Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Αδ. Γεωργιάδης: Σε άμεση προτεραιότητα 40 νέα μεγάλα έργα ύψους € 6 δισ. (video)

Εστίαση: Υποχρεωτικός έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε εσωτερικούς χώρους

Άδωνις Γεωργιάδης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων και την της ρευστότητας τους για τους επόμενους μήνες παρουσίασε ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως  «το Υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε τον έλεγχο της κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της κρίσης γιατί κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα». «Τώρα προέχει να βάλουμε μπρος την οικονομία να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος ανέφερε πως έχει εξασφαλιστεί ήδη μόχλευση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ. «Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες», πρόσθεσε. Παράλληλα, ανέφερε πως εγκαινιάστηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση άλλα 5 δισ. ευρώ. Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει φάκελο, περίπου 2.000 επιχειρήσεις», ενώ  «εγκρίθηκαν ήδη έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες.

Όπως ανέφερε, σε άμεση προτεραιότητα τίθενται 40 νέα μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ τα οποία θα ανακοινωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 προστίθενται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

«Σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ θα έχουμε σχέδιο για μικροπιστώσεις. Στόχος είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω».

Ο κ. Γεωργιάδης παράλληλα ενθάρρυνε τις τράπεζες να μην εξαντλούν το τυπικό γράμμα της νομιμότητας γιατί η οικονομία έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε από τις 12:00 το μεσημέρι 40.000 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για να λάβουν δάνειο με διετή επιδότηση επιτοκίου μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Δείτε την παρουσίαση: