• Οικονομία

    Βρετανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% τον Απρίλιο

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Τούτο ακολουθεί τη συρρίκνωση 0,3% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, ενώ στους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, η οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,1%

    Η Υπηρεσία αναφέρει ότι ο τομέας των υπηρεσιών ήταν ο κύριος συντελεστής στην αύξηση του μηνιαίου ΑΕΠ τον Απρίλιο, ο οποίος σημείωσε αύξηση 0,3%.

    Η παραγωγή στοκ κλάδο των υπηρεσιών που απευθύνονται στους καταναλωτές, αυξήθηκε κατά 1,0% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 0,8% τον Μάρτιο του 2023.

    Ωστόσο, υποχώρηση παρατηρήθηκε στην μεταποιητική παραγωγή και την παραγωγή κατασκευών τον Απρίλιο.

    Την ίδια στιγμή, ο Jeremy Batstone-Carr, Ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής της Raymond James Investment Services, φοβάται ότι θα χρειαστεί ακόμα «μια τιτάνια προσπάθεια» για να αποφευχθεί η ύφεση.

    Όπως δήλωσε, «Η σημερινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% αποδεικνύει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου άνοιξε το τελευταίο τρίμηνο πιο δυνατά από το προηγούμενο τρίμηνο, ενισχύοντας την πιθανότητα η οικονομική δραστηριότητα να είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παρακάμψει την ύφεση.

    Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για μιλήσουμε με βεβαιότητα, ιδιαίτερα με την Τράπεζα της Αγγλίας να είναι έτοιμη για αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να κατασταλεί ο πληθωρισμός, που παραμένει πολύ υψηλός.

    Μετά την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο, η μεταποίηση και η βιομηχανική παραγωγή παραμένουν ανθεκτικές μετά από ένα σταθερό πρώτο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από μια θετική τάση στην παραγωγή οχημάτων, την παραγωγή φυσικού αερίου και τη δραστηριότητα εξόρυξης.

    Ενώ η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αποδεικνύεται μάλλον πιο ανθεκτική από την αντίστοιχή της στην ευρωζώνη, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι για εγρήγορση.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να ‘πνίγονται’ από τον αμείλικτο πληθωρισμό και τα νοικοκυριά υφίστανται αυξανόμενη πίεση από την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Δεδομένων αυτών των συνεχιζόμενων πιέσεων, θα απαιτηθεί μια τιτάνια προσπάθεια για να αποφευχθεί η ύφεση».

    Πηγή: The Guardian

    Διαβάστε επίσης: 

    Bloomberg: Τεστ αντοχής για τις ευρωτράπεζες η αποπληρωμή των 500 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ – Τι λέει για τις ελληνικές

    Σύνταξη με οφειλές- Οι επιλογές που έχουν οι ασφαλισμένοι με χρέη για να πάρουν σύνταξη

    15 μέρες διορία για την πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια να ρυθμίσει τα χρέη της – Έρχεται η λίστα με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ