• Οικονομία

    Ξεκινούν οι αιτήσεις για την κατάρτιση 50.000 εργαζόμενων – Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)


    Πρεμιέρα, αναμένεται κάνει σήμερα  Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 50.000 εργαζόμενων σε πράσινες δεξιότητες που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μετά την ολοκλήρωση του αντίστοιχου προγράμματος για 50.000 ανέργους.

    Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι μετά την επίσημη ανακοίνωση από της ΔΥΠΑ θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του gov.gr.

    Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες θα πραγματοποιηθούν με δια ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

    Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης. Οι εργαζόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: 

    • Να είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα
    • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους 
    • Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης

    Όπως επισημαίνει στο «Mononews», ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, «Η επιτακτική ανάγκη για μία σαφή στροφή σε ένα βιώσιμο μέλλον αφορά πρωτίστως την απασχόληση και, κατ’ επέκταση, φέρνει στο προσκήνιο τις λεγόμενες «πράσινες δεξιότητες», οι οποίες αναδεικνύονται πλέον σε ένα απαραίτητο εργαλείο για τους λεγόμενους εργασιακούς κλάδους «νέας γενιάς». 

    Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδύουμε στην κατάρτιση των εργαζομένων μας, με έμφαση σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης. Μετά το πρόγραμμα αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων για 50.000 ανέργους που «άνοιξε» το καλοκαίρι, τώρα ξεκινάμε αντίστοιχο πρόγραμμα, για 50.000 εργαζόμενους αυτή τη φορά». 

    Το νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς εργασίας σε πράσινες δεξιότητες. Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (Training Vouchers).

    Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εάν πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

    Αντικείμενο προγράμματος

    Το αντικείμενο Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες περιλαμβάνει 18 υποενότητες: Ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, Έξυπνο σπίτι & έξυπνες πόλεις – εφαρμογή Απομακρυσμένου Ελέγχου, Πράσινη επιχειρηματικότητα, Οικολογικός σχεδιασμός, Πιστοποίηση περιβαλλοντικών προτύπων, Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου, Βιοκλιματικός σχεδιασμός & ενεργειακή απόδοση κτηρίων, Αξιολόγηση του κύκλου ζωής προϊόντων, Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, Μέθοδοι περιβαλλοντικής αποκατάστασης, Στρατηγικές & ηγετικές δεξιότητες για τη στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη, Χρήση νέων τεχνολογιών στην πράσινη οικονομία, Τεχνικές πράσινες δεξιότητες αναλόγως του αντικειμένου της εργασίας, Επιχειρηματικές δεξιότητες για την εκμετάλλευση των πράσινων ευκαιριών, Γνώση – συναρμολόγηση – εγκατάσταση & χρήση ενεργειακών συστημάτων, Διαχείριση αποβλήτων, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Κυκλική οικονομία κ.α. 

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, τα προγράμματα αυτά έχουν ως κύριο γνώμονα τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας,  αλλά και στην ταχύτερη δυνατή εργασιακή επανένταξη των ανέργων, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

    «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, έχοντας πλέον αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στον κρίσιμο τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε όσους αναζητούν εργασία, παρέχοντας όλα τα σύγχρονα μέσα, για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με τα προσόντα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει στο «Mononews».

    Καταβολή επιδόματος κατάρτισης

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

    Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

    Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη Δ.Υ.Π.Α.

    Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

    Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γίνεται στη διεύθυνση εδώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Πότε γίνονται οι πληρωμές – Τι αλλάζει από το 2025

    Άκης Σκέρτσος: Έρχονται επιπλέον 12 αυξήσεις στους μισθούς ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων αλλά και συνταξιούχων 

    Έκρηξη στις συναλλαγές μέσω IRIS: Μόχλος αποκλιμάκωσης και των τραπεζικών προμηθειών



    ΣΧΟΛΙΑ