ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στα διεθνή χρηματιστήρια και στη ροή των επιστημονικών δεδομένων για την μεταδοτικότητα και ανθεκτικότητα της νέας μετάλλαξης της Μποτσουάνα στα υφιστάμενα εμβόλια το οικονομικό επιτελείο κρατά την ανάσα του, όπως φυσικά και όλοι οι ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αιματοκύλισμα στις αγορές την Παρασκευή αποτύπωσε με το σαφέστερο τόπο το πόσο εύκολα διολισθαίνει η παγκόσμια οικονομία στη ζώνη της αβεβαιότητας αλλά και το πόσο γρήγορα μεταβάλλονται οι προτεραιότητες και τα μεγάλα διλήμματα της οικονομικής ηγεσίας στην Ευρώπη καθώς ο Δεκέμβρης, που ήταν ούτως ή άλλως κρίσιμος για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τι μέλλει γενέσθαι ειδικά για το PEPP και για τα ελληνικά ομόλογα, μπαίνει με…θόρυβο.
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση με μεγάλο εφόδιο τα πολύ υψηλά διαθέσιμα που ανέρχονται σχεδόν σε 40 δισ. ευρώ, προσπαθεί να ζυγίσει τα δεδομένα σε ανοικτή γραμμή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εν αναμονή της κατάστασης στο πανδημικό μέτωπο και πολύ κρίσιμες πλέον τις μέρες που απομένουν μέχρι την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.
Μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων αναμένεται την Τρίτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της υποστηρικτικής ομάδας τεχνοκρατών του Euro Working Group που καλείται, όπως κάθε φορά, να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 Δεκεμβρίου, στη σκιά πλέον των νέων δεδομένων της μετάλλαξης Όμικρον και της εικόνας που θα έχει επικρατήσει έως τότε στις διεθνείς αγορές.
Η ίδια η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει αρκετά 24ωρα που όλοι ελπίζουν να έχουν δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την δυναμική που αναπτύσσει η νέα μετάλλαξη και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές, με μεγάλο αναπάντητο ερώτημα εάν θα χρειαστούν έξτρα περιοριστικά μέτρα στις οικονομίες που θα υπονομεύσουν την ταχύτητα της ανάκαμψης τους προσεχείς μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί πως η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τις οικονομίες καθώς είναι μπροστά η περίοδος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του έτους στην αγορά, ενώ προστίθεται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού και των μεγάλων προβλημάτων που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση των τιμών στην ενέργεια.
Η αναζωπύρωση της ανησυχίας για την έκβαση της πανδημίας έρχεται άλλωστε σε μια πολύ λεπτή στιγμή για την ελληνική οικονομία. Αυτό το μήνα και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου όλα τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα πει – και κυρίως στο πως θα το πει – η ΕΚΤ για το PEPP και το τι θα σημάνει το σήμα της για τα ελληνικά ομόλογα.
Στην Αθήνα η μεγάλη ελπίδα είναι η ΕΚΤ να δώσει ένα σαφές σήμα στις αγορές πως τα ελληνικά ομόλογα, που δυστυχώς παραμένουν εδώ και 12 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας , θα «θωρακιστούν» με κάποιο τρόπο από τη Φρανκφούρτη στην επόμενη μέρα του PEPP προκειμένου να παραμένει χαμηλό το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία και – κυρίως – τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρις ότου ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.
Ένα σωστό σήμα, που όλοι ελπίζουν αλλά ουδείς μπορεί να προδικάσει, θα δώσει με τη σειρά του ενδεχομένως θετικά επιχειρήματα στις αρχές του χρόνου για να ξεκινήσει η πορεία της χώρας στο τελευταίο μίλι προς την επενδυτική βαθμίδα, καθώς θα ξεκινούν οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις, με πρώτη τη Fitch στις 22 Ιανουαρίου.
Προς το παρόν και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σε περιβάλλον μάλιστα μεγαλύτερης αβεβαιότητας εξαιτίας της μετάλλαξης που ουδείς μπορεί να πει από σήμερα μέχρι τότε, τι θα έχει πυροδοτήσει στις αγορές και στις επιλογές των ιθύνοντων στην ΕΕ.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η αγωνία όμως θα κορυφώνεται στο παρασκήνιο τις ημέρες που απομένουν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ…Είναι επίσης σημαντικό να δίνονται διαρκώς τα σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, αγορές και θεσμούς, που θα επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει αναπτυξιακή δυναμική, προχωρά δυναμικά με τις μεταρρυθμίσεις και δεν έχει κανένα σκοπό να επιτρέψει την αναζωπύρωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων…
Προς αυτή την κατεύθυνση με ενδιαφέρον αναμένονται τα νεότερα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 6 Δεκεμβρίου για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, που θα δημοσιοποιηθούν την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.
Εξίσου σημαντικά είναι όμως, εκτιμούν αναλυτές, και τα σήματα που δίνονται στο δημοσιονομικό επίπεδο. Τα ελλείμματα της Ελλάδας με το χρέος της να βρίσκεται ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι σημαντικά. Μπορεί να δικαιολογούνται από την πανδημία, ωστόσο η επιστροφή τους στη ζώνη των πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα πολύ γρήγορα για τις αγορές είναι αναγκαία.
Ίσως όχι στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας, αλλά σίγουρα η διατήρηση του προϋπολογισμού στη ζώνη των ελλειμμάτων είναι ασύμφορη ειδικά όταν κυνηγούμε την επενδυτική βαθμίδα, ως την κυρίαρχη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να μπορούν να δανείζονται φθηνά οι επιχειρήσεις της χώρας και να εδραιωθούν βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα..
Διαβάστε επίσης
Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον
Παραλλαγή Όμικρον: Επί ποδός όλος ο πλανήτης – Κλείνουν τα σύνορα οι χώρες – Τι λένε οι ειδικοί του ΠΟΥ
Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τη νέα μετάλλαξη – Τα lockdown και το «μαξιλάρι» των 40 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ