ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Δύσκολο να είσαι βαθύπλουτος στη Βρετανία!”. Μια φράση που ακούγεται πολύ αυτή την περίοδο στα σουαρέ των εκατομμυριούχων – κυρίως επιχειρηματιών με δραστηριότητα εντός και εκτός χώρας – οι οποίοι κάθονται κυριολεκτικά επάνω σε “αναμμένα κάρβουνα”, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης.
Μια αδικαιολόγητα “δαπανηρή” υπόθεση είναι η ζωή στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον πάμπλουτο επιχειρηματία Bassim Haidar.
Την ώρα που ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εγκαθίσταται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Haidar δηλώνει ότι αναζητά κατοικίες σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς το νέο καθεστώς που αφορά τον φόρο κληρονομιάς, καθιστά τη Βρετανία “απαγορευμένη ζώνη” για τους εύπορους.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, παραλαμβάνει μια οικονομία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της μετά το Brexit.
Στο προεκλογικό τους μανιφέστο, οι Εργατικοί τόνιζαν ότι επιδιώκουν την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Σύντομα, όταν ακόμη και μέσα από το κόμμα θα ζητούν αύξηση των δημόσιων δαπανών, η Ριβς θα πρέπει να δίνει έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και το “μάζεμα” των δαπανών.
Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών του Ηνωμένου Βασιλείου, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει ουσιαστικά να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών δημοσιονομικών μέτρων όπως οι περικοπές δαπανών, οι αυξήσεις φόρων ή η αύξηση του δανεισμού για την κάλυψη των σημερινών δημοσιονομικών κενών.
Το “πιο δίκαιο” σύστημα του Στάρμερ
Από πλευράς του, ο Στάρμερ, έχει δεσμευτεί να καταστήσει το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας πιο δίκαιο και να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βελτιώσει σημαντικά τις δημόσιες υπηρεσίες.
Έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους πέραν των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν την επέκταση του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και την κατάλληλη φορολόγηση των bonus των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Παρόλο που ο Haidar είναι υπέρ κάποιων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα, μιλώντας στο Reuters, σημειώνει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να βλάψουν τελικά την οικονομία, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ξένων επιχειρήσεων επιλέξουν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία ή να αποφύγουν να μεταφέρουν τις εταιρείες τους στη χώρα.
Άλλωστε, Εργατικοί και Συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί να ακυρώσουν την προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση των λεγόμενων «non-doms», δηλαδή των πλούσιων ξένων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εντούτοις, στον απόηχο της επιστροφής των Εργατικών στην εξουσία, ο Haidar θέλει ο Στάρμερ και η Ριβς να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, και να τα αντικαταστήσουν με έναν νέο εξαψήφιο ετήσιο φόρο σε άτομα με καθαρή περιουσία άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών.
Ο Haidar εκτιμά ότι μια εισφορά 150.000 λιρών θα μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για την κυβέρνηση, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία, χωρίς να οδηγήσει στην έξοδο τους εξαιρετικά εύπορους.
Και οι αντιδράσεις
“Η ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλώς πολύ καλό για εγκαταλειφθεί, είναι εσφαλμένη”, ανέφερε στο Reuters ο 53χρονος Νιγηριανής καταγωγής, Λιβανέζος πολίτης.
“Το να φορολογείσαι τόσο βαριά για τον πλούτο που δημιουργείται εκτός Βρετανίας, είναι άδικο”, είπε, προτρέποντας την κυβέρνηση να συζητήσει με τους εκατομμυριούχους, για τις επικείμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που “ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Την ίδια στιγμή, επενδυτικές εταιρείες, διαχειριστές πλούτου και επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε περίπου 70.000 άτομα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς «non-dom», βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το πότε μπορεί να ξεκινήσει η αναθεώρηση της φορολογίας.
“Οι κότες με τα χρυσά αυγά έχουν φτερά και θα πετάξουν”
Οι “απειλές” των πολύ πλουσίων να εγκαταλείψουν τα μη φιλικά φορολογικά καθεστώτα δεν είναι μια καινούρια συνθήκη, ενώ ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η θέση του Λονδίνου ως πολιτιστικά ποικιλόμορφη πόλη, με σχολεία παγκόσμιας κλάσης, θα πείσει τελικά τους ευκατάστατους να αποδεχτούν τα νέα μέτρα.
Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Lesperance & Associates, David Lesperance, ανέφερε στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά την ευκολία και τον ρυθμό με τον οποίο οι πλούσιες οικογένειες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν χώρες όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη προσπαθούν να τις προσελκύσουν.
“Ο πλούτος δεν μένει πια στάσιμος. Δεν χρειάζεται. Οι κότες με τα χρυσά αυγά έχουν φτερά και θα πετάξουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός συνολικά 16.500 εκατομμυριούχοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία και ιδιαίτερα το Λονδίνο, θεωρείται παραδοσιακά ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για τους εκατομμυριούχους.
Από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσέλκυε σταθερά έναν μεγάλο αριθμό εύπορων οικογενειών από την ηπειρωτική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Εδώ και μια δεκαετία όμως, αυτή η τάση φαίνεται να αλλάζει, αφού περισσότεροι εκατομμυριούχοι την εγκαταλείπουν και λιγότεροι εγκαθίστανται στη χώρα.
Μάλιστα, κατά την περίοδο μεταξύ 2017 και 2023 (την εξαετία μετά το Brexit), το Ηνωμένο Βασίλειο απώλεσε συνολικά 16.500 εκατομμυριούχους.
Και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι μάλλον δυσοίωνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Βρετανία θα μειωθεί κατά 17% σε περίπου 2,5 εκατομμύρια έως το 2028.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Σχέδιο κατά του «σκιώδους στόλου» που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο
Βρετανία: Σταθερός στο 2% ο πληθωρισμός
Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Το Ισραήλ έπλήξε κρησφύγετα πυρήνων της Ισλαμικής Τζιχάντ – Παγώνει η συμφωνία για εκεχειρία
- Πρόεδρος Παναμά: “Δεν υπάρχουν Κινέζοι στρατιώτες στη Διώρυγα του Παναμά” απαντά στις κατηγορίες του Τραμπ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Σταδίου και στην οροφή, σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης»