ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Προσοχή: Τα επίσημα στοιχεία του παρόντος ρεπορτάζ, τα οποία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποδείχθηκαν λανθασμένα και αναιρέθηκαν με τα νεότερα που προέκυψαν. Διαβάστε σχετικά: Χρυσές λίρες: Επική γκάφα από την Τράπεζα Ελλάδος που έδωσε λάθος στοιχεία για τις αγοραπωλησίες- Δεν υπήρξε «κύμα» τοποθετήσεων
Έκπληξη και μάλιστα ηχηρότατη έκρυβαν τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, με μεγάλη καθυστέρηση, από την Τράπεζα Ελλάδος.
Εκείνο που αναδύεται μέσα από τα στοιχεία, είναι ένας θυελλώδης…ξαφνικός έρωτας των Ελλήνων για χρυσές λίρες. Και τούτο γιατί οι αγορές που έγιναν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Εξέλιξη εξηγήσιμη σε σημαντικό βαθμό, αφού η γεωπολιτική αστάθεια που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδότησε τη διεθνή έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον «βασιλιά» των μετάλλων.
Αφήνοντας στην άκρη το τοκογλυφικού χαρακτήρα spread των τιμών, οι Έλληνες ιδιώτες αγόρασαν στο πρώτο τρίμηνο 17.580 χρυσές λίρες από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Με την εκτιμώμενη αξία των τοποθετήσεων να κινείται στα επίπεδα των 8,3 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα διαχρονικά στοιχεία της Τ.τ.Ε οι αγορές που έγιναν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, ήταν ποσοτικά οι μεγαλύτερες σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Καθώς η αμέσως προηγούμενη έξαρση της ζήτησης έχει καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν και είχαν αγοραστεί 39,641 χρυσές λίρες. Εν μέσω του κοινωνικού θυμού για την αμοραλιστική πολιτική των μνημονίων, των ισχυρών ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και του ανοικτού ενδεχομένου της εξόδου της χώρας από το ευρώ…
Ισχυρή ζήτηση για λίρες είχε εκδηλωθεί και στα τρία πρώτα τρίμηνα των ετών 2015,2016, 2017 με τις αγορές να κυμαίνονται από τα 10.878 έως τα 13.604 κομμάτια. Χρονιές στιγματισμένες, τα Capital Control, τις απίθανες πιρουέτες από τους μαθητευόμενους μάγους της κυβέρνησης Σύριζα, αλλά και το ανοικτό φλερτ με το Grexit, μέσα σε ένα περιβάλλον κραυγαλέων αντιξοοτήτων για την οικονομία.
Ούτως ή άλλως η ένταση της ζήτησης για λίρες στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς είναι τόσο μεγάλη, αφού οι αγορές του πρώτου τριμήνου ξεπερνούν εκείνες που έγιναν στα 8 προηγούμενα τρίμηνα των τελευταίων δύο ετών… Είναι μάλιστα σε σχετικά μικρή απόσταση από το σύνολο των χρυσών λιρών που αγοράστηκαν στα τελευταία τρία χρόνια.
Το «καταφύγιο» στο χρυσό και η πορεία των τιμών
Αναμφίβολα, ξεχωριστό ρόλο για όλα αυτά διαδραμάτισε το ράλι στις τιμές του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο λειτούργησε ως «καταφύγιο» απέναντι στο διαταραγμένο σκηνικό των αγορών. Οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τη γεωστρατηγική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά κόστη, που δημιουργούν πολύπλευρες παρενέργειες. Από την έκρηξη του πληθωρισμού και τους σοβαρούς κινδύνους για την κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης, μέχρι την ανοδική τροχιά στα επιτόκια και το συναλλαγματικό μπρα ντε φέρ του δολαρίου με το ευρώ.
Αποτιμημένος στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ο χρυσός έφτασε στις 8 του μηνός του περασμένου Μαρτίου στα ιστορικά υψηλά των 1.902,69 ευρώ ανά ουγγιά. Την ίδια μέρα η τιμή του χρυσού έφτασε μέχρι τα 2.070,56 δολάρια. Μόλις 5 δολάρια πιο κάτω από την ιστορική του κορυφή, στις 6 Αυγούστου του 2020.
Το πρωί της περασμένης 9ης Μαρτίου η χρυσή λίρα πήγε κι αυτή στα ιστορικά της υψηλά, καθώς η τράπεζα Ελλάδος την πουλούσε στα 514,41 ευρώ και την αγόραζε στα 426,80 ευρώ. Με το spread ανάμεσα στις δύο τιμές να είναι στο 20,5%. Που σημαίνει ότι για να αρχίσει να κερδίζει ο αγοραστής εκείνης της στιγμής θα πρέπει πρώτα να ανέβει η τιμή κατά 20,5%…
Ωστόσο και όπως δείχνουν τα πράγματα τα δυσμενή αυτά δεδομένα καθόλου δεν επηρέασαν τους αγοραστές. Οι οποίοι προφανώς θέλησαν να έχουν μια εναλλακτική λύση για αποδόσεις σε βάθους χρόνου. Ακόμη και ώς άμυνα για τους επενδυτικούς τριγμούς που μπορεί να υποστούν τα «συμβατικά» επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και η ισχυροποίηση του δολαρίου (στο 1,04 η τρέχουσα ισοτιμία με το ευρώ) έχουν βάλει φρένο στην πορεία του χρυσού. Χθές αργά το απόγευμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου «έπαιζε» στα 1.841,40 δολάρια ανά ουγκιά, που αντιστοιχούν σε 1.769,86 ευρώ. Από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου ο χρυσός με όρους δολαρίου είναι 11,1% πιο κάτω, ενώ με όρους του πιο αδύναμου ευρώ υποχωρεί κατά 7%.
Χθες επίσης η τράπεζα Ελλάδος έδινε τιμή πώλησης για τη χρυσή λίρα στα 485,48 ευρώ και τιμή αγοράς στα 402,79 ευρώ. Δηλαδή 5,6% χαμηλότερα από το προ διμήνου ιστορικό ρεκόρ.
Αναφορικά πάντως με τις συναλλαγές στις χρυσές λίρες, στα εντυπωσιακά στοιχεία του πρώτου εφετινού τριμήνου δεν ήταν μόνο η δυναμική επιστροφή των αγοραστών, αλλά η…σιγή των πωλητών. Αφού όλες κι όλες οι λίρες που εκποιήθηκαν ήταν 3.568. Εκτιμώμενης αξίας, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Αν δεν πάει κάτι λάθος στα στοιχεία, τότε οι πωλήσεις αυτές είναι οι μικρότερες ( ανά τρίμηνο) τουλάχιστον από συστάσεως του ευρώ…
Διαβάστε επίσης
Χρυσές λίρες βάρους 24,7 τόνων πούλησαν οι Έλληνες στην 20ετία του ευρώ – Όλα τα στοιχεία και η πρωτιά στις αποδόσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν της οικογένειας Δαλακούρα, ένα κατάλευκο δάσος για τους καλεσμένους του ζεύγους Khoury, οι Αθηναΐδες βράβευσαν την Μιμή Ντενίση, το Χριστουγεννιάτικο Γκαλα του Lifeline Hellas
- Viva Wallet: Στις ελληνικές καλένδες η αντιπαράθεση Καρώνη – Ντίμον
- Δισεκατομμυριούχοι αδελφοί μετατρέπουν δάνειο 12.000 δολαρίων σε αυτοκρατορία οικονομικών παιχνιδιών
- Σούπερ μάρκετ: «Τσουνάμι» επενδύσεων από τους big 5 της αγοράς