«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας, ενώ στην πραγματικότητα είναι παράγοντας θεσμικής ανωμαλίας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “MEGA” σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μία προεκλογική ομιλία στην οποία ήταν εξαιρετικά πιεσμένος» και «προσπάθησε να στήσει διλήμματα τα οποία νομίζει ότι θα του φέρουν μεγαλύτερη συσπείρωση, όμως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να πείσει ούτε το δικό του ακροατήριο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει οδηγήσει τη χώρα σε θεσμική εκτροπή με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Δεν μπορεί να μιλάει για διλήμματα του τύπου σταθερότητα ή αστάθεια, γιατί η σταθερότητα δεν προέρχεται από μία κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει τέτοια θεσμική ανωμαλία» και «είναι θρασύ ένα τόσο μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας να το προσπερνάει με τη φράση έγινε ένα “επιχειρησιακό σφάλμα”, δεν είναι έτσι και δεν μπορεί να υποτιμά τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών».

1

Για το ζήτημα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε μία από τα ίδια, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα έχουν καμία ουσιαστική ανακούφιση, ενώ η κατάσταση θα γίνεται δυσκολότερη».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία ανοχή από την πλευρά της κοινωνίας. Η χώρα έχει έναν εκρηκτικό πληθωρισμό και είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη», αλλά «ο πρωθυπουργός δεν κάνει καμία παρέμβαση στη ρίζα του προβλήματος, δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα στην αγορά ενέργειας και ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν θα τεθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Επίσης, η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία παρέμβαση για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Μετά την ομιλία Μητσοτάκη κανείς δεν νιώθει πιο ασφαλής, έχουμε μία προδιαγεγραμμένη περίοδο μεγάλης κοινωνικής δυσφορίας και ανέχειας».

Επισήμανε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιδοτήσεις των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, με χρήματα που προέρχονται από μία ακραία υπερφορολόγηση των πολιτών λόγω της ακρίβειας. Στο 7μηνο του 2022 οι πολίτες πλήρωσαν 6 δισ. περισσότερα σε φόρους απ’ ό,τι πέρυσι και ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών είναι από τον ΦΠΑ. Άρα, ουσιαστικά πληρώνουν τους λογαριασμούς δύο φορές, μία φορά αυξημένους από την τσέπη τους και μία δεύτερη φορά διά του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η ΝΔ τα παίρνει μέσω της φορολογίας και τα δίνει στους παραγωγούς ενέργειας, ενώ οι λογαριασμοί συνεχίζουν να αυξάνονται».

Διαβάστε επίσης

Κ. Μητσοτάκης: «Αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες εμείς, τότε ποιος;» – Το κάλεσμα σταθερότητας του Πρωθυπουργού προς την κοινωνία