Θέμα λίγων ημερών είναι οι ανακοινώσεις για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Υπερταμείου» που θα αναλάβει να το οδηγήσει στη νέα εποχή και στη μετεξέλιξη του σε Επενδυτικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη short list είναι αυτή τη στιγμή έξι υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών φέρονται πως είναι ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά και ο κ. Δημήτρης Πολίτης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, της 100% θυγατρικής του Υπερταμείου, που έχοντας ολοκληρώσει μεγάλο μέρος της αποστολής του συγχωνεύεται με το Υπερταμείο με στόχο την πιο ορθολογική οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων.

1

Η διαδικασία για την επιλογή του νέου CEO ακολουθείται by the book και αξιολογούνται όλες οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί όπως προβλέπεται καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πληροφορίες οι δύο επικρατέστεροι «μνηστήρες» του… θρόνου του Υπερταμείου φαίνεται πως είναι οι κ.κ. Δημητριάδης και Πολίτης, δύο ιδιαίτερα ικανοί manager,  με τη διαδικασία φυσικά να είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως πάντως έχει αποκαλύψει το Mononews η υποψηφιότητα Πολίτη είναι μια υποψηφιότητα που αξιολογείται δυνατή τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, που σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν θα έβλεπε αρνητικά τον κ. Πολίτη ως διάδοχο του κ. Δημητριάδη, η θητεία του οποίου λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2025. Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων που είναι πια θέμα πολύ λίγου χρόνου, μένει να φανεί εάν το θετικό αυτό κλίμα που μεταφέρουν στο Mononews πηγές με γνώση του κλίματος στο παρασκήνιο, θα μεταφραστεί σε μια τελική επιλογή στο πρόσωπο του κ. Πολίτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με κάποιες πηγές και ο κ. Δημητριάδης αναγνωρίζεται από πολλά στελέχη της κυβέρνησης ως ένας ικανότατος manager, με πολύ επιτυχημένη την απόφασή του να προχωρήσει στην μετατροπή της ΕΕΣΤΥ σε sovereign wealth funds στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχουν κατατεθεί έξι συνολικά υποψηφιότητες (καμιά υποψηφιότητα δεν είναι… γένους θηλυκού) και η τελική επιλογή ανάλογα με τα προσόντα, την εμπειρία και άλλα στοιχεία, θα γίνει από ειδική επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος CEO στα τέσσερα χρόνια της νέας του θητείας θα κληθεί να διαχειριστεί τη μετάβαση του Υπερταμείου στη νέα του εποχή, υλοποιώντας τις νέες στρατηγικές του προτεραιότητες.

Η μετατροπή του Υπερταμείου σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Growthfund), έχει ήδη ξεκινήσει αλλά η νέα ηγεσία του θα πρέπει να τρέξει γρήγορα και στοχευμένα προκειμένου να μη χαθεί χρόνος.

Στόχοι είναι μεταξύ άλλων η επιχειρηματική καθοδήγηση για να βελτιστοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων και να ενισχυθεί η αξία του, αναζητώντας ευκαιρίες τόσο στο εγχώριο όσο και στο παγκόσμιο περιβάλλον, να προχωρήσει ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός των θυγατρικών εταιρειών προς ένα αποδοτικό και βιώσιμο λειτουργικό μοντέλο, ευθυγραμμίζοντας τους εταιρικούς στόχους με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα καθώς το Υπερταμείο διαθέτει μια εξαιρετικά μεγάλη προίκα, με θυγατρικές και συμμετοχές σε καίρια πεδία, όπως η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ, της ΕΤΒΑ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, συμμετοχές στην Ενέργεια μέσω της ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον ΟΣΕ, τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το 8,5% που απέμεινε ως δημόσια συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και οι δύο, φερόμενοι ως επικρατέστεροι υποψήφιοι διαθέτουν βαρύ βιογραφικό και αποδεδειγμένες ικανότητες.

Ο κ. Πολίτης επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ για πολλά χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει, χωρίς να ανοίξει μύτη το μεγάλο project της μεταβίβασης της Αττικής Οδού με έσοδα 3,2 δισ. ευρώ για το δημόσιο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης εντός και εκτός συνόρων στην επενδυτική τραπεζική Πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και κατέχει MBA στο  International Business & Export Management από το City University Business School στο Λονδίνο, καθώς και διάφορες επαγγελματικές πιστοποιήσεις από το 1993 κατέχει θέσεις ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην HSBC Bank PLC, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα στο Λονδίνο, στον Τομέα του Investment Banking καλύπτοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2001 ως επικεφαλής της γαλλικής Credit Commercial de France ενώ το 2003 επανήλθε στη HSBC Bank plc Ελλάδος ως Head of Corporate & Institutional Banking.

Από το  2012 έως τον Σεπτέμβριο 2020 εργάστηκε στη Credit Suisse AG με βάση την Ζυρίχη ως επικεφαλής Wealth Management-UHNWI για την Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από τον Οκτώβριο 2020 ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην EFG Bank AG, με έδρα την Ζυρίχη.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης, όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό του σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κατέχοντας πτυχίο ηλεκτρολόγου-ηλεκτρονικού μηχανικού με διάκριση (Manchester Metropolitan University) και δύο μεταπτυχιακά (στις τηλεπικοινωνίες (University College London) και  στις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις (The Fletcher School, Tufts University).

Διαθέτει εγχώρια και διεθνή εμπειρία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Είναι Μη-Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. από τον Ιούνιο του 2022 και του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Άμυνας και Καινοτομίας) από τον Ιούνιο του 2024.

Στο παρελθόν, διετέλεσε Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου ασχολήθηκε με πληθώρα στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ηγήθηκε της ανάπτυξης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προώθηση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Επίσης, υπήρξε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στην HVA International στο Άμστερνταμ, Διευθύνων Σύμβουλος της Iskra Zaščite (RaycapGroup) στη Λιουμπλιάνα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, καθώς και Συντονιστής της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Υπερταμείο: Ολοκληρώνεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ – Καταργείται το ΤΧΣ