Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχώρησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2017 έρχεται η ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά αβέβαιος για το αν αυτή θα έχει διάρκεια.

«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, που επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει στο πλευρό της την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως αυτό δε συμβαίνει.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πόνταρε στη λογική της παρένθεσης», ενώ αναφερόμενος στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητας», προσθέτοντας πως σήμερα η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τελείως. Συγκρίνοντας μάλιστα την Ελλάδα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, και η Λιβύη, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι μία «όαση σταθερότητας» στην περιοχή.

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους, τόνισε πως αυτό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ σημείωσε με νόημα πως και η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για λύση στο θέμα του χρέους. Οι αποφάσεις της 22ας Μαΐου πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλούν για το 15% πλαφόν ετησίως στις δαπάνες για μείωση του χρέους, αλλά αυτές πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόση σκληρή προσαρμογή», τόνισε, και αργότερα εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να περιμένει η Ελλάδα τις εκλογές στη Γερμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομία. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, ξεκαθάρισε. Ζήτησε να αλλάξουμε όλοι τρόπο σκέψης και να βρούμε το παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση σχετικά με το αν επίκειται ανασχηματισμός, και ειδικά σε αναφορά για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, που διατείνεται ότι δεν θα φύγει από το πόστο του. «Αν τον δείτε, πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο», ήταν η αινιγματική ατάκα του.

Όμως εκεί που οι τόνοι ανέβηκαν ήταν όταν δημοσιογράφος του Alpha απηύθυνε στον πρωθυπουργό ερώτηση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και με το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα κανάλι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. «Γιατί τιμωρείτε τους εργαζομένους;», ρώτησε μάλιστα.

«Τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που έχαναν τη δουλειά τους», ανέφερε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως «για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς, τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες των εργαζομένων στα κανάλια, τόνισε πως υπάρχει ήδη πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για να προσληφθούν στους τέσσερις αδειοδοτημένους σταθμούς τυχόν άνεργοι με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες, και έπειτα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των καναλαρχών, υπογραμμίζοντας: «Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι, όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλικί και το νταβατζιλίκι τελείωσε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, για το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η κυβέρνηση μέχρι το 2018, τόνισε ότι είναι εκείνα που επετεύχθησαν με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε. «Αν από το ’18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε». Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας. «Ήδη σε αυτά τα θέματα, έχουμε καταφέρει θαύματα. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό» υπογράμμισε.