ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Πλήθος συσκέψεων πραγματοποιεί από χθες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενόψει της σύνταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Μάλιστα θα γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το φορολογικό και όπως πληροφορείται η στήλη του the wise man υπάρχουν έτοιμες διατάξεις, οι οποίες θα παρουσιασθούν στα στελέχη των δανειστών την Τρίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα έχει συνάντηση με τους υφυπουργούς κ.κ. Απ. Βεσυρόπουλο (αρμόδιο για έσοδα, φορολογία) και Θ. Σκυλακάκη (Γενικό Λογιστήριο και δαπάνες) δεδομένου ότι το ερχόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Σταϊκούρας είδε χθες τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ο νέος υπουργός οικονομικών ξεκίνησε ήδη και τις συνομιλίες με τους θεσμούς προκειμένου να τους πείσει για το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη φορολογία αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησής του. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σταϊκούρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Πιερ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, η τροποποίηση του φορολογικού μείγματος, με στόχο την τόνωση της μεσαίας τάξης και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνεται στα πρώτα νομοσχέδια που θα τρέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενδεχομένως στα τέλη Αυγούστου, οι διατάξεις του οποίου θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.
Ωστόσο, κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους.
Σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ., ένα σημαντικό τμήμα θα χρηματοδοτηθεί από την περικοπή 2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Ειδικότερα το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τη φορολογία, σύμφωνα με τους φακέλους Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του, προβλέπει:
1. Για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) και τον ανώτατο στο 40% (από 45%), ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
2. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
3. Την σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.
4. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.5. Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
6. Τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10%, στο 5% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.
7. Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
8. Την αναστολή του φόρου υπεραξίας.
9. Τη μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
10. Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
11. Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών, σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.
12. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
13. Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
14. Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
Επιπλέον, οι εν λόγω φάκελοι αποκαλύπτουν το σχέδιο εφαρμογής και εποπτείας για μέτρα που συμφώνησε με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Ενδεικτικά, ο φάκελος που παρέλαβε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει:
1. Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
2. Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους
3. Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.
4. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ
5. Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.
6. Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.
7. Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.
8. Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.
9. Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.
10. Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022)
11. Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα12. Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
- Μαρούσι: Συλλήψεις ανηλίκων και γονιών για την επίθεση έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ
- ΕΕ: Εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, μετά τη δολιοφθορά σε καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα.
- Πυροσβεστική: 111 κλήσεις στην Αττική για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων