Τη διεκδίκηση της απόδοσης του 75% του τέλους ανθεκτικότητας που εισπράττεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκου.

«Η βάση της συζήτησης για το τέλος ανθεκτικότητας είναι η διαφορά που προκύπτει από τη χρηματοδότηση από την έλλειψη μεγάλων τομεακών έργων που – καλώς – υλοποιούνται σε περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας (όπως είναι τα οδικά έργα). Έργα τέτοιας κλίμακας δε μπορούν να υλοποιηθούν στα νησιά, όμως αυτό δε θα πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο να κατευθυνθούν στα νησιά πόροι πλέον των κατανεμημένων από τον προϋπολογισμό», είπε στο περιθώριο της παρουσίασης του φόρουμ για την κλιματική αλλαγή που συνδιοργανώνουν στη Ρόδο Hotrec και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκου, το 40% των εσόδων που θα εισπραχθούν ως τέλος ανθεκτικότητας θα προέλθει από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχείων (που επιβαρύνονται περισσότερο) βρίσκονται στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μεγαλύτερη αύξηση προκύπτει για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατά τη λειτουργία τους το Μάρτιο, οπότε η επιβάρυνση φτάνει το 9% βάσει τιμής 110 ευρώ. Θυμίζουμε πως το φορολογικό νομοσχέδιο ορίζει πως για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, το τέλος θα επιβάλλεται ολόκληρο και το διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, μειωμένο.

Η συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουριστικό κλάδο εν γένει θα ανοίξει στο φόρου EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis στη Ρόδο, στις 8 και 9 Απριλίου, που θα αποτελέσει την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου.

Κατά τις εργασίες του φόρουμ θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Με την Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Διψήφια άνοδο δείχνουν οι προκρατήσεις για τη Ρόδο

«Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν το δρόμο υλοποίησης των περιβαλλοντικών σχεδίων και πρωτοβουλιών. Η βιωσιμότητα είναι ο νέος πατριωτισμός και εξαιρετικά κρίσιμος στόχος για τα νησιά μας», είπε ο κ. Χατζημάρκου.

Πάντως, η φήμη της Ρόδου δε φέρεται να πλήττεται από τις περσινές πυρκαγιές, αφού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «τα στοιχεία δείχνουν διψήφια δυναμική ανόδου. Στα πέντε αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου οι μεγάλες αγορές (Βρετανία, Γερμανία) κινούνται με διψήφιο ποσοστό 10% έως 14%, ενώ οι κρατήσεις δείχνουν άνοδο πάνω από 20%. Καμία χρονιά δεν ξεκινάμε να σπάσουμε το ρεκόρ της προηγούμενης, αλλά με στόχο να είμαστε όσο καλύτεροι γίνεται».