• Οικονομία

    Βρετανία: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Ρέιτσελ Ριβς

    Ρέιτσελ Ριβς


    Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, καθώς επικρατεί ανησυχία στις επιχειρήσεις για το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων φόρων.

    Ωστόσο η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι μία εξέλιξη που ενδεχομένως να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Αγγλίας να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών της S&P Global, υπήρξε υποχώρηση στις 52,9 μονάδες από τις 53,8, χάνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Όμως, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

    Σύμφωνα με την S&P Global, τα στοιχεία συνάδουν με την ανάπτυξη της οικονομίας της Βρετανίας κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, περίπου στο ήμισυ του ρυθμού που καταγράφηκε νωρίτερα φέτος.

    Εξακολουθεί ωστόσο να είναι ισχυρότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από τις 53,7 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, επίσης χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων που περίμεναν οριακή υποχώρηση στις 53,5 μονάδες.

    Το κόστος των εισροών που αντιμετώπισαν οι βρετανικές εταιρείες αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, αλλά οι εταιρείες ανέβασαν τις τιμές τους με τον ηπιότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021.

    Μάλιστα, εμφανίζονται πιο αισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές τους, λόγω και της σχετικής σταθερότητας της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    LVMH-Kering: Γιατί οι μετοχές των οίκων πολυτελείας μπήκαν στο στόχαστρο της BofA

    Siemens: Δημιουργεί αυτόνομη εταιρεία για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

    UniCredit: Αυξάνει το ποσοστό της στην Commerzbank στο 21% – Η στρατηγική του Orcel



    ΣΧΟΛΙΑ