ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία δυναμική προσέγγιση του μεταναστευτικού σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Να χτυπήσουμε κι εμείς ένα χέρι στο τραπέζι με την φτώχεια μας να έχουμε και μεταναστευτικό;» ρώτησε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου κοιτώντας προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα αλλάζοντας φανερά τη μέχρι τώρα πολιτική στάση της υπέρ των ανοιχτών συνόρων.
Μιλώντας στη Βουλή η κυρία Χριστοδουλοπούλου «θυμήθηκε» ότι παλαιότερα εκείνη έλεγε στους πρόσφυγες «ελάτε», αλλά πλέον «έχουν απομυθοποιηθεί», όπως είπε, τα πάντα.
«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και απαιτεί πίεση στην Ευρώπη, να πάρει θέση. Όσο δεν μοιράζεται πρόσφυγες η Ευρώπη, δεν θα λυθεί, ή θα πνίγουμε ανθρώπους ή θα γίνουμε Ιορδανία. Θέλετε να διαλέξουμε τι θα κάνουμε; Περί αυτού πρόκειται», τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα plan b.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει μια φοβερή ιδιαιτερότητα. «Όσοι έρχονται δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε χωροφύλακες διπλοί. Να ειπωθούν αυτά, και όπως ενώθηκε το Βίσενγκραντ και έκλεισε τα σύνορα να ενωθεί και ο Νότος και να απαιτήσει από ΕΕ άλλες πολιτικές.»
Η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ακόμη ότι η Τουρκία είναι σε ένταση με τη χώρα και δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ η Ευρώπη δεν ασχολείται σοβαρά. «Στη Μεσόγειο μπήκανε το τετράμηνο 23.000 πρόσφυγες, 6.355 στην Ισπανία, 9.000 στην Ιταλία, 8.500 στην Ελλάδα και 597 νεκροί. “Κύριε υπουργέ, πάρτε αποφάσεις μαζί με Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία να απαιτήσουμε εμείς από την Ευρώπη, όχι η Ευρώπη από εμάς» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο Βίτσα για το άσυλο υποστήριξε πως δεν πιστεύει «πως είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών και διεθνούς προστασίας».
Αναφερόμενη, τέλος, στην παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις στο νησί δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα. «Δεν έχει αποτέλεσμα να κλείνεις τα μαγαζιά» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «είναι απαράδεκτο να εξομοιώνεις το ΦΠΑ με προσφυγικό» ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «κοροϊδεύει τους Μυτιληνιούς».
Βίτσας: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει»
Τα πράγματα το 2018 έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2017. Και το 2017 τα πράγματα είχαν αλλάξει σε σχέση με το 2015, απάντησε λακωνικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας.
Ο ίδιος σημείωσε πως βασικό στοιχείο για να λυθούν τα πράγματα είναι «να διεκπεραιώσουμε πιο καλά και πιο γρήγορα τις διαδικασίες ασύλου και με φροντίδα για τους αιτούντες άσυλο».
Ένα από τα πρακτικά προβλήματα που ανέφερε στην παροχή ασύλου είναι η διερμηνεία. «Στη Μόρια αυτή την στιγμή ομιλούνται 38 γλώσσες. Είναι βασικό πρόβλημα η διερμηνεία» τόνισε. Ενώ ανέφερε ότι το 2-3% των αιτήσεων ασύλου είναι απορριπτικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανακοίνωση του Τουρκικού Υπ. Μεταφορών για το συμβάν με το τουρκικό πλοίο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί και πάλι την Ευρώπη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φώφη Γεννηματά: «Ζητώ εκλογές – Κρίνεται το μέλλον της χώρας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση