντα με βαριά κάθειρξη, αλλά στον «αντ’ αυτού», που θα είναι ένας ανώτατος δικαστικός! Ο οποίος, αν και δεν αναγνωρίζει τον όρο «αχυράνθρωπος», γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τους σοβαρούς κινδύνους που υποκρύπτει μια τέτοια εξέλιξη. Και, παρ’ όλα αυτά, προχωρά ακάθεκτος.
Το αναπάντητο ερώτημα είναι: πώς θα ερμηνεύσει ο Άρειος Πάγος τον νόμο της Βουλής; Πώς θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου ο άνθρωπος που ουδέποτε έκρυψε τη φιλοναζιστική του ιδεολογία, αλλά και συμμετείχε με τη βούλα του νόμου σε εγκληματική οργάνωση; Και πώς η εξέλιξη θα αποτραπεί όταν στην πολιτική υπεράσπιση του Κασιδιάρη θα βρίσκεται πλέον ένας Αρεοπαγίτης;
Η υπόθεση θυμίζει όλο και περισσότερο τον αφορισμό του Καρλ Μαρξ (Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα), καθώς αυτός που συνετέλεσε στην επίτευξη της καταδίκης της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματική οργάνωση δεν ήταν άλλος από τον σημερινό Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, με τη μνημειώδη πρότασή του.
Και, κάπου εδώ, μπαίνει στο «πλάνο» ο έτερος κορυφαίος δικαστικός, ο κ. Θεόδωρος Κανελλόπουλος, αδελφός του πολιτικού «συνεργάτη» του Κασιδιάρη.
Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος και η Προεδρία του Αρείου Πάγου
Ο κ. Θεόδωρος Κανελλόπουλος επίσης έφτασε στην κορυφή της δικαστικής «πυραμίδας». Το όνομά του «ακούγεται» εκ νέου για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως και το 2021, όταν μετά τη σχετική Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε ισοψηφήσει στην πρώτη θέση με δύο συνυποψήφιές του.
Το δικαστικό ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι «ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, που εφέρετο ως φαβορί, τελικώς δεν επελέγη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί και με βάση τη δικαστική επετηρίδα, πέραν της αξιοκρατίας που σε κάθε περίπτωση υπήρξε το πρώτιστο στοιχείο των επιλογών». Και τον Αχαιό να μην μεταβαίνει καν στην ακρόαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας. Και παρόλα αυτά, κατόπιν σχετικής κλήρωσης, όπως ορίζει ο νόμος, να γίνεται ο νέος Πρόεδρος της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, θέση από την οποία «ελέγχει τους πάντες και τα πάντα».
Ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, η δικηγορία και… το ποδόσφαιρο
Ο τρίτος αδελφός, ο κ. Αθανάσιος Κανελλόπουλος, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της χώρας, έχει χειριστεί, μεταξύ άλλων, μείζονος σημασίας θέματα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ως Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του, ενώ έχει ασχοληθεί ενεργά και με τα συνδικαλιστικά ζητήματα του κλάδου. Εκλέγεται συνεχώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και, μάλιστα, την τριετία 2002-2005 διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.
Επιπλέον, έχει και… κομματική διαδρομή. Στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να ευτυχήσει να εκπροσωπήσει την Αχαΐα στη Βουλή, λόγω «συντροφικών μαχαιρωμάτων»…
Το εντυπωσιακό είναι η παράλληλη ενασχόλησή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο, επίσης από θεσμικές θέσεις, όπως αυτή του προέδρου της ΕΠΑΕ και μάλιστα εκλεγείς με συντριπτική πλειοψηφία, από το 2001 έως το 2005. Στο… αθλητικό «βιογραφικό» του καταγράφεται και η επιλογή του, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Στα ποδοσφαιρικά χρονικά, μεταξύ άλλων, έχει καταγραφεί ο «διάλογος» του τότε προέδρου του Παναθηναϊκού Άγγελου Φιλιππίδη με τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο, το μακρινό 2002, σε μια περίοδο που το ελληνικό ποδόσφαιρο «έβραζε» και ο Αχαιός θεωρείτο «κόκκινο πανί» για μερίδα παραγόντων της επαγγελματικής «στρογγυλής θεάς».
«Εσείς αυτοεξαιρεθήκατε από την Επιτροπή» είπε στον Θανάση Κανελλόπουλο ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ Άγγελος Φιλιππίδης, σε μια από τις «καυτές» συναντήσεις στην ΕΠΟ, δείχνοντάς του εμμέσως πλην σαφώς την έξοδο.
«Είσαι αδύναμος και μικρός αν πιστεύεις ότι μπορείς να καταργήσεις τα θεσμικά όργανα. Εγώ ποτέ δεν αυτοεξαιρέθηκα» απάντησε ακαριαία ο Θανάσης Κανελλόπουλος.
«Με τον Κανελλόπουλο ξεχάστε την συναίνεση», είπε ο μακαρίτης Μάκης Ψωμιάδης. Τελικά, ο Κανελλόπουλος αποχώρησε από τη συνάντηση μαζί με τους κ.κ. Π. Κόκκαλη και Μπέο.
Λίγα χρόνια μετά ο Κανελλόπουλος υπηρετούσε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τη θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον
Σκανδαλίδης για κόμμα Κασιδιάρη: Η Δικαιοσύνη να προστατεύσει την εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike