ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιστροφή στην κανονικότητα με 40.000 πλειστηριασμούς κάθε χρόνο, από το 2019, ζητούν οι θεσμοί όπως προβλέπεται στην έκθεση συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Η αρχή θα γίνει από φέτος με πλειστηριασμούς 10.000 ακινήτων, καθώς σταδιακά το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το Μάρτιο και μετά, με την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα.
Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί φθάνοντας τους 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με προοπτική επανόδου στην κανονικότητα από το 2019 και μετά, οπότε και ο στόχος για τους πλειστηριασμούς ανεβαίνει στους 40.000 ετησίως. Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό είχαν πραγματοποιηθεί 58.849 πλειστηριασμοί – εκ των οποίων 52.027 αφορούσαν σε ακίνητα, ενώ το 2016 – χρονιά της απεργίας των δικηγόρων και της αποχής των συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν περιορίστηκαν μόλις 4.800. Για το 2017 είχαν προγραμματιστεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της δράσης «ακτιβιστών», αυτοί που τελικώς πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ λίγοι.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα του 2017, πραγματοποιήθηκαν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τον Ιανουάριο ο στόχος ανεβαίνει στους 500, αλλά όπως αναφέρεται στην έκθεση το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 17 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί μόλις 80 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα ακίνητα που πλειστηριάστηκαν αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες.
Η κατάσταση όπως επισημαίνεται στην έκθεση συμμόρφωσης παραμένει προβληματική, στο βαθμό που η δράση των ακτιβιστικών ομάδων αποτελεί καθημερινότητα στα δικαστήρια. Κάποιοι μάλιστα από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί και διεκόπησαν αφορούσαν χρέη από επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές ευκατάστατων φυσικών προσώπων και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, φέρουν τους ακτιβιστές να χρηματίζονται προκειμένου να προκαλούν φασαρίες».
Στα μέτρα που έχουν περιληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα από το Μάρτιο, αλλά μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων θα είναι επαρκή προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη διενέργεια των πλειστηριασμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Όπως σημειώνει οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για το 2017 μέσω των αυξημένων διαγραφών και των πωλήσεων χαρτοφυλακίων, που θα επηρεάσουν ωστόσο τα επίπεδα των προβλέψεων που έχουν πραγματοποιήσει. Για την επίτευξη των στόχων του 2018 και του 2019, απαιτούνται όπως υπογραμμίζεται περαιτέρω προσπάθεια, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι ο εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις που έχουν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το δημόσιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση, αλλά «τρέξτε προαπαιτούμενα και πλειστηριασμούς»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσχημα μαντάτα: Οι δανειστές συνδέουν τους e-πλειστηριασμούς με την υποδόση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Μένουν μόνο μερικά «τεχνικής φύσης» προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της δόσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;