• Οικονομία

    Βρετανία: Στο 2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Σεπτέμβριο

    • Bloomberg
    Ρέιτσελ Ριβς

    Ρέιτσελ Ριβς


    Στο 2% έφτασε ο πληθωρισμός των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Kantar. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

    Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα παγωμένα ποτά και τα γλυκά με σοκολάτα, λόγω των τιμών του κακάο που εκτοξευθήκαν, σημειώνοντας ρεκόρ το τελευταίο διάστημα.

    Η αυξητική τάση των τιμών, καταγράφηκε καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας σταθμίζει πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια.

    Υπενθυμίζεται ότι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τη χαλάρωση των πιέσεων, ενόψει της κρίσιμης απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας του Αυγούστου, όπου μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, ωστόσο έχει να λάβει δύο ακόμη αποφάσεις φέτος, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

    Η Τράπεζα δέχτηκε πιέσεις για να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την ανάπτυξη, ωστόσο, οι αξιωματούχοι τα διατήρησαν αμετάβλητα.

    Ο κυβερνήτης Andrew Bailey έθεσε την περασμένη εβδομάδα την προοπτική μιας «λίγο πιο επιθετικής» χαλάρωσης της πολιτικής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική εταιρεία Tesco, που διαθέτει τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, κρατά το υψηλότερο μερίδιο της αγοράς από τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kantar.

    Μάλιστα, από ένα 27,4% πριν από έναν χρόνο, σήμερα κατέχει το 28% της αγοράς.

    Παράλληλα, τα Ocado, είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα σούπερ μάρκετ για όγδοο συνεχόμενο μήνα, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 10% τις 12 εβδομάδες έως την 1η Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Βρετανικό Μουσείο: Μια απαράμιλλη συλλογή εκτυπώσεων του Πικάσο σε έκθεση

    Χρυσή λίρα: Τα… 31 διαδοχικά, ιστορικά ρεκόρ στην τιμή της μέσα στο 2024 και η αποχή των Ελλήνων αγοραστών

    Ιταλία: Αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ