Στο φετινό Jackson Hole, το ετήσιο συμπόσιο που διοργανώνει η FED του Κάνσας Σίτι και το οποίο πραγματοποιείται κάθε φορά στα τέλη Αυγούστου, στρέφονται σταδιακά τα βλέμματα των παγκόσμιων αγορών, έπειτα από μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED την περασμένη εβδομάδα – από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής FOMC για τη νομισματική πολιτική τον περασμένο Ιούλιο – αποκάλυψε πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξακολουθούν να ανησυχούν για «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νεών αυξήσεων. Από την άλλη πλευρά, δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της FOMC τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη πραγματική ένδειξη διαφωνίας εντός της FED, εδώ και αρκετό καιρό.

Τα πρακτικά προκάλεσαν «χάος» στις αγορές, με ένα sell-off στα κρατικά αμερικανικά ομόλογα να εκτοξεύει σε υψηλά 15 μηνών τις αποδόσεις τους και να προκαλεί ισχυρές πιέσεις στις μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κυρίως σε αυτές του τεχνολογικού τομέα.

Άλλωστε, από τη συνάντηση των αξιωματούχων της FED τον Ιούλιο και μετά, τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είχαν φροντίσει να δώσουν αντιφατικά σημάδια στην αγορά για τις επερχόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Από τη μια, οι πιέσεις στις τιμές και στους μισθούς συνεχίζουν να υποχωρούν, γεγονός που ενίσχυσε τα στοιχήματα για ένα τέλος στην πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων. Από την άλλη, επιβεβαιώθηκε ξανά η ισχύς των δεικτών δραστηριότητας της αγοράς εργασίας και των καταναλωτικών δαπανών, γεγονός που μπορεί να κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής «ανήσυχους» σχετικά με τις προοπτικές για τη συνεχιζόμενη χαλάρωση του πληθωρισμού.

Έτσι, το ενδιαφέρον στέφεται δικαιολογημένα στις ομιλίες των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα παρευρεθούν στο ιστορικό οικονομικό συμπόσιο, με τον επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, να αναμένεται να μιλήσει το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η σαφήνεια γύρω από το πώς ο Τζερόμ Πάουελ αξιολογεί τα τελευταία οικονομικά δεδομένα παραμένει το κρίσιμο ζητούμενο, που απαιτούν όλοι εξηγηθεί στο Jackson Hole. Παράλληλα, οποιεσδήποτε ενδείξεις για το πώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να κινηθεί για τις μειώσεις επιτοκίων το 2024, θα τραβήξουν επίσης την προσοχή.

Διαφορετικά, οι παρευρισκόμενοι θα αρκεστούν στις έντονες συζητήσεις σχετικά με τις «Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Παγκόσμια Οικονομία», το επίσημο θέμα της φετινής εκδήλωσης.

Κατά τα άλλα, αναμένεται να διαπιστωθεί ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλά  στο Jackson Hole επίσης την Παρασκευή. Με όλους να επικεντρώνονται σε πιθανές υποδείξεις της για το τι μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Τον Ιούλιο η Λαγκάρντ είχε αναφέρει  ότι ήταν δυνατή τόσο μια νέα αύξηση των επιτοκίων όσο και η παύση των αυξήσεων. Οι οικονομολόγοι προκρίνουν την πρώτη επιλογή ως πιο πιθανή, ενώ οι αγορές είναι λιγότερο πεπεισμένες.

Το φετινό Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής θα ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου. Επιφανείς κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, ακαδημαϊκοί και συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην κοιλάδα Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ για να συζητήσουν  τις  οικονομικές και χρηματοοικονομικές τους ανησυχίες, σε μια εκδήλωση η οποία παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τη FED για να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και να υπαινιχθεί πιθανές αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.

Στο προσκήνιο και οι BRICS

Πέρα από το Jackson Hole, το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι στραμμένο και στη Νότια Αφρική, στην οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος η ετήσια σύνοδος κορυφής των BRICS. Στο Γιοχάνεσμπουργκ αναμένεται να παρευρεθούν οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας καθώς και της διοργανώτριας χώρας, ενώ μέσω διαδικτύου αναμένεται να συμμετέχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το κύριο σημείο συζήτησης θα είναι η πιθανή διεύρυνση του μπλοκ των πέντε χωρών.

Δεκάδες χώρες του αποκαλούμενου «Παγκόσμιου Νότου» έχουν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν στο μπλοκ, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει υποβάλει άτυπα αιτήματα. Μια διευρυμένη BRICS με την προσθήκη επίδοξων μελών όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, ενισχύοντας την παγκόσμια επιρροή της συμμαχίας.

Πάντως, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη και μέλος των BRICS, αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των βασικών της επιτοκίων δανεισμού τη Δευτέρα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να περιορίσει το κόστος δανεισμού στη μεσοπρόθεσμη δανειοδοτική της διευκόλυνση. Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να βοηθήσουν το Πεκίνο να στηρίξει την οικονομία του, αλλά παραμένουν αμφιβολίες για την πιθανή αποτελεσματικότητά τους χωρίς τη χρήση ευρύτερων μέτρων τόνωσης, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται, οι επενδύσεις διολισθαίνουν και η ανεργία αυξάνεται.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας και οι ρυθμιστικές αρχές χρηματοοικονομικών και κινητών αξιών της χώρας προέτρεψαν την ενίσχυση των δανείων για τη στήριξη της οικονομίας και τον περιορισμό των κινδύνων των τοπικών ομολόγων.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Θα πάει σε νέα αύξηση των επιτοκίων η Κριστίν Λαγκάρντ τον Σεπτέμβριο;

Πρακτικά FED: Ανησυχία για τον πληθωρισμό, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Ιαπωνία: Ο επίμονος πληθωρισμός φέρνει αύξηση ρεκόρ στον κατώτατο μισθό