Ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα επιλύει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων, ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταπάτησης, η Ελληνική Πολιτεία έχει εκδώσει κατά καιρούς νόμους, με τους οποίους δόθηκαν κίνητρα για την παραχώρηση των κατεχομένων ακινήτων στους κατόχους αυτών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή για το νομοσχέδιο, λόγω των ανελαστικών προϋποθέσεων που έθεταν οι νόμοι, το πρόβλημα των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου δεν επιλύθηκε.

Σήμερα λοιπόν, μετά από μία συστηματική και αναλυτική προσπάθεια 3 ετών του Υπουργείου Οικονομικών, και έχοντας αξιολογήσει και αποδεχθεί πολλές από τις απόψεις των φορέων και των πολιτών που διατυπώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, υποβάλλουμε προς ψήφιση ένα νέο, σύγχρονο αλλά και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο εξαγοράς και δίνουμε τη δυνατότητα, επιτέλους, στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των δημοσίων κατεχόμενων ακινήτων να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά πληθώρα ακινήτων με επιμέρους ιδιαιτερότητες (παλαιό αιγιαλό, ανταλλάξιμα δημόσια κτήματα, εντός σχεδίου «αστικά» ή και αγροτικά ακίνητα), και επιχειρεί να προωθήσει, με ασφάλεια, μία συνολική, γενναία λύση.

Είναι γεγονός ότι τα δημόσια και ανταλλάξιμα κτήματα που έχουν καταπατηθεί σε όλη την επικράτεια ανέρχονται, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στα 20.000 περίπου σε σύνολο 40.000 καταγεγραμμένων ακινήτων, ενώ σύμφωνα με παλαιότερη καταγραφή, ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου καθορίζονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις εξαγοράς, οι δικαιούχοι, τα εξαιρούμενα ακίνητα, καθώς και η διαδικασία εξαγοράς, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος εξαγοράς.

Ως προς το τίμημα, προβλέπεται μία συγκεκριμένη διαδικασία ορισμού του, στη βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ το τελικό ποσό εξαγοράς δύναται να απομειώνεται σταδιακά μέσω σημαντικών εκπτώσεων, που εύλογα τίθενται λόγω του κοινωνικού και αποκαταστατικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Επίσης, προβλέπεται μία σύντομη και σαφής διαδικασία εξαγοράς, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και υποβολής συγκεκριμένων δικαιολογητικών, ενώ τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες για τον έλεγχο του φακέλου, την έκδοση της απόφασης εξαγοράς και την καταβολή του τιμήματος υπέρ του Δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση της διαδικασίας εξαγοράς, με το λιγότερο δυνατό διοικητικό κόστος και με την κατά το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων εξαγοράς, προς όφελος των πολιτών.

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις υπόλοιπες ειδικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορά τα πρώην δασικά ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και έχουν παραδοθεί προς διαχείριση από το Υπουργείο Οικονομικών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Με την εν λόγω διάταξη, επιλύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων, εντός σχεδίου πόλεως, που αποτελούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα εντός της Αττικής.

Τα οφέλη

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν σκοπεύει απλώς να θεραπεύσει άλλη μία παθογένεια και να απονείμει τίτλους ιδιοκτησίας σε αόριστο και ανεξέλεγκτο αριθμό προσώπων που κατέχουν δημόσια ακίνητα.

Αποσκοπεί, πρωτίστως, στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών δημοσίου συμφέροντος και αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία, όπως:

§ η εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό,

§ η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και η προώθηση της τουριστικής, βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης της χώρας,

§ η απαλλαγή των διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών από εκκρεμείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και δίκες,

§ η υλοποίηση μίας ταχείας και αυτοματοποιημένης διαδικασίας εξαγοράς, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια αλλά και με δικλείδες ασφαλείας για το Δημόσιο,

§ η εκκαθάριση του περιουσιολογίου του Δημοσίου, η δημιουργία ασφάλειας δικαίου και ο περιορισμός στο μέλλον του φαινομένου της αυθαίρετης κατοχής δημοσίων κτημάτων.

Διαβάστε επίσης: