ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολιτική «βόμβα» εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όταν αποκάλυψε ότι ο υποτιθέμενος λογαριασμός που προετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη μείωση των πλεονασμάτων, που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν υπήρξε ποτέ.
Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για ψευδή ενημέρωση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Είχατε μιλήσει για δήθεν μείωση πλεονασμάτων. Τον Μάιο του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Πού είναι; Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο Eurogroup και στο Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’ αυτού».
Ο υπουργός εξαπέλυσε ανοιχτή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Συγκεκριμένα, είπε: «Είχα μιλήσει πέρυσι για αντιαναπτυξιακό μνημονιακό προϋπολογισμό και πως τα υπερπλεονάσματα προέκυπταν από την υπερφορολόγηση και αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη. Είπαμε κάτι λάθος; Είχατε 1,1% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η οικονομία σερνόταν. Αποτύχατε όλα τα χρόνια σε όλα όσα λέγατε για την ανάπτυξη. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρούσε και οι μισθοί μειώνονταν. Επί 4 χρόνια είχατε πέσει έξω για την ανάπτυξη. Έχετε 0 στα 4. Μην βάζετε το στοιχείο της ανάπτυξης στις τοποθετήσεις σας».
Ο κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, έκανε αναφορά στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αποκαλύπτοντας ότι η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Οι συνθήκες ωριμάζουν, ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων δεν αλλάζει. Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας, το ζήτημα είναι πώς προσεγγίζεται και εμείς το κάνουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα», τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός έσπευσε, επιπλέον, να υπογραμμίσει ότι ο προϋπολογισμός δεν υπερβαίνει τους ρεαλιστικούς στόχους.
«Ο προϋπολογισμός αυτός, ο πρώτος ο οποίος κατατίθεται με κυβέρνηση ΝΔ, αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων και ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης, τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης στην οικονομία», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. O υπουργός προσέθεσε πως ο προϋπολογισμός «είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα 100 ημερών.
«Καλύψαμε», είπε, «το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα πλέον, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020».
«Ακόμη», ανέφερε, «προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, και βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, 613.770 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση και καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης.
Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό και προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν “σέρνονταν”, όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών».
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε και στις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν στο προσεχές διάστημα.
«Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Δεν πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να περάσουμε τη τελευταία δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε υπεύθυνα. Χρειάζεται πατριωτική συνείδηση μακριά από μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Στη νέα πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης μας», είπε ο υπουργός, αναφορικά με αυτό το ζήτημα.
Πρόσθεσε ότι «εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ. Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» και υλοποιούμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει πλέον αισιοδοξία στην κοινωνία, τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν δημόσια την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών είναι εμφανής στις αποδόσεις και τα spreads, τα οποία έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, η χώρα προχώρησε και στην έκδοση εντόκων γραμματίων, με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ αρκετές επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι στόχοι του προϋπολογισμού
Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους του προϋπολογισμού.
«Πρώτος στόχος», ανέφερε, «είναι η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Δεύτερος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές και η πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού συνέβαλαν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 και δημιούργησαν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τόνισε, δε, ότι «ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν αλλάζει και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης. Τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα. Τρίτος στόχος είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε πως «στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.
«Τέταρτος στόχος, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που επί μακρόν «λιμνάζουν», της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Πέμπτος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι «η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και έκτος στόχος η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Πολιτική για όλους τους Έλληνες
Παράλληλα, τονίστηκε ότι «η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές, όχι ταξικές, αλλά αυτές που απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Μειώνονται φόροι που ανακουφίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας και ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία, κυρίως, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα, «όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα, η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα τέσσερα τέκνα, και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους, η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, και η αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας».
«Πάει πολύ να μας «κουνάνε το δάχτυλο» αυτοί που μείωσαν το αφορολόγητο, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επέβαλαν 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ευνοούνται τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, γνωστοποιώντας μάλιστα τα εξής στοιχεία:
-7,2 εκατομμύρια πολίτες με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ εως 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία εως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης
-474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (πολλοί ανήκουν στην μεσαία τάξη) σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά.
-Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε συνέβαλε στην άμβλυνση των ανισοτήτων.
-Μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.