ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εγκρίθηκε από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και εισάγεται αύριο, Τετάρτη, στην ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση της υπ’ αριθ. 79-1 Απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη Δέκατη Έκτη Γενική Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής και του πίνακα για τη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού».
Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η «Νίκη» και οι Σπαρτιάτες. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αυξάνονται τα μερίδια συμμετοχής της Ελλάδας από 2,48 δις SDR σε 3,64 δις SDR (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα) και μειώνονται οι νέες διευθετήσεις δανεισμού από 1,68 δις SDR σε 1,40 δις SDR.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, είπε ότι «σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κυρώνεται με το εν λόγω σχέδιο νόμου, αλλά και σύμφωνα με την προβλεπόμενη μεταγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού, τα μέλη που πρέπει να δηλώσουν τη συναίνεσή τους και για την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής τους και για τη μείωση του ύψους των νέων πιστωτικών διευθετήσεων που τους αντιστοιχεί έως τις 15 Νοεμβρίου του 2024, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, δηλαδή, η παροχή έγγραφης συναίνεσης για την αύξηση της ποσόστωσης τους από πλήθος μελών που διαθέτουν συνολικά τουλάχιστον το 85% των συνολικών μεριδίων συμμετοχής και για τη μείωση νέων πιστωτικών διευθετήσεων από πλήθος συμμετεχόντων σε αυτές που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% του ύψους των συνολικών πιστωτικών ρυθμίσεων».
Η αύξηση των συνολικών ποσοστώσεων του Δ.Ν.Τ. συνδέεται και με τη δυνατότητα του Ταμείου να συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις πιο αδύναμες χώρες, ρόλος που ενισχύθηκε έτι περαιτέρω στα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων που χτύπησαν κυρίως τις ευάλωτες χώρες, είπε, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τον ρόλο αυτό του Ταμείου, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παροχή πόρων από τη χώρα μας στο Poverty Reduction and Growth Trust, μέσω του οποίου το Δ.Ν.Τ. παρέχει χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος».
Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ενισχύεται η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο Διεθνή Οικονομικό Οργανισμό ο οποίος αποτελεί το δανειστή έσχατης ανάγκης σε περιπτώσεις σοβαρών δημοσιονομικών ανισορροπιών ή ανισορροπιών στο ισοζύγιο πληρωμών τους, σημείωσε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή της χώρας στην αύξηση των Μεριδίων Συμμετοχής με την παράλληλη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού, θα συμβάλει στην ικανότητα του Ταμείου να ανταποκρίνεται στις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες αναδυόμενων οικονομιών οι οποίες αντιμετωπίζουν εξαιρετικές προκλήσεις αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους τους, τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών τους εντός ενός πλαισίου οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις».
Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ασημίνα Σκόνδρα, δήλωσε ότι το κόμμα της ψηφίζει την κύρωση της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η προσχώρηση της Ελλάδας στην παρούσα συμφωνία, γιατί όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ενσωματώσει ή σχεδιάζουν την ενσωμάτωση της υπό κύρωση απόφασης. Επίσης με την υπό κύρωση απόφαση η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις των οργάνων του ΔΝΤ και το ΔΝΤ ενισχύεται με μόνιμους πόρους οι οποίοι βασίζονται στα μερίδια συμμετοχής των χωρών μελών του και παύει να στηρίζεται μόνο σε προσωρινούς πόρους και ενδυναμώνεται έτσι η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του.
Η κ. Σκόνδρα υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της κάθε χώρας στην αύξηση των μεριδίων συμμετοχής με την παράλληλη μείωση των νέων διευθετήσεων δανεισμού, συμβάλλει στην ικανότητα του ΔΝΤ να ανταποκρίνεται στις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες αναδυόμενων οικονομιών. Όπως εξάλλου τόνισε το κέρδος για την Ελλάδα αποτιμάται στα κέρδη από τους τόκους και έχει θετικό συμβολισμό γιατί αυξάνει το κύρος της και η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι αποτελεί ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη.
Τι ανέφεραν οι εισηγητές της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης είπε ότι το ΔΝΤ είναι φορέας που έχει κληθεί σε πολλές χώρες και άφησε το αποτύπωμά του όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, με την ασφυκτική πίεση που άσκησε και την καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Στο κλίμα αυτό, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι καλό οι πολιτικές αυτές που εφάρμοσε το ΔΝΤ να εξεταστούν, να κριθούν και να τοποθετηθούν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Αυτό, είπε ο κ. Μαμουλάκης, μπορεί να εξεταστεί «τώρα, που έχουμε μια συνολική εικόνα γιατί παρήλθαν 12 και πλέον έτη από την τότε βίαιη και αιφνίδια εισαγωγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τη γνωστή περίφημη δήλωση του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και φυσικά από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Κυβέρνησης Καραμανλή».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι είναι θετικό όταν τίθεται στόχος ένας τέτοιος Οργανισμός να έχει δανειακή δυνατότητα χωρίς να δανείζεται. Ο κ. Κουκουλόπουλος παρατήρησε πάντως ότι κάθε συζήτηση γύρω από το ΔΝΤ, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία και για μια σοβαρή συζήτηση γύρω από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, το χρέος και το πως έγινε η διαχείριση και αντιμετώπισή του από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. «Αυτή η συζήτηση είναι γεμάτη δαίμονες για την Ελλάδα. Νομίζω είναι η στιγμή που πρέπει να κάνουμε αποδαιμονοποίηση αυτών των συζητήσεων. Δεν χρειάζεται συγχωροχάρτι στο ΔΝΤ, αλλά ούτε και χρειάζεται να τα φορτώσουμε όλα στου καμπούρη την πλάτη», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης ανέφερε ότι το ΔΝΤ «δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό που καθημερινά, δεκαετίες τώρα, απομυζά το αίμα, τον ιδρώτα, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων από όλες τις χώρες, για να διασώσει καπιταλιστικές οικονομίες, για να ενισχύσει πολυεθνικές ομίλους και μονοπώλια». Με αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση και καταγγέλλει το ΔΝΤ και τον ρόλο του και στην ελληνική οικονομία και στην παγκόσμια.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος επισήμανε ότι το κόμμα του δεν βλέπει τον λόγο να αυξήσει η Ελλάδα τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Λύση με την ψήφο «κατά» δεν δίνει καμία εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να ενεργεί και να αποφασίζει σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στα μερίδια του ΔΝΤ, «οι πρακτικές του οποίου βύθισαν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στα μνημόνια, ταλαιπώρησαν εκατομμύρια Ελλήνων και εξανάγκασαν 500.000 Έλληνες, ίσως και παραπάνω, σε μετανάστευση».
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι «η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του ΔΝΤ αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης και αφορά στη δυνατότητά του να δανειοδοτεί χώρες οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, προφανώς με το αζημίωτο». Στην πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τα δάνειά του ως μοχλό εκβιασμού προς τις κυβερνήσεις, οι οποίες κάνουν το πολιτικό λάθος, να ζητήσουν χρηματοδότηση.
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας είπε ότι η Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ποτέ δεν είχε ενεργό συμμετοχή στις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επισήμανε: «Στην έκθεσή του το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντόπισε ευθύνες τόσο στις πρώην διοικήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις πολιτικές επιλογές χρηματοδότησης της Ελλάδας, όσο και στους οικονομολόγους τεχνοκράτες του Ταμείου για τις λάθος εκτιμήσεις τους σχετικά με την ύφεση και την ανεργία στη χώρα μας».
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι η εμπειρία που έχει η χώρα μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως στα χρόνια των μνημονίων, υπήρξε καταστροφική και θλιβερή. «η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων, βρέθηκε κάτω από την πολιτική μιας σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας, η οποία οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας κοντά στο 28%, κάποια στιγμή οδήγησε στην απώλεια του 25% του μεγέθους της οικονομίας μας σε πολύ λίγα χρόνια και επίσης επέφερε την φτωχοποίηση παραπάνω από του 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να ξεχαστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διαδικασία αυτή», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Το ΔΝΤ έχει συνδεθεί με πολιτικές ακραίας λιτότητας, συνθήκες που βιώσαμε στην Ελλάδα πολύ έντονα με την κύρωση των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Αθανάσιος Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι «η ίδια η διοίκηση του ΔΝΤ έχει παραδεχθεί δημοσίως, ότι η πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είχε σαν αποτέλεσμα να βυθιστούμε σε μία αχρείαστη ύφεση που διήρκησε πολύ περισσότερο απ’ ότι θα διαρκούσε εάν δεν είχε ακολουθηθεί πολιτική ακραίας λιτότητας. Παρόμοιες ιστορίες αποτυχίας της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορούμε να δούμε και σε άλλες χώρες του κόσμου».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζουμε τους προπηλακισμούς εναντίον του Φρέντι Μπελέρη
Κεραμέως: Οι 4 καινοτομίες που εισάγει ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού
Φρέντι Μπελέρης: Η προς ένταξη Αλβανία δείχνει απαξίωση απέναντι σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
- Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον ιδιοκτήτη των Χιούστον Ρόκετς πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιταλία
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα