ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη μακροχρόνια μίσθωση 214 στρεμμάτων σε επενδυτή για περίοδο 99 ετών προσανατολίζεται η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ύστερα από τη λήξη της διαμάχης με το δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για τη διεκδίκηση 362 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη.
Από τη διαπραγμάτευση της δημοτικής αρχής με την Εκκλησία βγήκε λευκός καπνός, αν και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η Εκκλησία είχε προτείνει να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου το 5% των εκτάσεων, ποσοστό που ανήλθε εν τέλει στο 33,4%. Προβλέπεται επίσης η εισφορά σε γη στον δήμο, με αποτέλεσμα το 33,4% να αυξάνεται σε 37,7%, μία έκταση 135 στρεμμάτων, η οποία θα αξιοποιηθεί από το δήμο με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
Τα υπόλοιπα 241 στρέμματα παραμένουν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας και εκ των οποίων τα 214 θα δομηθούν με τον υφιστάμενο συντελεστή δόμησης 0,2 και 0,4. Πρόκειται για διάσπαρτες εκτάσεις, από τις οποίες έχει εξαιρεθεί η περιοχή πέριξ του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης (για το Ορφανοτροφείο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός προγενέστερα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή), καθώς και ο λόφος της Φασκομηλιάς, εκτάσεις για τις οποίες υπάρχουν ακόμα πολεοδομικοί περιορισμοί.
«Μπαίνουμε στη διαδικασία της απελευθέρωσης», εξηγεί στο mononews ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, διευκρινίζοντας πως τα υπόλοιπα 17 στρέμματα δε θα δομηθούν, επειδή ισχύουν περιοριστικοί όροι από Προεδρικό Διάταγμα. Το πράσινο φως για την αξιοποίηση των εκτάσεων άναψε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος, ενώ αναμένεται η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.
Οι εκτάσεις που περιέρχονται οριστικά στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας έχουν, σύμφωνα με κτηματομεσιτικές πηγές, εμπορική αξία περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ βάσει του συντελεστή δόμησης μπορούν να αναπτυχθούν οικιστικά έργα χαμηλού ύψους. Για να καταστούν ξανά οικοδομήσιμες, εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη, που έχει ξεκινήσει, και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αφού δεν είχε ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση των εκτάσεων από το δήμο.
Όπως είχε δηλώσει παλιότερα ο δήμαρχος, με απόφαση του 1951 εγκρίθηκε το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης. «Τότε έδωσε 55% εισφορά σε γη, αλλά στη συνέχεια με τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου σχεδόν κάθε τετραετία, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που είχε δημιουργηθεί, ανατράπηκε. Από το 2004 έως το 2007 οι εκτάσεις ήρθαν ξανά στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας». Με απόφαση του 2021 εγκρίθηκε η επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε περίπου 264 στρέμματα αδόμητης γης στη Βουλιαγμένη, λόγω αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή.
Το εκκλησιαστικό real estate
H Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακινεί τα τελευταία χρόνια εντονότερα το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιοχής, όχι ανέφελα. Η μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη συμφωνία της Εκκλησίας για την αξιοποίηση των «ιερών» ακινήτων της αφορούσε στη μακροχρόνια μίσθωση του εκκλησιαστικού ακινήτου στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, που έχει ενοικιαστεί στο Βίκτωρα Ρέστη. Πρόκειται για έκταση 97 στρεμμάτων, επί της Απόλλωνος 28 στον Λαιμό. Το ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ, που ξεπεράστηκε κατά πολύ, και βάσει της προκήρυξης από το 2024 θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο βάσει πληθωρισμού. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά τις τελικές υπογραφές, που πρέπει να πέσουν από τις δύο πλευρές προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία. Αντίθετα, στο κενό έπεσε η αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό, που ματαιώθηκε κυρίως εξαιτίας διαφωνιών με το ΤΑΙΠΕΔ, σχετικών με τη μελέτη ωρίμανσης και το κόστος της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό – Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ
- ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
- Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025