• Οικονομία

    Wallet: Οι υπηρεσίες και οι αλλαγές που φέρνει σε δημόσιο και επιχειρήσεις

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου


    Το ψηφιακό wallet είναι πλέον το εργαλείο που έχει αλλάξει τη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο και όχι μόνο.

    Πλέον, στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να ενσωματωθούν μέσα φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα τέλος σε περιττές και χρονοβόρες διαδικασίες ταυτοποίησης.

    Η αρχή έγινε με την σύναψη συμβολαίων με ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση οχημάτων. Πλέον με τη νέα εφαρμογή μέσω Gov.gr θα γίνεται εύκολα και γρήγορα η ασφάλιση του οχήματος, ενώ θα ακολουθήσουν υπηρεσίες leasing και ενοικίασης αυτοκινήτων. Στην περίπτωση της σύναψης ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος η διαδικασία επιταχύνεται και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θα λαμβάνουν με απόλυτη ασφάλεια και εγκυρότητα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη και του προς ασφάλιση οχήματος, μέσω άντλησης από τα μητρώα του δημοσίου που είναι ήδη καταχωρισμένα.

    Το δεύτερο βήμα αποτελεί η αλλαγή συμβολαίων στους παρόχους ρεύματος, εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου εδώ και αρκετούς μήνες, και η οποία πρόσφατα έγινε πράξη. Η νέα υπηρεσία που προστίθεται στο wallet ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δίνει τη συγκατάθεσή του εύκολα και απλά, για την αποστολή των προσωπικών τους δεδομένων σε κάποιο φορέα ή υπηρεσία. Όπως ανέφερε ο υπουργός από τον επόμενο μήνα, οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν την συναίνεσή τους μέσω του Gov.gr Wallet και για τους παρόχους ενέργειας.

    Ουσιαστικά με ένα μήνυμα ο πολίτης θα ζητείται να δώσει την συναίνεσή του για να αντληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία για το νέο συμβόλαιο το οποίο έχει αιτηθεί. Καταργώντας όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες και μειώνοντας τη διαδικασία.

    Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι η προσθήκη των 10 τουλάχιστον πιο δημοφιλών πιστοποιητικών, όπως πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, στοχεύοντας σε λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων.

    Πάντως το μεγάλο στοίχημα παραμένει ο προσωπικός αριθμός που αν και αναμενόταν στις αρχές της χρονιάς και είχε πάρει παράταση για μετά το Πάσχα, καταλήγει τελικά να βγει στον αέρα τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου «έχουμε τελειώσει με όλα τα νομικά ζητήματα, θα πατήσουμε το ‘κουμπί’ μόλις συντονιστούν άπαντες, δεν είναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος παρότι τυπικά και νομικά είμαστε απολύτως έτοιμοι», τονίζοντας ο προσωπικός αριθμός θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τακτοποίηση των μητρώων.

    Οι νέες υπηρεσίες

    Η εφαρμογή Gov.gr wallet έχει εγκατασταθεί από 3.893.817 Πολίτες, αριθμός που κρίνεται πολύ ικανοποιητικός από την ηγεσία του υπουργείου.

    Στο ψηφιακό πορτοφόλι έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 2.835.407 Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.243.416 Διπλώματα Οδήγησης, 47.144 Ψηφιακές Κάρτες Αναπηρίας, 145.117 Ψηφιακές Κάρτες Ανεργίας, 53.731 Κάρτες Δακτυλίου, 770.861 Στοιχεία Οχήματος και 46.517 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες.

    Στο wallet είναι ήδη διαθέσιμα τα εξής έγγραφα: το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), το Σήμα Δακτυλίου για ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας, τα στοιχεία οχήματος (MyAuto), η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα και η Ασφαλιστική Ικανότητα.

    Διαθέσιμη είναι επίσης και η Άδεια Χειριστή Ταχύπλοου Σκάφους και οι κάτοχοι άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους.

    Φυσικά δεν πρέπει να παραλειφθεί η προσθήκη στο wallet του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν αγώνες ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

    Εκτός από την κατάργηση διαδικασιών, έρχονται να προστεθούν και νέες υπηρεσίες στο wallet, που θα αυξήσουν περαιτέρω τη χρήση του, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προστεθεί το point system και να δηλώνουν οι πολίτες τα κατοικίδια συντροφιάς που έχουν.

    Επίσης σύντομα οι πολίτες θα μπορούν πλέον να έχουν στο wallet διαθέσιμα τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν, ωστόσο σε πρώτη φάση θα φαίνονται μόνο τα ακίνητα που έχουν περάσει στην κτηματογράφηση. Στο προσεχές μέλλον πρόκειται να προστεθεί και η κάρτα αιμοδότη στην οποία ο κάθε αιμοδότης θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία του και θα είναι διαθέσιμα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο αριθμός της κάρτας αιμοδοσίας και η ομάδα αίματος του πολίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαστεργίου: Έρχεται συναίνεση μέσω του Gov.gr Wallet και για τους παρόχους ενέργειας

    Υπουργείο Τουρισμού: Αλλάζει το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων – Με ποια κριτήρια θα γίνεται η αξιολόγηση

    Τελευταία ρύθμιση ως το τέλος του έτους για έκδοση άδειας και πινακίδες σε ρυμουλκούμενα – τρέιλερ



    ΣΧΟΛΙΑ