Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
newsletter

Οι 53+ «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτυπούν: Διαφωνούν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρή παρέμβαση στη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο πραγματοποιεί με σημείωμά της η «κίνηση των 53+» του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις επίσημες θέσεις του κόμματος και επιμένοντας υπέρ της απλής αναλογικής και κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό.

Μάλιστα, η «κίνηση των 53+», στην οποία πρόσκεινται μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, αμφισβητεί ευθέως και το ίδιο το άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστηρίζοντας πως τα προβλήματα που υπάρχουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί».

Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνουν: «είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια».

Διαμηνύουν μάλιστα πως σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου, συμφωνούν ότι είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση, «διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές», και υπενθυμίζουν ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και -κατά παράδοση- της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Δηλώνουν επιπλέον «εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες».

Είναι φανερό ότι οι… αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καθίσουν στ’ αυγά τους, και δεν είναι απίθανο σύντομα να αρχίσουμε να βλέπουμε ξανά σκηνικά όπως αυτά που ζήσαμε πέρυσι με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να μπαίνει σε μία νέα φάση έντονης εσωστρέφειας…

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/paretithite-alla-ide-o-siriza-ke-alla-ta-kommata-tis-antipolitefsis/53845