Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στην συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Μega, έδωσε τις απαντήσεις του σε καίρια θέματα όπως αυτά του πληθωρισμού, του κατώτατου μισθού και της φορολογίας.

Ο Υπουργός στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκε στην «ανείπωτη τραγωδία» του Ισπανικού λαού. «Έχουμε εκφράσει τη συντριβή μας και ως κυβέρνηση, αλλά και κάθε Έλληνας αισθάνεται για αυτό που έγινε στην Ισπανία». Ενθυμούμενος ότι πριν ένα χρόνο συνέβη στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, αλλά «με πολύ δυσχερέστερες συνθήκες», ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε τη «νέα πραγματικότητα», με τη Μεσόγειο να θεωρείται, «από τους ειδικούς ως το hot spot της κλιματικής κρίσης».

1

Τούτων δοθέντων, «χρειάζεται μια νέα κουλτούρα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο», με στόχο «να αποκτήσουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα ως κρατικός μηχανισμός, και σε επίπεδο κοινότητας, δήμου να μπορούμε να προλάβουμε, να αποτρέψουμε». Εν κατακλείδι, «στην Ελλάδα έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα από το 2019 ως σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας παραπέμποντας στον προληπτικό μηχανισμό που λειτουργεί και το 112 σώζει ζωές.

Ειδικώς για το Υπουργικό συμβούλιο, «η χώρα έχει πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα από το 2019», συγκεκριμένα «αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη». Βεβαίως, «απέχουμε εισοδηματικά πολύ από την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα πρέπει να τρέχουμε ταχύτερα -και αυτό είναι μια κατάκτηση της οικονομικής πολιτικής», επεσήμανε ακόμη.

Στα επιμέρους στοιχεία, «ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα, στο κρίσιμο καλάθι των τροφίμων είναι πλέον στο 1,5% και απασχολούσε πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά, αρχίζει να τιθασεύεται». Επίσης, ναι μεν «εξακολουθούν πολλές τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα», αλλά «βλέπουμε σημαντικές μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα, όπως και πραγματική μείωση στο ενεργειακό καλάθι ».

Και, στη συνέχεια, «το διεθνές περιβάλλον τα τελευταία 2-3 χρόνια έδειχνε κάποια δείγματα στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλού πληθωρισμού και αναπτυξιακής στασιμότητας -αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 2-2,5%».

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι «για να αυξάνεται ο μισθός, πρέπει να μεγεθύνεται η οικονομία», θυμίζοντας ότι «παλιότερα ακούγαμε τις θεωρίες για μεγαλύτερους μισθούς χωρίς δυναμική οικονομία».

Συγχρόνως, θύμισε ότι «το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 830, αύξηση της τάξης του 28%. Έχουμε δεσμευτεί ότι το 2027 θα αυξηθεί στα 950 ευρώ, σωρευτικά είναι μια αύξηση της τάξης του 46-47%». Ερωτηθείς για το ύψος του μισθού το 2025, συνέστησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση ισότιμη κάθε έτος, από το 2025 ως το 2027».

Επιπροσθέτως, «αυτό που παρουσιάσθηκε σήμερα, είναι ένας αλγόριθμος υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από το 2027 και μετά, κατοχυρώνει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, κατοχυρώνει ορατότητα και ασφάλεια για τους εργαζόμενους». Θα υπολογίζεται δε, «με βάση το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού που αγγίζει τα φτωχότερα νοικοκυριά της χώρας», ως εκ τούτου θα είναι «μια αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα μειώνει τις εισοδηματικές ανισότητες, θα λαμβάνει υπ’ όψιν την παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε να είναι κάτι που θα αντέχουν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες. Επομένως, (θα είναι) μια άσκηση ισορροπίας, ώστε να στηρίζουμε τα εισοδήματα και το επιχειρείν, τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση», επεσήμανε με την προσθήκη ότι η κυβέρνηση θα εξισώσει «ονομαστικά τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα με εκείνον στο δημόσιο τομέα».

Υποσχέθηκε δε, ότι «θα έχουμε καλή και στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, φορείς που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους». Στόχος, «μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του μερίσματος ανάπτυξης που προκύπτει από τη μεγέθυνση της οικονομίας».

Στο κεφάλαιο των μειώσεων φόρων, επέμεινε ότι «από το 2019 ως σήμερα έχουν μειωθεί ή καταργηθεί 50 φόροι, είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που πιστεύει σε λογικούς και σταθερούς φόρους», ειδικότερα δε, «έχει μειωθεί ο φόρος στα ακίνητα, στο εισόδημα, έχουν μειωθεί σημαντικά οι ασφαλιστικές εισφορές». Ακόμη, «έχουμε ανακοινώσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και παρουσιάσθηκαν από τον κύριο Χατζηδάκη12 επιπλέον μειώσεις φόρων και 12αυξήσεις εισοδημάτων, που θα ψηφισθούν με το νομοσχέδιο, το οποίο θα έλθει μέσα στο Νοέμβριο από το Υπουργείο Οικονομικών». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπογράμμισε κάποια από τα μέτρα, όπως την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την «πολύ σημαντική μείωση» του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την περιουσία τους από φυσικές καταστροφές, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο ερώτημα, αν υπάρχει περίπτωση να δούμε ευνοϊκότερες κλίμακες φορολογίας, απάντησε: «Όλα αυτά είναι μια συζήτηση που συνδέεται με ένα εθνικού και υπαρξιακού χαρακτήρα στόχο, τη μείωση της φοροδιαφυγής». Σημειώνοντας ότι παραμένουν χαμηλότερα τα φορολογικά έσοδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη – «άλλο ένα χάσμα που μας χωρίζει από αυτήν» – έκανε λόγο για «μεγαλύτερη προσπάθεια στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγή».

Πάντως, οι προσπάθειες αποδίδουν και «με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη χώρα μας η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια», χάρη στις ηλεκτρονικές πληρωμές, τις διασταυρώσεις, τις διασυνδέσεις των ταμειακών μηχανών. «Είναι μεταρρυθμίσεις που πολλοί υποσχέθηκαν στο παρελθόν, αλλά αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει, και φέρνουν αποτέλεσμα».

 

Διαβάστε επίσης 

Ζάππειο – «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία»: «Στενό τετ α τετ» Τσίπρα με Παπαδήμο, χαμόγελα και χειραψίες – Δείτε φωτογραφίες

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Γ. Αυτιά «για τη χρηματοδότηση έργων κατά της ανομβρίας στην Ελλάδα»

Αμπελόκηποι: Βρέθηκε όπλο στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη – Έφτιαχναν εκρηκτικό μηχανισμό