ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καμία δυναμική δεν κατέγραψε η οικονομία της Βρετανίας τον Ιούλιο σε μηναία βάση, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να υποχωρεί σε χαμηλότερο επίπεδο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,2%.
Η ανάπτυξη της χώρας σημείωσε αύξηση κατά 0,5% το τρίμηνο έως τον Ιούλιο, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων και του 0,6% που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι η χώρα δεν σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ ούτε τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών, παρουσίασε ελαφρά ανάπτυξη 0,1% τον μήνα έως τον Ιούλιο, ενώ τα ποσοστά παραγωγής και κατασκευών υποχώρησαν κατά 0,8% και 0,4%, αντίστοιχα.
“Η οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και η μακροπρόθεσμη ισχύς στον τομέα των υπηρεσιών σημαίνει ότι υπήρξε ανάπτυξη στο σύνολο των τελευταίων τριών μηνών”, δήλωσε η Liz McKeown, διευθύντρια οικονομικών στατιστικών στο ONS.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κιρ Στάρμερ, έκανε λόγο τον περασμένο μήνα για μια πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία “τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, πριν βελτιωθούν”, ενώ προετοίμασε τους Βρετανούς δίνοντας το στίγμα του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του που τον χαρακτήρισε “οδυνηρό”.
Ο Στάρμερ επιθυμεί η οικονομία να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη 2,5%, κάτι που ανέφερε κατά την εκστρατεία του ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου, ένα ποσοστό που η Βρετανία δεν έχει φτάσει τακτικά πριν από την οικονομική κρίση του 2008.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η οποία ανέφερε ότι δεν έχει “καμία αυταπάτη” όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έχει ήδη προειδοποιήσει για μια “μαύρη τρύπα” 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποκρύψει από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού.
Περαιτέρω, έχει αναφέρει ότι μια νέα μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από την Τράπεζα της Αγγλίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ευρύτερων αναπτυξιακών πιέσεων.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για την νομισματική πολιτική, αφού μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια τον περασμένο μήνα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΥ: Tα φυσικά καταστήματα προτιμούν οι καταναλωτές παγκοσμίως
ΕΚΤ: Σε μείωση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει αύριο