Τη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις ανακοίνωσε η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να τονώσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το μέτρο θεωρείται έκτακτο και προβλέπει πρακτικά να δοθεί “ζεστό” χρήμα στην αγορά, για να τονωθούν όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την εκτόξευση των τιμών.

1

Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, οι κυβερνήσεις θα μπορούν:

*Να παρέχουν περιορισμένα ποσά βοήθειας οποιασδήποτε μορφής, περιλαμβανομένων των άμεσων επιχορηγήσεων,

*Να παρέχουν στήριξη ρευστότητας με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων

*Να παρέχουν βοήθεια σε εταιρείες για την αποζημίωση των υψηλών τιμών ενέργειας, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με τη συνολική βοήθεια να φθάνει έως το 30% των επιλέξιμων δαπανών.

Τα περιθώρια ευελιξίας της Ελλάδας

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης προβλέπει συγκεκριμένα είδη ενισχύσεων, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις:

1.Περιορισμένα ποσά ενισχύσεων με τη χορήγηση έως 35 000 ευρώ σε πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

2.Ενισχύσεις έως 400 000 ευρώ ανά επιχείρηση που πλήττεται από την κρίση σε όλους τους άλλους τομείς. Η στήριξη αυτή μπορεί να χορηγηθεί υπό οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιχορηγήσεων.

3.Στήριξη της ρευστότητας με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων:

i) με επιδοτούμενες κρατικές εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση και

ii) δημόσια και ιδιωτικά δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια.

Ενισχύσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας

Το έκτακτο πλαίσιο προβλέπει ότι θα μπορούν να αποζημιώνονται οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η στήριξη αυτή μπορεί να χορηγηθεί υπό οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιχορηγήσεων.

Η συνολική ενίσχυση ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών, με ανώτατο όριο τα 2 εκατ. ευρώ. Όταν μάλιστα, η επιχείρηση υφίσταται ζημίες εκμετάλλευσης, μπορεί να λάβει περαιτέρω ενίσχυση έως 25 εκατ. ευρώ για ενεργοβόρους χρήστες και έως 50 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η παραγωγή αλουμινίου και άλλων μετάλλων, ινών γυαλιού, χαρτοπολτού, λιπασμάτων ή υδρογόνου και πολλών βασικών χημικών προϊόντων.