• Οικονομία

    Βρετανία: «Έπιασε» τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Πέτυχε τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

    Ειδικότερα, ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 2,3% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Ο δείκτης τιμών των υπηρεσιών, που παρακολουθείται στενά από την BOE,  διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάιο, έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Ταυτόχρονα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, μειώθηκε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο.

    Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ONS, η πτώση των τιμών των τροφίμων, συνέβαλε στο αποτέλεσμα, ενώ το κόστος των καυσίμων των αυτοκινήτων συνέχισε να ασκεί ανοδική πίεση.

    Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των επιτοκίων, αλλά και να εξετάσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και της βρετανικής οικονομίας.

    Η Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, στο σημείο που βρίσκονται από τον Αύγουστο του 2023, όταν ο πληθωρισμός κυμαινόταν περίπου στο 7,9%.

    Εντούτοις, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί πλέον στον στόχο, οι αγορές αναμένουν βραχυπρόθεσμα μείωση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι αναμένουν μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και ο ρόλος της Blackrock

    Τουρκία: Βρετανός μεγιστάνας του πετρελαίου σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε

    Βρετανία: Οι Εργατικοί θέλουν νέα ρυθμιστική αρχή για το ποδόσφαιρο – «Βλέπουν» ξανά το θέμα εισφοράς για τις μεταγραφές στη Premier League



    ΣΧΟΛΙΑ