• Οικονομία

    Βρετανία: Σε χαμηλό 2ετίας η αύξηση μισθών – Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο

    • Bloomberg
    Τράπεζα της Αγγλίας: Διέψευσε τους αναλυτές, αμετάβλητα τα επιτόκια

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας


    Επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 2ετίας ο ρυθμός αύξησης μισθών στη Βρετανία, γεγονός που σηματοδοτεί την εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

    Ειδικότερα, οι μέσες αποδοχές (εξαιρουμένων των μπόνους) αυξήθηκαν κατά 4,9% τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση από το β’ τρίμηνο του 2022 και σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.

    Ταυτόχρονα, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 4,8% από 5%.

    Συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, η αύξηση των μισθών υπολογίζεται σε 3,8%.

    «Η περαιτέρω μείωση της αύξησης των μισθών τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να χαλαρώνει σταδιακά, ενισχύει περισσότερο τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια από το 5% στο 4,75%», δήλωσε ο Άσλι Γουέμπ, οικονομολόγος της Capital Economics για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σημειώνεται ότι η ανεργία μειώθηκε απροσδόκητα στο 4% τους τελευταίους τρεις μήνες, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

    Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ποσοστό θα παρέμενε αμετάβλητο στο 4,1%.

    Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 373.000, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αυτή την εβδομάδα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσπαθούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

    Οι κενές θέσεις εργασίας παρουσίασαν πτώση κατά 32.000 σε 841.000 τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ONS.

    Η επιβράδυνση, η οποία αντανακλά τους φόβους για την προοπτική επώδυνων φορολογικών αυξήσεων στον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να αυξήσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας στον υψηλότερο της G7.

    Διαβάστε επίσης: 

    Βρετανία: Επέβαλε κυρώσεις στη στρατιωτική ηγεσία του Ιράν και σε δύο τεχνολογικές εταιρείες, για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου

    Eli Lilly: Επένδυση 364 εκατ. λιρών στον τομέα βιοτεχνολογίας της Βρετανίας

    Κατώτατος μισθός: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για το νέο τρόπο καθορισμού του με τη ΓΣΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ