ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τις σχέσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu ενόψει της επίσκεψής του, αύριο, στην Τουρκία.
Όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας η σχέση του με τον Ερντογάν βασίζεται «στον σεβασμό, στην ειλικρίνεια και την ευθύτητα, αν και δοκιμάστηκε σε αρκετά δύσκολες στιγμές». «Αλλά αυτό μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας σε αρκετά επίπεδα προκειμένου να ξεπερνούμε τα εμπόδια και να μπορούμε, σήμερα, να μιλάμε για μια θετική ατζέντα» προσθέτει ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την πίστη ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο, αλλά ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να συνεχίσουμε την θετική ατζέντα από εκεί που την σταματήσαμε» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη λέγοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι η ισχύουσα διεθνής σύμβαση που αφορά τις μειονότητες όποτε ενημερώνουμε ο ένας τον άλλο για σχετικές εξελίξεις στη βάση αυτή. Έχουμε κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα στην εφαρμογή της Σαρίας, τη δομή και τη λειτουργία των γραφείων των Μουφτήδων και άλλα εκπαιδευτικά θέματα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση «να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία» στο προσφυγικό. «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας 4 εκατ. προσφύγων. Αυτό θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη γείτονα χώρα».
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «σαν αποτέλεσμα (σ.σ. της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό) οι παράνομες ροές και ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν μειωθεί δραστικά». Στην ίδια συνέντευξη ζητά να υπάρξει «εντατικοποίηση» της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά τις προσφυγικές ροές μιας και «τα ελληνικά νησιά έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος τα τελευταία χρόνια».
«Η ΕΕ από την πλευρά της πρέπειν να βρει έναν τρόπο για να ενισχύσει τη στήριξη σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις ροές και να απορρίψει ατζέντες που δεν είναι συμβάτες με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις αρχές του ανθρωπισμού» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει πιθανότητα νέων συνομιλιών για το Κυπριακό απαντώντας ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Η επανένωση του νησιού σε αυτή τη βάση είναι η μόνη πιθανή λύση» προσθέτει για το θέμα και ζητά «αποτελεσματικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Hurriyet: Ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να επιστρέψουν οι οκτώ στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα προκλητική «κρουαζιέρα» της Τουρκίας: Στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ μπήκε το «Barbaros»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- Τιμολόγια ρεύματος: Τα ανταγωνιστικά μπλε κανιβαλίζουν την αγορά- Χαμηλά ο πήχης για τα Διζωνικά