Στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει λευκός καπνός για τη νέα διοίκηση του Υπερταμείου, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ενώ η συγχώνευση με το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να πάρει έναν ακόμα μήνα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

H Stanton Chase δεν ασχολείται μόνο με το ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος. Πέρα από αυτό προβλέπεται ένας εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τέσσερα μέλη του Δ.Σ, θέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει βιογραφικά και περνούν από συνεντεύξεις.

1

Μέσα στις γιορτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την απόφαση για την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και την κατάργησή του ενώ υπεγράφη επίσης η σύμβαση για την συγχώνευση με απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΕΣΥΠ.

Η μεταρρύθμιση του Υπερταμείου σύμφωνα με το νόμο 5131/2024 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο περιλαμβάνει ακόμη:

-Τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου με στόχο να μετατραπούν σε νέες “μικρές ΔΕΗ” κατά το πρότυπο του επιτυχημένου μετασχηματισμού της τελευταίας από παράγοντα κινδύνου για την εθνική οικονομία το 2019, σε μοχλό ανάπτυξης.

Οι 8 θυγατρικές (Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ) αποκτούν πιο ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων και προμηθειών, δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια.

Τελικός στόχος η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

-Την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα funds, κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές, στα πρότυπα των επενδυτικών ταμείων που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Στόχος είναι να καλυφθούν τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία όπως: πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, γαλάζια οικονομία, τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός, στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, σε ενεργειακές επενδύσεις και αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, μεταφορές και συναφείς υποδομές, τεχνολογικοί κλάδοι, blockchain, τεχνητή νοημοσύνη κλπ.

-Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τη σύσταση του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης στη θέση του Εποπτικού Συμβουλίου, που έχει ήδη υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα τρία εμβληματικά projects του Υπερταμείου

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του Υπερταμείου την ωρίμαση και τη δημοπράτηση έργων στρατηγικής σημασίας, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για βιώσιμες επενδύσεις που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την προστασία του φυσικού πλούτου από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Υποδομές Δημόσιας Υγείας

Το PPF έχει αναλάβει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ για πάνω από 90 Νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας της χώρας.

Έχει ολοκληρωθεί το 80% των διαγωνισμών για την Πρωτοβάθμια (Κέντρα Υγείας) και Δευτεροβάθμια (Νοσοκομεία) Φροντίδας Υγείας.

Νοσοκομεία:

-Έχουν ολοκληρωθεί 79 διαγωνισμοί κι έχουν παραδοθεί έργα σε 6 νοσοκομεία (ΚΑΤ, Παίδων «Αγία Σοφία», Τζάνειο, Μεταξά, Αγ. Παντελεήμων και Παπανικολάου).

-14 βρίσκονται σε εξέλιξη.

-5 βρίσκονται σε στάδιο ωρίμασης κι αναμένεται να εκκινήσουν σύντομα.

Κέντρα Υγείας:

-Έχουν ολοκληρωθεί 54 διαγωνισμοί.

-14 βρίσκονται σε εξέλιξη.

-6 βρίσκονται σε στάδιο ωρίμασης κι αναμένεται να εκκινήσουν άμεσα.

Antinero

Το πρόγραμμα Antinero αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση για την προστασία κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων και την προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το Antinero ξεκίνησε πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2022 και λόγω της σημαντικής συμβολής του στην προστασία δασικών οικοσυστημάτων  αποφασίστηκε να συνεχιστεί τα επόμενα έτη. Την τριετία 2022 – 2024, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ωρίμασε και διενήργησε διαγωνισμούς ύψους 320 εκατ. ευρώ που αφορούν σε παρεμβάσεις καθαρισμού, διάνοιξης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε περίπου 600.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ειδικότερα:

-Antinero I (2022) – Έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ σε 113.194 στρέμματα.

-Antinero II (2023) – Έργα ύψους 81 εκατ. ευρώ σε 266.251 στρέμματα.

-Antinero III (2024) – Έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ σε 211.237 στρέμματα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για το Antinero IV, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.

AQUA MONTIS

Το πρόγραμμα AQUA MONTIS, αποτελεί ένα από τα  έργα που ανατέθηκαν πρόσφατα από την Κυβερνητική Επιτροπή στο PPF και αφορά στην υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας για τη διευθέτηση των ορεινών υδάτων σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Θεσσαλία, έπειτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Τον Νοέμβριο του 2024 υπεγράφη σύμβαση αξίας 200 εκατ. ευρώ, για τη υλοποίηση έργων στην Θεσσαλία. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί σε 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι παρεμβάσεις να επεκταθούν στην Αττική και σε άλλες περιοχές με ορεινές λεκάνες.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του AQUA MONTIS έχουν πολλαπλά οφέλη, όπως:

-Τη σταθεροποίηση και προστασία των εδαφών.

-Την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην ορεινή ζώνη.

-Τη μείωση πλημμυρικών φαινομένων στην πεδινή ζώνη.

-Την προστασία των εδαφών από αποθέσεις και διαβρώσεις.

-Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας αντιπλημμυρικών έργων.

Διαβάστε επίσης:

Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO

Το «κόλλημα» της Moody’s, το στοίχημα της S&P και το Trump effect

Αυτές είναι οι δύο δυναστείες δισεκατομμυριούχων που ανταγωνίζονται στον ιταλικό τραπεζικό τομέα