• Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024

    ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος: Η πρώτη νίκη του 20χρονου Χικς!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Ο 20χρονος Βρετανός Ντίλαν Χικς κέρδισε το μαζικό σπριντ στην πόλη στο συναρπαστικό φινάλε του τέταρτου κεφαλαίου του μεγάλου ελληνικού ποδηλατικού αγώνα, καταγράφοντας την πρώτη επαγγελματική νίκη της καριέρας του.

    Το χαμόγελο, όμως, ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπο και του κατόχου της γαλάζιας φανέλας Ρικάρντο Τσόιντλ, αφού χάρη στην καλή ομαδική δουλειά της Team Felt Felbermayr κατάφερε να τερματίσει με το μεγάλο γκρουπ και να κρατήσει το πιο πολύτιμο τρόπαιο του Γύρου για άλλη μια βραδιά στην κατοχή του, ένα μόλις ετάπ προτού ολοκληρωθεί ο φετινός αγώνας.

    Στις απονομές ήταν παρών και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης που μαζί με την εκπρόσωπο της ΔΕΗ, κ. Χριστίνα Κοραή, Ειδική Σύμβουλο Επικοινωνίας της εταιρείας, έδωσαν στον Τσόιντλ τη «γαλάζια» φανέλα.

    Μετά τη σημερινή εξέλιξη, ο Αυστριακός έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι αυτός ο τελικός νικητής του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024. Στους κερδισμένους της ημέρας συγκαταλέγεται και ο Πολωνός Μπάρτος Ρούντικ της ATT Investments, καθώς και δεύτερος τερμάτισε στο ετάπ και τη φανέλα των πόντων έκανε δική του.

    Τρίτος στο ετάπ ήταν ο Βέλγος Μπο Γκοντάρ της Tarteletto – Isorex και έβδομος ο Νικηφόρος Αρβανίτου, που πάλεψε για το καλύτερο στο μαζικό σπριντ και κατάφερε να σημειώσει ένα πολύ καλό πλασάρισμα. Ο Τσέχος Τόμας Πράντιλ της Elkov – Kasper πέτυχε να κρατήσει τη φανέλα του καλύτερου νέου.

    Η μέρα ξεκίνησε με πολλές επιθέσεις και τον Πολωνό Ντάνιελ Σίντλο της Mazowsze Serce Polski να κερδίζει το πρώτο σπριντ ευθείας στη Λαμία.

    Το πρώτο γκρουπ που αποσπάστηκε, χωρίστηκε στα δύο, αλλά σύντομα τους έφτασε το πελοτόν και το πρώτο σπριντ ανάβασης στο Ελευθεροχώρι κέρδισε ο Άντον Σίφερ της Bike Aid και πήρε πέντε πολύτιμους βαθμούς που όπως αποδείχτηκε ήταν αρκετοί για να του δώσουν τη φανέλα των βουνών.

    Αμέσως μετά σχηματίστηκε ένα μεγάλο γκρουπ 35 ποδηλατών και τέσσερις από αυτούς, οι Τζέφερσον Αλβέιρο Σεπέδα της Caja Rural – Seguros RGA, Αντόνιο Ανγκούλο της Burgos BH, Πάβελ Μπέρνας της Mazowsze Serce Polski και Τάιλερ Χάνεϊ της Saint Piran πήραν την πρωτοβουλία να «ξεκολλήσουν» από τους υπόλοιπους.

    Τη νίκη στα δύο σπριντ ευθείας που ακολούθησαν στη Λειβαδειά και στη Θήβα μοιράστηκαν οι Χάνεϊ και Ανγκούλο αντίστοιχα. Το πελοτόν έφτασε τους αποσπασμένους λίγο πριν από το τελευταίο σπριντ ανάβασης της ημέρας στον Προφήτη Ηλία στη Ριτσώνα, το οποίο κέρδισε ο Ιταλός Τζάκομο Μπαλάμπιο της Global 6 United.

    Άμεσα, η πλειοψηφία των ποδηλατών σχημάτισε ένα μεγάλο γκρουπ και έγινε ξεκάθαρο ότι η νίκη στο ετάπ θα κρινόταν με μαζικό σπριντ στη Χαλκίδα, λίγο πριν από την παλιά γέφυρα.

    Έτσι και έγινε. Μεγάλος νικητής ήταν ο 20χρονος Ντίλαν Χικς της Saint Piran, μισή ρόδα πίσω του έμεινε ο Μπάρτος Ρούντικ και τρίτος ο Βέλγος Μπο Γκοντάρ. Πολύ ψηλά, στην έβδομη θέση τερμάτισε ο Νικηφόρος Αρβανίτου της ελληνικής εθνικής ομάδας, ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον 21χρονο πρωταθλητή μας, που τα έδωσε όλα στο τελικό σπριντ.

    Ο νικητής Ντίλαν Χικς τόνισε: «Ήταν η πρώτη επαγγελματική νίκη μου. Είπαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να πλασαριστούμε στην πρώτη πεντάδα, αλλά αδράξαμε την ευκαιρία να παλέψουμε μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

    Η διαδρομή ήταν πολύ διαφορετική, στην πλειοψηφία της επίπεδη. Όταν πήγαμε στην πρώτη ανάβαση, σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο δύσκολο να δουλέψουμε όλοι μαζί, αλλά όταν ενωθήκαμε και πάλι, συνειδητοποίησα ότι είχαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε τη νίκη στο τέλος.

    Πιστεύω ότι αύριο το ετάπ θα είναι ενδιαφέρον και κουραστικό. Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η καλύτερη θέση στο τελικό σπριντ και ο πιο δυνατός θα κερδίσει. Είναι πολύ ενδιαφέρον αγώνας με πολλές διαφορετικές επιφάνειες».

    Η αυριανή τελευταία μέρα περιλαμβάνει:

    Κυριακή 19 Μαΐου, 5ο ΕΤΑΠ: Αθήνα (Ακρόπολη – Παναθηναϊκό Στάδιο), 132.54 χλμ

    09:15 – 10:15 Υπογραφές αθλητών
    10:30 Εκκίνηση
    13:20 – 13:40 Πιθανή ώρα τερματισμού

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024