ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Ειδική Digital Έκδοση Mononews

Συμπεριλαμβάνονται

What lies ahead:
AI in Business

H εκτενής υιοθέτηση της Generative AI έχει τη δυνατότητα να αυξήσει
το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισ. ευρώ ετησίως

Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google

Με τη Βιομηχανική Επανάσταση συγκρίνει η Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, κ. Πέγκυ Ανττωνάκου, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς, όπως επισημαίνει, η AI ανοίγει νέους δρόμους σκέψης και εργασίας. Η κ. Αντωνάκου πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει σημαντικές και θετικές αλλαγές στους ανθρώπους αλλά και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη γενιά μας, με την προϋπόθεση η ανάπτυξή της να γίνει με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη προς την κοινωνία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ΑΙ είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με μελέτη της Google, η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της κ. Αντωνάκου στο mononews.gr

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο. Έτσι όπως το αντιλαμβάνεστε, πώς επηρεάζει πλέον την καθημερινή μας ζωή;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα φέρει σημαντικές και θετικές αλλαγές στους ανθρώπους αλλά και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Εξελίσσεται ήδη με ταχείς ρυθμούς και η επίδρασή της σε πολλούς τομείς της ζωής μας είναι αισθητή. Η Google ενσωματώνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στο ευρύ κοινό εδώ και μια δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει συνεχώς αυτήν την τεχνολογία, συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), ώστε να είναι ακόμα πιο χρήσιμη για όλους.

Είτε βοηθώντας τους γιατρούς να ανιχνεύουν ασθένειες νωρίτερα είτε δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στη γλώσσα τους, η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους. Ταυτόχρονα, ανοίγει νέες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοινώσαμε το AlphaFold 3, ένα επαναστατικό μοντέλο, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Google Deepmind και την Isomorphic Labs, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προβλέπει με ακρίβεια τη δομή και τον τρόπο αλληλεπίδρασης των μορίων. Με απλά λόγια, το AlphaFold 3 μάς επιτρέπει να βλέπουμε τη βιολογία του κόσμου μας σε υψηλή ευκρίνεια. Οι επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα για πρώτη φορά να παρατηρούν κυτταρικά συστήματα με κάθε λεπτομέρεια, από το πώς αλληλεπιδρούν, τη δομή τους και αλλά και τις διάφορες παραλλαγές τους.

Αυτή η νέα οπτική αποκαλύπτει τις συνδέσεις μεταξύ των μορίων της ζωής και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν τις βιολογικές λειτουργίες, όπως η δράση των φαρμάκων, η παραγωγή ορμονών αλλά και το πώς λειτουργεί το DNA στη διατήρηση της ζωής. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο σπουδαίο είναι κάτι τέτοιο, όταν ήταν αδύνατο πριν από έξι μήνες, πόσο μάλλον ένα χρόνο; Το παραπάνω είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα επιτευγμάτων που έχουμε δει μέχρι τώρα στο επιστημονικό πεδίο, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αποδεικνύοντας την ταχεία ανάπτυξή της. Καθώς αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, θα βλέπουμε ακόμα πιο επαναστατικές και καινοτόμες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, σε όλα τα πεδία.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη γενιά μας, ωστόσο υπάρχουν προκλήσεις και ρίσκα που όλοι οι βασικοί παίκτες στον τομέα της τεχνολογίας καλούνται να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν. Ένα παράδειγμα είναι το ρίσκο της επίδοσης (performance risks). Αυτό συμβαίνει όταν οι απαντήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν είναι αξιόπιστες. Για τον λόγο αυτό, εργαζόμαστε συνεχώς για τη βελτίωση της ακρίβειας των απαντήσεων των προϊόντων μας που υποστηρίζονται από το AI.

Επιπλέον, αναπτύσσουμε εργαλεία και μέτρα προστασίας ώστε να ενισχύσουμε την προσπάθεια πρόληψης της κακής χρήσης της τεχνολογίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της παραπληροφόρησης. Μέσω της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο εύκολο από ποτέ για τον καθένα να παράξει περιεχόμενο, ωστόσο ταυτόχρονα αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το επίπεδο της αξιοπιστίας των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε στους ανθρώπους εργαλεία για την αξιολόγηση των πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται να προσεγγίσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με θάρρος αλλά και με υπευθυνότητα ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του AI πρέπει να γίνει με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη προς την κοινωνία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις του μέλλοντος, με οδηγό τις Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Google ήταν η πρώτη εταιρεία που το 2018 εξέδωσε αρχές, που έθεταν τους χρήστες και την ασφάλειά τους αλλά και την ωφέλιμη χρήση του AI και την αποφυγή προβλημάτων, πάνω από οποιαδήποτε άλλη σκέψη επιχειρηματικού χαρακτήρα. Αν και υπάρχει φυσική ένταση μεταξύ της τόλμης και της υπευθυνότητας, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν — και μάλιστα κρίσιμο — να αγκαλιάσουμε αυτή την ένταση παραγωγικά. Ο μόνος τρόπος να είμαστε πραγματικά τολμηροί μακροπρόθεσμα είναι να είμαστε υπεύθυνοι από την αρχή.

Χρειάζεται να προσεγγίσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με θάρρος, αλλά και υπευθυνότητα

Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει αλλά και να ωφεληθεί από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Φυσικά. Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Google από την Implement Consulting Group, η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μια συνεισφορά που θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία. Όπως γίνεται σε κάθε ψηφιακή μετάβαση, έτσι και τώρα αντιλαμβανόμαστε πως οι νέες δεξιότητες είναι τόσο σημαντικές όσο και η πρόσβαση σε «έξυπνα» εργαλεία.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ανακοινώσαμε πρόσφατα τη νέα πρωτοβουλία αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα (AI Skilling Initiative in Greece) με σκοπό να επιταχύνουμε την ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα μέσω του AI και να εξασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες για όλους. Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη υλοποιείται από κοινού με ειδικούς αλλά και μέσω σημαντικών συνεργασιών, ενώ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεξιοτήτων και γνωστικών πεδίων που σχετίζονται με το AI. Ο τομέας των υπηρεσιών θεωρούμε ότι είναι από αυτούς που ωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα οφέλη για τον πολίτη αλλά και οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης; Θα φέρει επιπτώσεις στην εργασία και την απασχόληση;

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Έχουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία χρήσιμη για όλους, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία συνολικά. Το AI μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον τρόπο που μαθαίνουμε, να ενισχύσει τη δημιουργικότητά μας, να δώσει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες, να αυτοματοποιήσει εργασίες, να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας σε διάφορους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι μετακινήσεις.

Η ανάπτυξη και η προσφορά του AI με υπευθυνότητα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά και να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας μας.

Ωστόσο, όπως προανέφερα, αναγνωρίζουμε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη, ως μια ανερχόμενη τεχνολογία, αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα που παρουσιάζει προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό, ως εταιρεία, δεσμευόμαστε να ηγηθούμε της προσπάθειας να τεθούν πρότυπα στην ανάπτυξη και διάθεση χρήσιμων εφαρμογών, υιοθετώντας μια ηθική προσέγγιση, βασισμένη στις ανθρώπινες αξίες και εξελίσσοντας τις προσπάθειές μας, καθώς αποκτούμε νέες γνώσεις από την έρευνα, την εμπειρία, τους χρήστες μας και την ευρύτερη κοινωνία.

Η υπεύθυνη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει να γίνει σε συλλογικό επίπεδο με την συμμετοχή ερευνητών, κοινωνικών επιστημόνων, ειδικών του κλάδου, κυβερνήσεων, δημιουργών, εκδοτών και γενικά καθημερινών χρηστών του AI.

Ποιο είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης και πώς θα επηρεάσει την κοινωνία και τον πολιτισμό;

Όπως η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε μια πληθώρα νέων τεχνολογιών που μας επέτρεψαν να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις φυσικές μας ικανότητες, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει νέους δρόμους σκέψης, εργασίας και σύνδεσης μεταξύ μας. Μέρα με την ημέρα, αυξάνονται τα οφέλη από την Τεχνητή Νοημοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες και αυτό συνδέεται άμεσα με την πρώτη από τις Αρχές της Google για το AI που είναι «Η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι κοινωνικά ωφέλιμη». Οι δυνατότητες που φέρνει το AI μπορούν να παράξουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, σε κλίμακα και ταχύτητα που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέχρι τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης και την ενίσχυση της πρσβασιμότητας του ψηφιακού κόσμου, στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε υπεύθυνα την Τεχνητή Νοημοσύνη για να υποστηρίξουμε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η επίτευξη αυτού του στόχου σε παγκόσμια κλίμακα απαιτεί από τους ερευνητές και τις κοινότητες να σκεφτούν το μέλλον και να δράσουν συλλογικά σε όλο το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης. Την προσέγγιση αυτή την αποκαλούμε Κοινωνικο-Κεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο, σε δέκα χρόνια από τώρα, να έχουμε αναπτύξει το AI με θάρρος και υπευθυνότητα, σε συνεργασία με κυβερνήσεις, άλλες εταιρείες και βιομηχανίες, και την κοινωνία των πολιτών. Αν το πετύχουμε αυτό όλοι μαζί, η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων, την εξέλιξη σε θεμελιώδη επιστημονικά πεδία και στην αύξηση της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η Πέγκυ Αντωνάκου είναι Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.