ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι γεωφυσικές έρευνες συνεχίζονται στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, μετά τις δύο πρώτες επιχειρήσεις (στα 80 χιλιόμετρα από τα 400 συνολικά), που εμφάνισαν αρκετές καθυστερήσεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά και αναγκαστικές διακοπές, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παρά τις δυσκολίες, σύμφωνα με το epiruspost.gr, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χωρίς ζητήματα για το περιβάλλον και την πανίδα και χωρίς όχληση για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διήλθαν.
Τα πρώτα βήματα του νέου κύκλου εργασιών
Στην πρώτη φάση του νέου κύκλου εργασιών, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), με σκοπό να αναγνωριστούν και εξουδετερωθούν τυχόν βλήματα, νάρκες και άλλα. Το βήμα αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο, καθώς είναι γνωστό ότι η Ήπειρος αφθονεί από τέτοια αντικείμενα, καθώς είναι τοποθετημένα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και την περίοδο 1946-49.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΕΝΞ έχει χαρακτηρίσει ως «ύποπτες» περιοχές μήκους 150 χιλιομέτρων από το σύνολο των 400 χιλιομέτρων, στα οποία διεξάγεται η έρευνα. Ήδη, μέχρι τώρα, τα ΤΕΝΞ έχουν εντοπίσει και αφαιρέσει από τις περιοχές αυτές περίπου 10 μη εκραγέντα υλικά πολέμου.
Πλέον, εκτιμάται πως η γνώση της περιοχής είναι πολύ καλύτερη για τα συνεργεία που δραστηριοποιούνται υπό την κοινοπραξία Repsol – Energean, οπότε ο στόχος της ολοκλήρωσης έως το τέλος του καλοκαιριού θεωρείται ρεαλιστικός.
Αυτήν την περίοδο της προετοιμασίας για τη νέα φάση των ερευνών, απασχολούνται καθημερινά περί τους 40 εργαζόμενους, ενώ στη διάρκεια εκτέλεσης της έρευνας στις δύο πρώτες γραμμές, οι εργαζόμενοι προσέγγισαν ακόμη και τους 300 κάποιες ημέρες, εκ των οποίων πάνω από 150 ήταν ντόπιοι.
Τα έμμεσα κέρδη από τις έρευνες στις περιοχές έρευνας
Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες εργασίες, πέρα από την εμφανή άμεση απασχόληση που προσφέρουν, θα έρθουν να τονώσουν αρκετές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας στους νομούς Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας, όπου και διεξάγονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι οι διανυκτερεύσεις του εξειδικευμένου προσωπικού στις περιοχές έρευνας ξεπερνούν τις 100, ενώ έχουν ενοικιασθεί πάνω από δέκα σπίτια για τις ανάγκες των ερευνών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εφοδιασμού σε καύσιμα, καθώς τα οχήματα της κοινοπραξίας διανύουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα καθημερινά, ενώ στην κατανάλωση καυσίμων πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ανάγκες για τις σχεδόν καθημερινές πτήσεις δύο ελικοπτέρων.
Παράλληλα, μία σειρά από δραστηριότητες, όπως οι προμήθειες νερού και τροφίμων, διάφορα αναλώσιμα (γραφική ύλη, υπολογιστές, υποστήριξη λειτουργίας υπολογιστών), καθώς και οι υπηρεσίες και οι εξοπλισμοί φύλαξης και ασφάλειας (φόρμες, παπούτσια, διάφορα μηχανήματα κ.α.) είναι τομείς που κέρδισαν από την πρώτη ερευνητική φάση στην Ήπειρο, καθώς η κοινοπραξία χρησιμοποιεί ντόπιους προμηθευτές.
Εκτιμάται, τέλος, ότι για τη διέλευση από τις ιδιοκτησίες έχει καταβληθεί ή θα καταβληθεί τέλος σε πάνω από 1.500 ιδιοκτήτες, ενώ προβλέπονται και αποζημιώσεις σε περίπτωση κάποιας ζημιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συγκλονιστικό video: Η στιγμή που το γεωτρύπανο της Exxon βρίσκει το φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη ανακάλυψη: «Χρυσό» το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ-Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το φυσικό αέριο (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος: Πώς θα γίνεται από το Ταμείο Υδρογονανθράκων η διαχείριση των εσόδων από το φυσικό άεριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη